USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

04 Temmuz 2017 10:51

Türkiye’nin çılgın projeleri, Türk Prysmian Kablo imzası taşıyor

Kablo sektöründe dünyaya liderlik eden İtalyan menşeli Prysmian Group’un Türkiye operasyonu Türk Prysmian Kablo, yurt içinde Türkiye’nin en büyük projelerine kablolarıyla hayat verirken, cirosunun yüzde 29’unu da yurt dışı operasyonlarından sağlıyor

Türkiye’nin çılgın projeleri, Türk Prysmian Kablo imzası taşıyor

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

 

Türk Prysmian Kablo, 2011 yılında Prysmian ve Draka arasında gerçekleşen birleşme sonrasında, bugün dünya çapında enerji ve telekomünikasyon kabloları sektöründe lider olan Prysmian Group’un Türkiye operasyonu. Bursa Mudanya’daki fabrikasında hem enerji hem telekom bakır hem de telekom fiber kabloları üreten şirket, ‘Dikkat! Her Kablo Aynı Değildir…’ girişimini tüm Türkiye’ye duyurmayı hedefliyor.

Son dönemde Türkiye’nin ‘çılgın projelerine’ sağladığı ürünlerle dikkatleri üzerine çeken Türk Prysmian Kablo’nun CEO’su Erkan Aydoğdu, Türkiye’nin böylesi büyük projelerinde yer almaktan gurur duyduklarını belirtirken, Türkiye’de Türkiye’yle beraber büyüdüklerinin de altını çiziyor. 

 

Önce sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Globalde Prysmian Group’u biraz anlatabilir misiniz?

Prysmian Group, dünyada kabloda lider bir firma. Enerji ve telekomünikasyon kabloları alanında faaliyet gösteren grubumuz, globalde yaklaşık 8 milyar Euro ciroya sahip. Global şirketin aslında 140 yılı aşan bir geçmişi var. 2005 yılında bir hisse devrinin olmasıyla Prysmian ortaya çıktı. 2011 yılında da dünyanın en büyük altıncı kablo şirketi Hollanda merkezli Draka’yı bünyesine katan şirketimiz, böylece Prysmian Group oldu. 2011 yılı itibariyle de dünyada şirketin sektöründe liderliği devam ediyor. Dünyadaki kablo sektörü büyüklüğü 130 milyar dolar civarında. Prysmian Group’un dünya genelindeki payı ise yüzde 7. 50 ülkede faaliyet gösteren Prysmian Group, 82 fabrikası ve 17 Ar-Ge merkezi ile de dünyada sektöründe fark yaratıyor. Grubun Ar-Ge’ye yıllık 80 milyon Euro gibi de bir yatırımı bulunuyor.

 

Peki Türkiye’ye gelirsek, Türk Prysmian Kablo’dan bize kısaca bahsedebilir misiniz?

Şirketimiz aslında 1964 yılında Bursa Mudanya’da Siemens olarak kuruluyor. 1964’ten 1999’a kadar Siemens adıyla faaliyetlerine devam eden şirketimiz, o tarihte Pirelli ismini alıyor. 2005’te ise Prysmian ve 2011’de de Prysmian Group’la beraber süreci takip ettik. Bahsettiğimiz 17 Ar-Ge merkezinden biri, Mudanya fabrikamızda bulunuyor.

Yurt içindeki pazara baktığımızda kablo sektörünün 1 milyar dolar gibi büyüklükte olduğunu görüyoruz. 1.5 milyar dolarlık bir ihracat, 500 milyon dolarlık da ithalat söz konusu. Bu yönüyle sektör dış ticaret fazlası da veriyor. Yine de çok iyi gözükmesine rağmen, Türk kablo sektöründe birtakım sıkıntıların olduğu da görülüyor. 

 

Bu bağlamda sektörün en büyük sıkıntısı nedir?

Rekabet anlamında zorlanmalar görüyoruz. Dolayısıyla üreticilerin hayatta kalabilmek için kalite standartlarına uyumda sıkıntılar söz konusu. Özellikle kalite noktasında verilen ödünler, ihracat potansiyeli çok yüksek olan Türkiye’nin imajına zarar veriyor. Kablolar, genel anlamda çok fazla göz önünde olmadığı için, bazı şirketlerin kalite konusunda ödün verdiğini görüyoruz. Biz Türk Prysmian Kablo olarak bir kablonun iyi ya da kötü olduğunu belirleyen dört standart geliştirdik.

 

Nedir bu dört standart?

Kablodaki ilk kriter güvenlik… Sıvanın, toprağın altında kalan kablonun, güvenlik gereksinimi de en üst seviyede oluyor. Sektörün kaliteyi gözetleyen, denetleyen bir yapısı ve ciddi yaptırımlar uygulaması gerekiyor. Çünkü kablo, hem yangının oluşumuna hem de çok hızlı bir şekilde iletilmesine neden olabiliyor. Dolayısıyla bu ürünün çok ciddi şekilde denetlenmesi şart. Kablo, kısa bir süre önce bilişim ve teknoloji bakanlığının denetlemeleri içine girdi. Bu, atılmış iyi bir adım. Bundan sonraki dileğimiz, caydırıcı denetimlerin giderek artması… İkinci kriter ise performans. Bazı ürünlerden belli beklentilerimiz vardır. Bu performans beklentileri de ciddi laboratuvar testleriyle elde ediliyor.  Üçüncü kriterimiz, çok kolay göz ardı edilebilen bir kriter olan, kullanım kolaylığı… Sonuçta ürettiğimiz ürün, monte edilen bir yapıya sahip. O kablonun montajı ne kadar kolay olursa, maliyetler de o denli düşüyor. Son olarak ise dördüncü standart olarak ekonomik avantaj diyoruz. Bu üç kriteri yerine getirebilirsiniz, fakat çok yüksek maliyetli bir kablo sunarsanız, tercih edilebilirliğiniz o kadar düşük olacaktır.

 

Türk Prysmian Kablo, Prysmian globalinde nasıl bir noktada bulunuyor? 

Prysmian Group nasıl ki hem enerji hem de telekom alanında faaliyet gösteriyorsa, Mudanya’daki fabrikamızda da hem enerji hem telekom bakır hem de telekom fiber kabloları üretebiliyoruz. Dolayısıyla şirketimiz üç alanda da faaliyet gösterebildiği için, grup içinde çok önemli bir yere sahipken, büyüklük açısından da dünyada alanındaki ilk üç fabrikadan biri. Sadece üretim de değil, bölgemizde birçok operasyonun direkt Türkiye’den yönetmesiyle de Türk Prysmian Kablo, kendi globalinde en stratejik noktalardan biri konumunda.

 

Biraz da rakamların diliyle konuşursak, geçen yıl sizin için nasıl geçti?

Kapasite kullanımı 2016 yılında yüzde 89 olan ve Prysmian Group içinde öncelikli bir ihracat merkezi olmaya devam eden Türk Prysmian Kablo, geçen yıl 953.6 milyon TL ciro gerçekleştirdi. Şu anda ise ciromuzun yüzde 29’u ihracat işlemlerinden oluşuyor. Şirketimiz bugün, aralarında Azerbaycan, Barbados, Çin, Fransa, Irak, İngiltere, Kuzey Afrika, Orta Doğu ülkeleri, Papua Yeni Gine, Sri Lanka, Şili, Türkmenistan ve Ürdün gibi çok geniş bir coğrafyayı kapsayan 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyor.

 

“Yılın geri kalanında, ilk çeyrektekinden çok daha iyi bir trend yakalanacağına inanırken, kârlılık açısından bir miktar daha alt seviyeler olsa da, 2016’ya benzer bir yıl olacağını düşünüyoruz. Ayrıca yine bu yıl da spesifik ve seçici olduğumuz alanlarda yatırımlarımıza da devam edeceğiz”

 

2017 nasıl başladı? Yıl sonunda nasıl bir büyüme bekliyorsunuz?

Biz yurt içi TL satış yaparken, ana girdimiz döviz cinsinden ve emtia fiyatlarındaki hareket de bizi etkileyen en önemli unsurlardan. Bu bağlamda 2016’dan beri süregelen yüksek döviz, 2017’de ilk çeyrekte, 2016’nın aynı dönemine göre bir miktar durağan bir seyir izlememize vesile oldu. Kârlılıkta da bir miktar azalmalarımız olsa da, bizim önem verdiğimiz esas konu, süreklilik. Ayrıca referandum sonrası toparlanmaları da görmeye başladık. 

 

Toplamda yıllık üretim kapasiteniz nedir?

Bahsettiğimiz gibi üç farklı alanımız var. Enerji kablolarında 55 bin tonluk bir kapasitemiz var. Telekom bakır kablolarında gidiş ve geliş için çift kilometreden bahsediyoruz ve oradaki kapasitemiz 1.2 milyon kilometre. Fiber tarafında ise yılda 500 bin fiber kilometre kapasitemiz söz konusu.

EN ÇOK OKUNANLAR