USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

08 Kasım 2022 14:38

Kibar Holding, yurt dışında yatırım atağına ABD ile devam ediyor

Yurt dışında büyüme çalışmalarını hızlandıran Kibar Holding, Ürdün ve Azerbaycan'daki panel yatırımlarının ardından 460 milyon dolar yatırımla alüminyum alanında gerçekleştirmeyi planladığı ABD tesisinde yıllık 120 bin ton üretim hedefliyor.

Kibar Holding, yurt dışında yatırım atağına ABD ile devam ediyor

Köklü bir grup olmanın verdiği avantajın yanı sıra hem operasyonel riskleri hem de finansal riskleri planlı programlı yöneten bir yapıya sahip olan Kibar Holding, 2022 yılı için bütçelediği rakamlara ulaşmış durumda. Her yıl yüzde 5 büyüme kaydetmeyi istikrarlı büyümenin en önemli bileşeni olarak gören Kibar Holding, gerçekleştirdiği yatırımlarla öngördüğü bu büyüme oranına ulaşmayı başarıyor. Global marka olma stratejilerinin bir çıktısı olarak yurt dışında büyüme çalışmalarını hızla sürdürdüklerini kaydeden Kibar Holding CEO'su Haluk Kayabaşı, "Amerika'daki faaliyetlerimizi Chicago'da bulunan iştirakimiz Kibar Americas ile birlikte sürdürüyoruz. ABD bize önemli fırsatlar sunuyor. 'Made in America' şartı olan alıcılarımızın da Türk mallarıyla ihtiyaç kapasitelerini karşılamayı hedefliyoruz. 460 milyon dolar yatırımla gerçekleştirmeyi planladığımız ABD'deki tesisimizde yıllık 120 bin ton üretim hedefliyoruz. Stratejimiz alüminyum ile Avrupa ve Amerika'da büyürken Asya Pasifik'te de varlığımızı güçlendirmek. Küresel piyasalarda yaşanan tedarik zincirindeki aksamalar ve arz sıkıntısı sanayiyi de değiştirecek. Bu dönüşüme hazırız. Her yeni yatırım bu dönüşümde bizi güçlendirecek" diyor.

YASSI ALÜMİNYUMDA DÜNYADA İLK 5'TE YER ALIYOR

Assan Alüminyum'da 3 yıl önce başlanan 100 milyon dolarlık sürdürülebilirlik yatırımının yüzde 70'inin tamamlandığını dile getiren Haluk Kayabaşı, bu yatırımlarla dünyanın en gelişmiş haddelerinden birini Türkiye'ye ve sektöre kazandırdıklarını belirtiyor. Hem kalın hem ince malzeme üretimiyle Türkiye'de bir ilke imza attıklarını vurgulayan Kayabaşı, şöyle devam ediyor: "Mart 2023'te Dilovası'ndaki tesislerimizde kullanılmaya başlanacak olan teknolojiyle birlikte, üretim kapasitemizi 360 bin tona çıkararak Avrupa'nın alüminyum folyo üretiminde en büyük iki alüminyum folyo üreticisinden biri konumuna ulaşacağız. Yassı alüminyumda ise kendi teknolojisinde dünyada ilk 5 içinde yer alıyoruz."

(Kibar Holding CEO'su Haluk Kayabaşı)

SÜREKLİ DÖKÜMDE AVRUPA VE AMERİKA'NIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK

Kademeli olarak satın alımını planladığı önce 3, sonraki sene 2 döküm hattıyla birlikte, toplam döküm hattı sayısını 3 yıl içinde 24'e ulaştırmayı planlayan Kibar Holding, böylece Avrupa ve Amerika'nın en büyük sürekli döküm kapasitesine sahip olacak. Ek olarak bu hatlar hem alüminyum rulo ve levha, hem de folyo ürünleri üretme kabiliyetine sahip olmasıyla da özel. Bu sayede yatırımlarıyla farklı pazar segmentlerine üretim yaparak, esneklik değerine olan bağlılığını ve etkin risk yönetimini ön plana çıkarıyor. Bunların yanı sıra Holding, gelecek yıl 80 milyon dolarlık geri dönüşüm tesisi yatırımı yapacak. Geri dönüşüm tesisi kurarak sürdürülebilirlik alanındaki kararlılığını bir kez daha ortaya koyacak. Kibar Holding, 2021 yılında sandviç panel sektöründeki şirketi Assan Panel ile de ikinci yurt dışı yatırımına imza attı. Daha önce Ürdün'de Kibar Industry ile Orta Doğu'nun en büyük sandviç panel üreticisi konumuna gelen Assan Panel, ayrıca sahip olduğu bilgi birikimini Azerbaycan'a taşıdı. Assan Panel ile Azerbaycan'ın en önemli teknoloji ve sanayi merkezi Sumgayıt Texnologıyalar Parkı (STP) stratejik ortaklık kurdu. STP'nin iştirakiyle planladığı ortaklık ile başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere Rusya ve Asya pazarlarına ihracat yapıyor. Bu yatırımlarla Assan Panel, global marka olma yolunda hızla ilerliyor. Bu yıl Azerbaycan'da seri üretime başladı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE HEDEF 2025 OLARAK BELİRLENDİ

Öte yandan karbon ayak izini sıfırlamaya odaklanan Kibar Holding, sürdürülebilirlik hedefleri için takvimini 2025 olarak belirledi. Söz konusu hedefler arasında ekonomik büyümeyi sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirmek, toplumsal cinsiyet eşitliğini önceliklendirmek, çalışan sağlığına öncelik vermek, mesleki gelişim ve katılımı artırmak, dijitalleşme süreçlerini tamamlamak, doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimini ve verimli kullanımını sağlamak, iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarına katkı vermek ve sosyal sorumluluk projelerine yönelik çalışmaları artırmak ön plana çıkıyor.

DÜNYANIN GELECEĞİ İÇİN DEĞER YARATACAK

Kibar Holding, Assan Alüminyum şirketi ile sürdürülebilirliğe en etkin katkıyı sağlayan ve sonsuz kez geri dönüştürülebilme özelliğine sahip olan ürünü alüminyum ile dünyanın geleceği için değer yaratmayı hedefliyor. Tamamen Assan Alüminyum'a özel bir alaşım olan 3423 ürünü yüzde 95'in üzerinde birincil alüminyum harici, geri dönüştürülmüş malzeme ile üretiliyor. Eş değer ürünlere göre de yüzde 50 daha az karbon ayak izi oluşturuyor. Ürünü Avrupa ve Amerika'ya ihraç eden şirket, bu bakış açısıyla sürdürülebilirlik odaklı ürün geliştirme projelerini geliştirmeye devam ediyor. Assan Alüminyum ayrıca global ölçekte alüminyum sektörünün tüm değer zinciri için sürdürülebilirlik çerçevesini belirleyen inisiyatif, ASI'dan (Aluminium Stewardship Initiative) hem Tuzla ve Dilovası üretim tesislerinin, hem de geri dönüşüm tesisinin küresel sürdürülebilirlik prensiplerine uygun faaliyet gösterdiğini tescil edici nitelikte olan Sürdürülebilirlik Performans Standardı Sertifikas'ını aldı. Şirket, bu sertifikayı alan Türkiye'deki ilk ve tek alüminyum üreticisi oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR