USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

18 Kasım 2021 15:28
Arzu Kurum

Globalde fırsat arayışı

Kruvaziyer işletmeciliğinde dünyada yüzde 10'luk paya sahip olan Global Ports Holding, 2021'de hareketlenen sektörden umutlu. 2022'de kruvaziyerde büyük patlama görüleceğine inanan Global Ports Holding CEO'su Emre Sayın, önümüzdeki dönem için globalde yatırım fırsatları kolladıklarını söylüyor

Globalde fırsat arayışı

Pandemi; sağlık, hijyen, e-ticaret gibi sektörler için büyük bir fırsat oluştururken, başta kruvaziyer olmak üzere birçok alan için adeta yıkım oldu. Salgınla birlikte faaliyetlerin tamamen durduğu sektörde, gelirler de sıfırlandı. 2021'de yeniden canlanan sektör, fırsatları değerlendirmek için harekete geçti. Platin Dergisi'ne pandemi sürecini değerlendiren Global Ports Holding CEO'su Emre Sayın, 2020'nin kruvaziyer ve ticari liman işletmeciliği faaliyetleri için aslında iyi başladığını, salgınla birlikte ise ağır yara aldığını dile getiriyor.

ŞİRKET BORÇLARINI AZALTMAYA ODAKLANDI

Global Ports Holding, bu dönemde borçlarını azaltmaya odaklanma kararı aldı. Şirket stratejisi kapsamında ticari liman olan Port Akdeniz, Q Terminals'e devredildi. "Elde ettiğimiz geliri, Kasım 2021 vadeli 250 milyon dolarlık Eurobondumuzun refinansmanı için kullandık" diyen Sayın, ayrıca varlık yönetiminde 50 milyar doları aşan portföy büyüklüğüne sahip uluslararası yatırım kuruluşu 'Sixth Street' ile iki parçalı kredi anlaşması imzaladıkları bilgisini paylaşıyor.

15 MİLYONUN ÜZERİNDE YOLCU KAPASİTESİ

Ayrıca portföyüne yeni limanlar katan şirket, bu limanlarla birlikte 15 milyonun üzerinde yolcuya hizmet verme kapasitesine ulaştı. Öte yandan Singapur'dan ilk Cruise to Nowhere, Valletta'dan ilk uluslararası kruvaziyer yolculuğu ve Nassau'dan ilk Karayipler ana liman operasyonuna, Barselona'dan en büyük gemi olan Oasis ise yeniden yolculuğa başladı. Sayın'a göre kruvaziyer gemilerindeki hareketlerde yavaş yavaş başlayan bir canlılık var. Ancak bu canlılık da şirket gelirlerine yansımayacak. Zira Sayın, 2021 sonu için gelir, kâr, büyüme gibi konularda Global Ports Holding açısından eksi görünecek bir yıl olacağına işaret ediyor. Buna karşın 2022'de kruvaziyer sektöründe büyük patlama görüleceğine inanan Sayın, "2021, son iki yılın durgunluğunu üstümüzden atacağımız bir yıla hazırlık senesi oldu. 2022 ve 2023 rezervasyonlarımız şimdiden dolmuş durumda" diyor.

HEDEFTE 30 LİMAN DAHA VAR

Diğer taraftan dünyada bir kruvaziyer gemisinin yanaşabileceği 1000'in üzerinde liman bulunuyor. Bunların 50'sinin kruvaziyer turizmi bakımından çok önemli statüde olduğunu aktaran Sayın, 21'inin ağlarında yer aldığını belirtiyor ve ekliyor: "En büyüklüğümüz, know-how'ımız ve işletme gücümüz buradan geliyor. Hedefimizde 30 liman daha var." Global Ports, kruvaziyere uzun vadeli ve pozitif bakıyor. "Portföyümüzü genişletmek üzere akılcı fırsatları değerlendirmeye devam ediyoruz. Çeşitli ülkelerde görüşmeler devam ediyor veya dikkatli biçimde yatırımı değerlendiriyoruz. Stratejik büyüme adımlarımızı bu yönde atıyoruz" diyen Sayın, pandemi nedeniyle ertelenmiş olan kruvaziyer turizmi talebinin artarak devam etmesini beklediklerini ifade ediyor.

EN ÇOK OKUNANLAR