USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

18 Ekim 2020 14:02

Kütahya Porselen 2020’yi güçlü bir hedefle tamamlıyor

Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli; markanın 50 yıllık serüvenini, tasarım ve üretim anlayışıyla Türk porselen sektörünü dünya standartlarına taşıyan hikâyesini düzenlenen fabrika gezisinde anlattı.

Kütahya Porselen 2020’yi güçlü bir hedefle tamamlıyor

Sektörünün ilk yerli üreticilerinden biri olarak yola çıkan ve bugün dünyanın bir numaralı porselen üreticisi olan Kütahya Porselen, 50’nci yılını kutluyor. Yılda 120 milyon, günde ise ortalama 330 bin parça üretim kapasitesiyle ürünlerini dünyanın 72 ülkesine ihraç eden Kütahya Porselen hem sofraları taçlandırıyor hem de horeca sektöründe uluslararası bir marka olarak yer alıyor. 

Sofra estetiğine önem veren son kullanıcılar ve gastronomi profesyonelleri tarafından en çok tercih edilen markaların başında gelen Kütahya Porselen, üretim kapasitesi ve hızlı ürün geliştirme gücünün yanı sıra inovasyon ve sağlığa verdiği önemle öne çıkıyor. Birçok aşaması ve inceliği bulunan porselen üretiminde makineler üretim kapasitesini desteklerken; zarafet ve tasarımın kusursuz bir şekilde hayata geçmesi insan emeğiyle gerçekleşiyor. Fabrika seyahatinde Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, yenilikçi koleksiyonları ve porselen sektörü hakkında bilgiler paylaştı. 

Porselen hem zarafet hem de sağlık için tercih ediliyor

Kütahya Porselen’i 50 yıldır Türkiye’de lider ve dünyada sektörünün önemli oyuncularından biri yapan unsurlar arasında sadece tasarımları değil, insan sağlığına öncelik veren üretim teknikleri de yer alıyor. İnovasyon ve sağlığa verdiği önemle uluslararası pazarlardaki etkinliğini ve gücünü her geçen gün daha da artıran Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli; “İnovatif serileriyle dünya porselen modasına yön vererek ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın 72 ülkesine ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Üretimimizin tamamı Kütahya’da bulunan 5 ayrı üretim tesisinde gerçekleşiyor. Türkiye’de 22 mağazamız ve 450 perakende satış noktamız bulunuyor. Yurtdışında ise 1000’in üzerinde satış noktasında Kütahya Porselen ürünlerine ulaşılabiliyor. 2019 yılını toplam 70 milyon dolar ciroyla kapadık ve bu cironun %40’ı yurtdışı satışlardan elde edildi. 2020 yılı için yurt dışı ciro hedefimizi 30 milyon dolar olarak belirlemiştik ancak yaşanan pandemi nedeniyle sektörde %55 bir daralma söz konusu oldu. Bununla birlikte aldığımız tedbirler ve odak pazarlardaki gelişmelere paralel olarak 2020 yılını 20 milyon doların üzerinde bir rakamla kapatmayı hedefliyoruz. Pandemi döneminde aldığımız önlemler ve yaptığımız revizyonlar yılın kalan yarısında pozitif bir büyüme rakamı yakalanmasını sağlamada etkili olmaya başladı. Bu dönem içerisinde üretimimiz devam etti. Kütahya Porselen tüketicileri ile aramızda duygusal bir bağ olduğuna inanıyoruz. Onları önemseyip düşündüğümüzü ve bu yönde geliştirdiğimiz inovasyonları onlar da sevgiyle karşılıyor. Örneğin tüketici tercihlerinde artan sağlık kavramı; ürünlerimizin daha ön planda olmasına, tercih edilmesini sağlıyor. Hikâyesi olan özel tasarımlar yaparak, çağın gereksinimlerine uyum sağlayan koleksiyonlar üretip, başarılı tasarımcılarla iş birliklerine devam ediyoruz. Kütahya Porselen, ürünün ergonomik olması, kullanım kolaylığının bulunması ve ekonomiye sağladığı katma değeri de göz önünde bulunduruyor. Kütahya Porselen, ürün çeşitliliğinde yarattığı form ve dekor zenginliği ile porselen sektöründe trendleri belirliyor” dedi.

Tasarım Merkeziyle Türkiye’de bir ilk 

Kapasitesi, ürün kalitesi, üretim teknolojisi ve dünyada ilk kez uygulanan üretim teknikleri ile 50 yılda küresel bir oyuncu haline gelen Kütahya Porselen’in Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli’ye göre; inovasyon ve tasarım markanın güçlü yönlerini oluşturuyor. Uluslararası pazarlardaki etkinliğini ve gücünü her geçen gün artırarak, sağlam bir Türk firması olarak dünyanın pek çok ülkesinde yeni nesil koleksiyonlarımızla yer alıyoruz. Kütahya Porselen, 45 kişilik ekibiyle tasarım merkezinin Türkiye’de ilk olma özelliği taşıdığını da belirtti. Marka, aynı zamanda Defne Koz, Kunter Şekercioğlu, dünyaca ünlü Mikro Art Sanatçısı Hasan Kale gibi başarılı tasarımcılarla çok özel ve ödüllü koleksiyonlara imza atıyor. 

Yeni nesil koleksiyonlar ödül kazandırıyor

Kütahya Porselen’in nano teknolojiyle ürettiği Nanokrem, Nanodekor, Nanopor gibi koleksiyonları ve reaktif ürünleri son günlerde yoğun ilgi görüyor. Özellikle gastronomi profesyonelleri için tasarladığı Ayla ve Aura koleksiyonları ise son dönemde oldukça popüler. Ödüllerine her sene yenilerini ekleyen Kütahya Porselen’in, Kunter Şekercioğlu tarafından tasarlanan Ayla koleksiyonu ve Kütahya Porselen tasarımcıları tarafından hayata geçirilen Aura koleksiyonu, Design Turkey’de iki ‘‘Üstün Tasarım’’ ödülünü birden kazandı. Aynı zamanda Aura, Ayla ve Galaxy koleksiyonlarının her biri Plus X Award 2020’de ‘’Yüksek Kalite’’ ve ‘’Tasarım’’ ödüllerine layık görülürken Galaxy serisi German Design Award’da, Ayla koleksiyonu ise Good Design Award 2020’de ödül kazandı.

Kütahya Porselen ürünleri birçok uluslararası testten geçiriliyor

Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli “Kütahya Porselen olarak 2004 yılında porselen üretimindeki standartları Avrupa standartlarına taşımak için Türk Standartları Enstitüsü’nün oluşturduğu Porselen Sofra Eşyası standartları üzerine bir çalışma yaptık. Bu standartlar Kütahya Porselen raportörlüğünde yenilendi. Sağlığa uygun porselen üretiminde en önemli test kurşun kadmiyum çözünürlüğüdür, limitler her ülkenin standardına bağlı olarak değişmekle birlikte bizim ürünlerimiz TSE, Avrupa, FDA ve Japon testlerinin tamamına uygundur” dedi. Kütahya Porselen ürünleri, sağlık standartlarının dışında dayanıklılık ile ilgili olan deterjan, mikrodalga, çarpma, parçacık kopma, termal şok, çizilme dayanımı gibi testlerin yanı sıra Avrupa standardında derin dondurucudan mikrodalgaya dayanım ve derin dondurucudan fırına dayanım testlerinin tamamından geçiyor. 

NG Müze’de Türk ve dünya tarihi sergileniyor

Fark yaratan tasarımlarıyla porselende sınırları aşan bir yaklaşım sergileyen Kütahya Porselen, NG Müze ile Osmanlı ihtişamını porselene yansıtıyor. Türk ve dünya tarihinden izler taşıyan 76 bin parçadan oluşan NG Müze’de, Osmanlı’dan günümüze uzanan Osmanlı devlet ve liyakat nişanları, sultanların özel eşyaları, savaş aletleri, savunma gereçleri, özel tasarım takılar, klasik otomobiller gibi paha biçilmez koleksiyonlar sergileniyor. 16. ve 18. yüzyıl arasında üretilmiş ve orijinalleri dünyaca ünlü müzelerde sergilenen Avrupa porselenleri, Kütahya çinileri, Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı porselenleri ile çini panoları da müzede yer alıyor. 

Türk kültürünün ayrılmaz bir parçası olan kahve seremonisi ile ilgili olarak kahvenin öğütülmesinden pişirilip servis edilmesine kadar kullanılan eşyalara yer verilen Türk kahvesi kültürü köşesinde; kahve kavurma tavası, değirmenleri, kahve fincanları ve fincan zarfları gibi, kahvenin yolculuğuna eşlik eden eşyalar dikkat çekiyor. NG Müze’de yer alan Türk kahvesi köşesinde, 600 yıllık bir geçmişe uzanan kahvenin tüm öyküsü gözler önüne seriliyor. Ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin ayak bastığı topraklar coğrafi ve kültürel özellikleriyle, Kütahya mutfak kültürü tüm yönleriyle yansıtılıyor. Dünyaca ünlü Kütahya çinilerinden en nadide örneklerin yer aldığı NG Müze, Türk kültürünün en önemli değerlerinden biri olan çiniciliğin yıllar içinde yaşadığı değişimlere ışık tutuyor.

Sema Güral Sürmeli’nin anekdotlarıyla gezilen müzede, NG şirketlerinin temelini atan Ali Güral ve eşi Hediye Güral’ın balmumu heykelleri ile Güral ailesinin yaşadığı eski konağın orijinaline birebir uyarlanmış hali de bulunuyor. NG Kurucu Başkanı Nafi Güral’ın özel eşyalarının bulunduğu çalışma odası ve Sema Güral Sürmeli tarafından hayata geçirilen “Porselenden Hayatlar Koleksiyonu” ise NG Müze’de mutlaka görülmesi gerekenlerin başında geliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR