USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tarım 4.0

18 Nisan 2021 15:50
Gökhan Özertan

Gökhan Özertan: Dijital tarım kümelenmeleri hızlanmalı

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı ve Boun Tarım Kurucularından Prof. Dr. Gökhan Özertan "Herhangi bir teknolojiye ihtiyaç duyulduğunda çiftçiler nereye başvuracağını bilemiyor. Türkiye'de 2 milyon tarım işletmesi var. Ama Tarım 4.0 odaklı teknolojileri kullanan işletme sayısı ise 10-15'i geçmiyor. Tarım 4.0 süreçlerini başarıyla kurgulamak için yazılıma, donanıma, beşeriye sermayeye, kurumsal altyapıya ihtiyaç olduğu unutulmamalı" dedi.

Gökhan Özertan: Dijital tarım kümelenmeleri hızlanmalı

Türkiye genelinde akıllı tarım teknolojilerine kaç çiftçi ulaşabiliyor? Parası olan kesim, daha detaylı uygulama ve çözümlerden faydalanabiliyor. Ama ekstra bir yatırım bütçesi olmayan çiftçiler de kendilerine uygun altyapılarla ilerleyebileceklerinin bilincinde olmalı. Uydu görüntüleme ya da uzaktan algılama servislerinden hizmet alabilirler. İmkanı olan ise tarlasına sensör, drone'unu alıyor. Bu noktada önemli olan ihtiyaca yönelik çözüme odaklanmak. Devlet, yaygın etkiyi yaratmak için uydu görüntülerini çiftçilerle paylaşabilir. Kooperatifler bazında etkin çalışmalara imza atılabilir. Üniversiteler, STK'lar ve bakanlıklar bu konuda ortak projeler geliştirebilir. Bu konuda en büyük eksiklik ise çiftçilerin ihtiyaç duydukları uzaktan algılama çözümü, tarla sensörü, cep telefonu uygulamaları gibi farklı hizmetlerin bir arada sunulduğu hepsiburada.com ya da akakce.com bir web arayüzünün olmaması. Herhangi bir teknolojiye ihtiyaç duyulduğunda çiftçiler nereye başvuracağını bilemiyor. Türkiye'de 2 milyon tarım işletmesi var. Ama Tarım 4.0 odaklı teknolojileri kullanan işletme sayısı ise 10-15'i geçmiyor. Tarım 4.0 süreçlerini başarıyla kurgulamak için yazılıma, donanıma, beşeriye sermayeye, kurumsal altyapıya ihtiyaç olduğu unutulmamalı.

Dijital tarım kümelenmeleri hızlanmalı

Tarım 4.0 odaklı büyük ölçekli iş birliklerine imza atılabilmesi için tarım sektöründe kümelenme çalışmaları hızlandırılmalı. Organize sanayi bölgelerinde yatay-dikey ilişkiler kurgulanıyor. Bu yapıda kamu ve finans sektörleri yer alıyor. Alıcı ve satıcılar bulunuyor. Bunun benzeri bir dijital tarım kümesi kurgulanabilir. Özellikle İzmir Ticaret Borsası, İzmir'de tarım teknolojilerine odaklanan özel bir bölge oluşturmaya yönelik çalışmalara imza atıyor. Antalya ve Güneydoğu Anadolu'da da benzer çalışmalar bulunuyor. İngiltere'de Agritech East, bu konuda son derece başarılı bir örnek.

EN ÇOK OKUNANLAR