USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

02 Kasım 2021 16:59
Umut Çelik

Safiport'ta kesintisiz yatırım

Altı limanın sağlayabildiği hizmeti tek limanda birleştiren Safiport Derince, aynı zamanda iki farklı gümrüğe bağlı gemi elleçleme hizmeti veriyor. Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi, “Faz -1 yatırımlarımız 250 milyon dolara, Toplam yatırımlarımız ise 800 milyon dolara ulaştı” diyor

Safiport'ta kesintisiz yatırım

Safi Holding, 2015'te 543 milyon USD bedelle özelleştirmeden devraldığı Safiport Derince limanında yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Safiport Derince, Marmara Bölgesi'nde tüm liman hizmetlerini aynı anda sağlayabilen tek liman olma özelliği taşıyor. Altı limanın sağlayabildiği hizmeti tek limanda birleştiren işletme; konteyner, ro-ro, sıvı yük, dökme yük, genel kargo ve demiryolu gibi altı farklı yük çeşidinin tamamına hizmet verebilen bölgenin en büyük limanı.

TEK LİMANDA İKİ FARKLI GÜMRÜK

Bu ayrıcalıklara bir yenisini daha ekleyen şirket, tüm limanlar arasında bir ilki daha gerçekleştirdi. Derince Gümrük Müdürlüğü'nün yanı sıra Dilovası Gümrük Müdürlüğü'nün de açılış ve işletme izinlerini alan Safiport Derince, tek limanda iki farklı gümrüğe bağlı gemi elleçleme hizmeti veren tek liman oldu. Aynı anda 12 geminin yanaşabildiği rıhtım uzunluğuna sahip liman, saha büyüklüğü bakımından da diğer limanlara kıyasla oldukça ciddi bir avantaja sahip.

32 MİLYON DOLARLIK İLAVE YATIRIM

Safiport, ekipman filosunu yeni alımlar ile büyütürken üç adet kapalı depo ilavesi ile depolama kapasitesini de iki katına çıkararak 32 milyon dolar ilave yatırım yaptı. Safiport olarak yatırımlarına planladıkları şekilde devam ettiklerini belirten Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi, "Yeni ekipman alımlarımız ile limanımızda STS sayısı 4'e, RTG sayısı 14'e, 125 ton kapasiteli mobil liman vinci (MHC) sayısı 4'e, forklift sayısı 40'a ve terminal konteyner çekicisi sayısı ise 28 adete yükseldi. Ekipmanlarla beraber liman sahamıza 3 adet daha kapalı depo ekleyerek toplamda 32 milyon dolar ilave yatırım yaptık" dedi.

Limanın Super Post Panamax büyüklüğündeki STS vinçleri 'Ultra Large Container Vessel' olarak adlandırılan gemilere hizmet verebiliyor. Vinçler gemi üzerinde 23. sıradan konteyner operasyonu yapabiliyor. Safiport Derince için üretilen vinçler, liman sahasında konteyner istifleme ve yüklemede kullanılıyor. RTG'ler üst üste altı ve yan yana yedi sıraya kadar istifleme kapasitesine sahip.

Yeni nesil lastik tekerlekli konteyner istif vinçleri (RTG) tamamen elektrik enerjisi ile çalıştığı için karbon emisyonu duyarlılığı açısından da önemli bir fayda sağlıyor. RTG'ler, Ulaştırma Bakanlığı kriterlerine uygun konteyner tartım sistemleri, GPS ile hareket doğrulaması ve uzaktan erişimle tüm performans parametrelerinin izlenebilirliği gibi pek çok teknolojik özellik barındırıyor.

TOPLAM YATIRIM, 800 MİLYON DOLAR

Yeni ekipman siparişlerini de tamamlayarak operasyonları en verimli şekilde gerçekleştirdiklerini ve kapasite arttırdıklarını belirten Hakan Safi, "Bunun yanı sıra müşterilerimizden gelen geri bildirimler doğrultusunda mevcuttaki 20 bin m² yatay depolara 3 yeni proje ile 15 bin m² daha yeni alan ilavesi ile yatay depolama kapasitemizi de iki katına çıkartıyoruz" diyor. Safi, ilave 32 milyon dolar yatırım ile Faz -1 yatırımlarının 250 milyon dolara, toplam yatırımlarının ise 800 milyon dolara ulaştığını kaydediyor.

SIVI KİMYASALLAR GÜVENLE DEPOLANIYOR

Toplam 100 milyon dolarlık sıvı terminal yatırımının yaklaşık 20 milyon dolarlık ilk bölümünün tamamlandığını da açıklayan Hakan Safi, geri kalan yatırımı üç yıl içerisinde bitirmeyi planladıklarını sözlerine ekliyor. Devreye alınan Safiport sıvı yük terminalinin ilk bölümünde doluluğa ulaşıldığını ifade eden Safi, sözlerine şöyle devam ediyor: "Toplamda 200.000 m³ kapasiteye sahip sıvı terminalimizin ilk faz yatırımını tamamladık ve tesisimiz şu an yüzde 100 doluluğa sahip. Yapmış olduğumuz beş adet scrubber yatırımı ile birlikte sıvı terminalimizin çevreye de duyarlı bir tesis olduğunu söylemek mümkün." Tesise özel kurgulanmış otomasyon altyapısı ile tüm işletme süreçlerinin tamamen izlenebildiği terminalde, ülke sanayisinin ihtiyaç duyduğu sıvı kimyasal ürünlerin tamamı ise güvenle depolanabiliyor.

DERİNCE VE TEKİRDAĞ'DA RÖMORKAJ HİZMETİ

Safiport, römorkaj hizmet yetkisine sahip 250 ton çekme gücü olan beş adet römorkör ile hem Derince'de hem de Tekirdağ Bölgesi'nde römorkaj ve kılavuzluk hizmeti veriyor.

Liman ve gemi işletmeciliğinin yanı sıra römorkaj ve kılavuzluk hizmeti ile de fark yarattıklarını belirten Hakan Safi, son siparişleri ile birlikte altıncı römorkörü de Safi Deniz Hizmetleri bünyesine dahil ettiklerini ifade ediyor. 2022 yılının ilk aylarında gelecek olan yeni römorkör siparişi ise sınıfının en güçlü römorkörü olup 75 ton çeki gücüne sahip olacak.

EN ÇOK OKUNANLAR