USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

17 Ekim 2022 15:20

Rösler Kromaş; ihracat, yeni pazarlar ve sistem iyileştirmesiyle yeni bir büyüme rallisine hazırlanıyor

Rösler Kromaş, euro bazında yüzde 30'u aşan büyüme ve yüzde 50'ye yaklaşan ihracat ile karşılayacağı 2023'te euro bazında yüzde 15-20 büyüme hedefi ile yeni ihracat pazarlarına odaklanacak.

Rösler Kromaş; ihracat, yeni pazarlar ve sistem iyileştirmesiyle yeni bir büyüme rallisine hazırlanıyor

Türkiye'nin ilk yüzey işlem firmalarından biri olarak 1991'de kurulan Kromaş, yaklaşık 25 yıl alanında başarılı işlere imza attıktan sonra 2014'te Alman Rösler Group bünyesine katıldı. Havacılık, medikal, eklemeli üretim, vb uzmanlık alanlarına yayılan yüzey işlem çözümlerini 13 farklı lokasyonda yürüten ve dünyanın en büyüklerinden olan Rösler Group, Kromaş'ı bünyesine katarken tamamlayıcı marka stratejisi izledi; hem Türkiye'de hem de globalde Rösler markasının yanında yer alan Kromaş ikinci markası ile pozisyonunu güçlendirdi. Rösler Kromaş Genel Müdürü Dr. Tayfun Sığırtmaç, "Müşterilerimize yüzey işlem çözümleri sunuyor ve değer katmaya çalışıyoruz. Yurt dışına da Kromaş markası ile yüzey işlem sarf ve makineleri ihraç ediyoruz. Kromaş'ın Türkiye'deki 30 yıla yakın hikayesinde, Rösler'in 100 yıllık tarihinde her sürecin merkezinde müşteri memnuniyeti ve beklentilerine yer verildiği için pazar liderliği bayrağını gururla taşıyoruz" diyerek sorularımızı yanıtladı.

> Ürün, hizmet ve çözümlerinizden bahseder misiniz?

Öncelikle 'yüzey işlem'den bahsetmeliyim. Günlük hayatta kullandığımız ya da bir makineyi oluşturan alt parçalar son kullanım amaçlarına göre beklenen estetik güzellik ya da teknik performans için yüzey işlem prosesine tabi tutulur. Bu kuyumculukta parlaklık ve şıklık; medikal sektörde parçaların pürüzsüzlüğü ve vücudun kabulü; talaşlı imalatta çapak denilen pürüzlerin temizlenmesi; mermer sektöründe antik ve estetik görüntü; 3D Printing ya da eklemeli üretim teknolojisinde parçada eklemeli üretimden kaynaklı yüzey pürüzlülüklerini gidermek ve support adlı parça destekleyicilerinin ortadan kaldırılması şeklinde karşımıza çıkar. Herhangi bir parçaya temiz yüzey, pürüzsüzlük, matlık, ayna parlaklığı, eskitilmiş görüntü, vb. özellik kazandırmak için mutlaka bir yüzey işlem çalışması gerektiğinde müşterilerimizle bir tür hasta doktor ilişkisi içinde oluyoruz. Parçasıyla ilgili problemi ya da özel isteği olan müşterilerimizin beklentilerine göre müşteri deneyim merkezimizde konuyu çalışıp, en uygun makine ve binlerce sarf (aşındırıcı, parlatıcı) arasından en uygun çözümü kendilerine sunuyoruz. Parçalarının kullanım öncesi istedikleri özellikleri kazanması için makineler üretip prosesler geliştirdiğimiz sektörler arasında öncelikle otomotiv ana ve yan sanayi, savunma havacılık, döküm-dövme, medikal, kuyumculuk, tekstik aksesuarları, gözlük, mobilya aksesuarları, mermer, eklemeli üretim (3D Printing), mutfak gereçleri, bağlantı elemanları vb. sayabiliriz. Ürün portföyümüzde kumlama ve shot peening (bilyalı dövme) teknolojileri, proses atık su geri dönüşüm sistemleri, vibrasyonlu yüzey işlem teknolojisi ve aşındırıcı sarf malzemeler bulunuyor.

İNSANLARIN HAYATLARINA DOKUNAN HER ALANDA

> Kurum felsefenize dönüşen 'Hayatın her alanında' ve 'Yaşam için daha iyi yüzeyler' mottosu neyi anlatıyor?

Çok sevdiğimiz ve içselleştirdiğimiz "Yaşam için daha iyi yüzeyler" mottomuzu "Hayatın her alanında" mottomuz ile birleştirerek hayatın her alanında yaşam için daha güzel yüzeyler sunmak için çalışıyoruz. Yaptığımız iş mekanik olarak görülse de yüzey işlem makineleri ve çözümleri üretmek insanların hayatlarına ve duygularına dokunan bir alan. Makine ve teknolojilerimizin evlenme teklifi yapan bir erkeğin sevgilisine sunduğu yüzüğün parlaklığında, sevdiklerine lezzetli yemekler yapan bir kadının tuttuğu tencere kuplarının pürüzsüzlüğünde, bir annenin çocuğunun üşümemesi için giydirdiği montun düğmesini iliklemesinde, karşısındakine sevgiyle bakan gözlerdeki gözlüklerde, evde aldığı yeni mobilyayı heyecanla toplamaya çalışan birinin sıktığı cıvatada, ailece mutlulukla oynanan oyunlardaki oyuncaklarda, keyifli bir sofrada yemek yenirken tutulan çatal bıçaklarda kullanıldığını bilmek bize ayrı bir heyecan ve mutluluk kaynağı oluyor. O yüzden "hayatın her alanındayız" diyoruz ve "insanların hayatlarına dokunmak" bizi gelir tablolarındaki rakamlardan çok daha fazla motive ediyor.

(Rösler Kromaş Genel Müdürü Dr. Tayfun Sığırtmaç)

AR-GE ÜRÜNLERİNİN CİROYA KATKISI YÜZDE 20'YE ULAŞIYOR

> Kromaş'ın müşteri tercihlerini de etkileyen Ar-Ge yaklaşımından ve dijital dönüşüm yol haritasından bahseder misiniz?

Teknolojinin hızla geliştiği, dijital dönüşümün Metaverse boyutuna geldiği bir dünyada kendini geliştirmeyen Ar-Ge ve inovasyon yapmayan firmalar kısa sürede kaybolma riski ile karşı karşıya. Her yıl düzenli olarak Ar-Ge proje yönetim sistematiği uyguluyor, ciromuzun yaklaşık yüzde 4'ünü yeni projelere ayırarak Ar-Ge çıktılarını da takip ediyoruz. Son 3 yılda geliştirdiğimiz ürünlerin cirodaki payının yüzde 15-20'ye ulaşması Ar-Ge'ye verdiğimiz önemin de bir göstergesi.

Şirket kültürü haline gelmesi gereken; yani tüm çalışanların işlerini geliştirme, ürünleri iyileştirme ve daha verimli olma adına katılımcı şekilde verdikleri yenilikçi önerileri içeren inovasyon konusundaki öneri sistemimizle en başarılı önerileri aylık ödül törenlerimizle çalışanlarımızla birlikte kutluyoruz.

Dijital dönüşümün tamamlanması, yapay zeka kullanımı, Endüstri 4.0'a geçiş ve operasyonel mükemmellik çalışmaları sanayi için olmazsa olmaz 4 kritik eşik. Dijitalleşmeyi de kapsayan sanayi gelişim sürecimizi yetkin ve etkin bir ekiple teknolojik gelişmeleri aktif takip ederek, şirketimize uygulayarak ve yarattığı değeri izleyerek yönetiyoruz.

Bu çerçevede Kromaş Operasyonel Mükemmellik, Üretim ve Teknoloji Geliştirme birimi kurduk. Şirketin en yetkin kadrolarını bu çatı altında toplayıp Kromaş'ın geleceğini şekillendirecek projelere imza atıyoruz. Yalın üretim çatısı altında çalışmalarımızı 5S, iş ve malzeme akışı analizleri, etkin Obeya toplantıları ve birçok diğer Yalın üretim adımlarına verimliliğimizi artırmak adına devam ediyoruz. 2021'de başlayan ve bu yıl devreye aldığımız E-Kanban projemiz dijital dönüşümde örnek çalışmalarımızdan biri. Burada manuel kartlarla akan üretim planlarını, malzeme ve bilgi hareketlerini dijital hale çevirip yönetiyor, iş emirleri teyitlerini sahada SAP ile entegre veriyor, duruşları analiz ediyor ve gerekli yerlere dijital kalite kapıları koyuyoruz.

> Başta ihracat olmak üzere 2022'yi nasıl tamamlayacaksınız?

Son çeyreğine girdiğimiz 2022 birçok zorluk ve sürpriz olayla devam etse de şu ana kadar beklentilerimizi aşan pozitif göstergeler elde ettik. Aldığımız talep ve siparişler yılı da pozitif etkiyle kapatacağımızı gösteriyor. Bu yıl EURO bazında yüzde 30'un üzerinde büyüdük. İhracat oranımız yüzde 50'ye yaklaştı. 2022'de İsrail, Danimarka, Hindistan gibi birçok yeni bayi ağı ve yapılanma kurduk. Fakat, pandemiyle bozulan tedarik zinciri henüz onarılamadan patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı, global normalleşme sürecini negatif etkiledi. Elektronik bazı ürün gruplarında 1 yıla varan tedarik süreleri 2022'nin ilk yarısına damga vurdu. Savaş ise ilk fazda enerji, demir çelik ve döküm sektörünü etkiledi ve emtia fiyatları beklentilerin üzerinde arttı. Başta ABD ve Avrupa'da yaşanan enflasyon, artan enerji maliyetleri, bazı ülkelere konulan ambargolar nedeniyle kısıtlanan arz, öngörülemeyen bir savaş süreci, 2023'te olacak Türkiye seçimleri, Avrupa'daki gaz tedarik sorunları, devam eden çok uzun elektronik parça tedarik süreleri önümüzde sisli bir tablo oluştursa da, resme pozitif bakmayı tercih ediyorum. Krizler her zaman fırsatları da yanlarında getirir. Bu dönemin Türkiye ve özellikle ihracat yapan firmalar için pozitif geçeceğini düşünüyorum. Biz 2023'te Euro bazında yüzde 15-20 büyüme hedefi ile yeni ihracat pazarlarına odaklanacağız. Son 3 yılda yaşadığımız hızlı büyümeyi iç yapılanmamız ile desteklemek için sistemlerimizi iyileştirerek yeni bir büyüme eğrisine kendimizi hazırlayacağız.

EN ÇOK OKUNANLAR