USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

22 Aralık 2023 09:49

Sunar Topluluğu'nda 50'nci yıl ve holdingleşme heyecanı

Yenilikçi ve yerli yatırımlarıyla tarımsal ürünleri yüksek katma değerli ürünlere dönüştüren Sunar Topluluğu, holdingleşme sürecini geride bıraktı. Yarım asırlık sanayicilik tecrübesiyle Sunar Topluluğu, farklı kıtalarda yapacağı yatırımlarla tecrübesini dünyaya taşımaya hazırlanıyor.

Sunar Topluluğu'nda 50'nci yıl ve holdingleşme heyecanı

Çukurova'nın mısır, ayçiçek, buğday, narenciye ve farklı meyve çeşitlerini katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek yıllık 250 milyon dolarlık ihracat yapmasının yanı sıra onlarca sektör için ürettiği hammadde ve ara mamülleri ile ithal ikame ürünlerle 10 milyar TL'yi aşkın ciroya ulaşan Sunar Topluluğu, holdingleşerek kurumsallaşma çalışmalarını daha da ileri seviyelere taşıdı. Sunar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Nuri Çomu, 1200 kişiyi aşkın çalışanıyla Sunar Ailesi'nin her üründe küresel pazarın aradığı marka olma vizyonuyla 50'nci yıla hazır olduğunu söylüyor.

Sunar Topluluğu'nun yıllık 1 milyon ton hububat işlediğini belirten Çomu, "Kurulduğumuz yıldan itibaren her üründe katma değer yükseltme çabası, verimlilik, çevreci üretim ve topluma yararlılık üzerine inşa edilmiş ilkelerle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 50 yıllık köklü geçmişimizde olduğu gibi bu toprakların mahsulünü değerlendirmeye, istihdam sağlamaya, katma değeri yüksek ürünlerle ülkemize döviz kazandırmaya ve kazanırken sosyal projelerimizle bu toprakların insanlarına yararlı olamaya devam edeceğiz" diyor.

Sunar olarak hiçbir dönemde yatırımları azaltmadıklarını anlatan Mustafa Nuri Çomu, "Yeni dönemde de insan kaynağımıza, teknolojiye, markalaşmaya olan yatırımlarımızın yanı sıra fiziki tesis yatırımlarına da devam edeceğiz. Bu kapsamda mevcut yerleşkelerimizde mekân verimliliğini artırırken yeni yatırım alanlarında da büyümeye devam edeceğiz. Yarım asrı tamamlayan bir üretim kültürü ve sürdürülebilirliğe verdiğimiz önemle başta 'iyi bildiğimiz işler' olmak üzere farklı alanlarda, Türkiye'de ve yurtdışında yatırım hedefimiz üzerinde çalışmalarımıza devam edeceğiz" açıklamasını yapıyor.

"YETKİNLİKLERİMİZ REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLIYOR"

3 ana yetkinliğin Sunar Topluluğu'nu rakiplerine göre öne çıkardığını belirten Mustafa Nuri Çomu, "Yetkinliklerimizden ilki, grup dahilindeki işletmelerin birbirini tamamlayıcı karakterde olmasıdır. Yani bir tesisimiz mısırı işleyip fruktoz üretiyor, aynı tesisimizin ara ürünü bir diğer tesisimiz olan yem fabrikamızın hammaddesi oluyor. Bu durum, Sunar şirketlerinin verimlilik ve rekabet gücünü maksimize ediyor. Sunar, tarladan sofraya tüm üretim aşamalarını bünyesinde barındıran, mısır yağını mısırdan üretip ambalajlayarak pazara sunabilen Türkiye'deki tek entegre tesis. Diğer önemli yetkinlik ise Sunar Topluluğu'nun Ar-Ge faaliyetlerine verdiği önem. Sürekli olarak müşteri ve pazarın ihtiyaçlarını gözeterek yeni ürünler geliştiriyoruz. Bu çerçevede gıda sektörünün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı ilk Ar-Ge merkezini faaliyete geçirdik. Ayrıca, Sunar Topluluğu'nda sürdürülebilirlik çalışmaları ve yatırım gündemin daima ilk sırasında yer alıyor" diyor.

(Sunar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Nuri Çomu)

"Hedefimizde Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın en büyük tarıma dayalı sanayi gruplarından biri olmak var"

"UN KAPASİTEMİZİ 2 KATINA ÇIKARTIYORUZ"

Sunar'da önceliğin bugüne kadar ülkede yatırım yapma olduğunu ancak yeni dönemde dünyayla daha rekabetçi bir yapı için hedeflerinde yurtdışında da bazı yatırımların olacağını belirten Sunar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Nuri Çomu, "Hedefimizde Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın en büyük tarıma dayalı sanayi gruplarından biri olmak var. Şeref Başkanımız Hüseyin Nuri Çomu'nun şirketlerimizin hedefi haline gelen vizyonu doğrultusunda gelecekte hem yurt içinde hem yurt dışında yatırımlarımız olacak. Bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 50'sinden fazlasını ihraç ediyoruz. 113 ülkede kendi markalarımızla milyonlarca tüketiciyle buluşuyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı gıda sektörünün ilk Ar-Ge merkezlerinden birini bünyemize kazandırdık" diyor.

Sunar Topluluğu'nda Ar-Ge'nin sadece ürün çeşitliliğine yönelik değil, her alanda gerçekleştirildiğini kaydeden Çomu, şöyle devam ediyor: "Şirketlerimizden Sunar NP, Ar-Ge'mizin üzerinde 4 yıl çalıştığı biyobozunur polimerin üretimine başladı. Doğada tamamen bozunabilen, GDO içermeyen ve kompost gübre haline gelebilen TUV sertifikalı ürün, petrol türevi olan birçok plastik ürünün yerini alıyor. Sunar Topluluğu, Ar-Ge çalışmalarıyla öncü olacak ve katma değeri yüksek çevreci ürünlerle ülkemizin rekabetçiliğine katkı sunmaya devam edecek. Osmaniye'nin ilk sanayi kuruluşlarından Sunar Un tesislerimizde kapasite artışına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarımız neticesinde un üretimimiz yaklaşık 2 katına çıkacak. Hem Osmaniye'de hem Konya'daki yem fabrikalarımızla bayilerimize ve müşterilerimize yılın 12 ayında aynı kalitede hizmet veriyoruz."

"TOPRAĞINI DA İNSANINI DA SEVİYORUZ"

Sunar Topluluğu Kurucusu merhum Hacı Nuri Çomu'nun "Bu toprağı ve bu toprağın insanını seveceksiniz" sözünü ilke edindiklerini belirten Çomu, "Sunar Topluluğu'nun tüm şirketlerinde stratejisini Türkiye'nin tarımsal ürünlerini katma değer açısından en yüksek seviyeye yükseltme, insana, doğaya, paydaşlarına ve ülkemize faydalı olma anlayışıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Bir taraftan yüksek katma değer ve markalaşma üzerine odaklanılan strateji aynı zamanda Türkiye'nin ithal ettiği ürünleri üretme ve ihraç etme üzerine kurgulandı. Bu çerçevede sürdürülebilirlik faaliyetlerimizi de gündemimizin en üstünde tutarak yatırıma, üretime, ihracata devam ediyoruz" yorumunda bulunuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR