USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sosyal Fayda

19 Ağustos 2021 16:04
Umut Çelik

Pastavilla'dan, sıfır atık hedefiyle sürdürülebilir üretim

Tüm dünyada etkisini gösteren Covid-19'un yarattığı değişimler, küresel ekonomi üzerinde uzun yıllar sürecek etkiler bırakırken, birçok sektöre yeni iş yapış modelleri kazandırdı. Başta özel sektör olmak üzere, özellikle global arenanın devleri, ekonomik, toplumsal ve çevresel sürdürülebilirlik açısından bugün daha fazla sorumluluk alarak, tasarrufu şirket kültürü haline getirmeye çabalıyor.

Pastavilla'dan, sıfır atık hedefiyle sürdürülebilir üretim

Ekonomik ve dijital dönüşümlerle yeni bir dünya düzeni oluşturan küresel salgın, toplumlara sürdürülebilirliğin önemini bir kez daha hatırlattı. Kar odaklı yaklaşımdan çok ekosistem duyarlığı ile faaliyet gösteren şirketler, yeni dünyanın başrol oyuncuları oluyor. Sürdürülebilirlik ve tasarruf kavramları kapsamında tüm oyunculara önemli bir farkındalık mesajı veren Pastavilla, gıda sektörüne örnek olan şirketlerden. 2000 kişiye yakın çalışanından aldığı güçle 100'ün üzerinde ülkeye ihracat yapan şirket, üretim sisteminde sektörüne örnek bir anlayışa sahip. Yaklaşık 350 dönüm üzerine kurulu olan üretim tesislerindeki alanda yer alan 13,6 MW'lık santral sisteminde 7/24 kesintisiz üretim yapan marka, enerjisini kendi işletim sistemi içinde üretiyor.

HEDEF SIFIR ATIK

Şirket, çevre dostu yatırımları sayesinde yalnızca enerjiden değil, sudan da tasarruf ediyor. Karbon izi çok az olan ve santralin kendi sistemi içinde arıtılan su sayesinde, üretim tesislerinde çevre dostu bir yaklaşım sergileniyor. Sürdürülebilirlik kapsamında sıfır atık hedeflediklerini belirten Pastavilla Genel Müdürü Dilara Arslan Ünlü, "Pandemi süreci, tüketicileri doğal, pratik ve inovatif gıdaya yönlendirirken, sektörde üretim, istihdam ve inovasyona yapılan yatırımlar da artış gösterdi. Ülkemizde makarna en çok tüketilen gıdaların başında geliyor. Yalnızca ülkemizin değil, birçok dünya ülkesinin bu ihtiyacını en çevreci standartlarda karşılamak için çok önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Üründen teknolojik altyapımıza kadar tüm süreçlerde pratik ve duyarlı çözümler geliştirdik. Çevreci santral sistemlerimizden gıda tasarrufu bilinciyle geliştirdiğimiz porsiyonlarına ayrılmış ürünlerimizden geri dönüştürülebilir ambalajlarda paketlememize kadar her aşamada yaşamı kolaylaştıran ve yaşama değer katan bir altyapıya sahibiz" dedi.

Türkiye ve ABD'deki AR-GE laboratuvarlarında geliştirilen ve Mersin'de üretilen Pastavilla, 81 ilin yanı sıra İtalya'dan Japonya'ya, Kanada'dan Kuzey Amerika'ya kadar onlarca dünya mutfağına giriyor. Markanın, üretim gücü ve ürün kategorisi çeşitliliği bakımından da pazara öncülük ettiğini söyleyen Ünlü, "Tesislerimizde, günlük 30 farklı çeşitte 550 ton makarna üretiliyor. Yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmalarımızla pazara yenilikçi ürünler sunarken, ürünlerimizde de sürdürülebilir strateji uyguluyoruz. Örneğin buğdayın posasını hayvan yemi kullanımı için hayvancılık sektöründe geri dönüşüme kazandırıyoruz. Pastavilla olarak, tüketicilerimizden gelen geri bildirimler için oluşturduğumuz yüksek teknolojik standartlarla kurulu müşteri hizmetlerimizden doğa ve canlı yaşamına, yarattığımız istihdamla şehre yaptığımız yatırımlardan tüketici sağlığına kadar her alanda önemli adımlar atıyoruz. Bu hassasiyetleri odağımıza alarak hizmet vermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR