USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tarım 4.0

07 Nisan 2021 12:30
Nevzat Birişik

"Tarım için yerli yazılımlar geliştirilmeli"

Tarım ve Orman Bakanlığı, TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik "Ürüne ve üretim kültürüne özgü yerli yazılımlar geliştirilmeli" dedi.

"Tarım için yerli yazılımlar geliştirilmeli"

Tarım 4.0 odaklı uygulama ve hizmetler; Avrupa'da 300 dekardan Amerika'da ise 1000 dekardan büyük işletmeler için ekonomik. Türkiye'deki ortalama tarım işletmesi büyüklüğü ise 60 dekar. Türkiye'deki çiftçiler, bu süreci bireysel olarak yapamazlar. Bu nedenle ara bir model bulunmalı. Devlet bazı sistemleri kurup ortak kullanıma açabilir ya da köyler, kasabalar, tarım kredi kooperatifleri ve üretici birlikleri bir araya gelip bu sistemleri ortaklaşa alabilir.

Teknoloji satın almaktansa hizmet kiralanmalı

Ürüne ve üretim kültürüne özgü yerli yazılımlar geliştirilmeli. Makine mühendisleri, elektronik mühendisleri, yazılımcılar, metalürji mühendisleri, malzemeciler, ziraat mühendisleri, veteriner hekimler ve gıdacılar birlikte hareket etmeli. Birlikte hareket eden kooperatifler, birlikler ve farklı ortaklıklar kurulmalı. Örneğin; elektrikli traktörü satın alan kooperatif, bu aracı üyelerine ihtiyaç duyduklarında kullandırabilir. Ama, öncelikle bu ürünün nasıl kullanılacağı bilinmeli.

EN ÇOK OKUNANLAR