USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

18 Ağustos 2023 12:06

Gıda şirketleri öz tüketimde yönünü yenilenebilir enerjiye dönüyor

Şirketler, günümüzün en büyük sorunlarından olan enerji kıtlığının üstesinden gelmek ve karbon sıfır hedefleri için yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlarını artırıyor.

Gıda şirketleri öz tüketimde yönünü yenilenebilir enerjiye dönüyor
Türkiye Ulusal Enerji Planı'na göre 2035'e kadar rüzgar, güneş ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji tüketimi içinde yüzde 17,7 olan payının yüzde 27,7 bandına çıkarılması hedefleniyor. Kamudan özel şirketlere ve yerel yönetimlere kadar birçok kuruluş, arka arkaya yenilenebilir enerji yatırımı yaparak bu hedefi doğruluyor.

TÜRKİYE'NİN İLK AGRİVOLTAİK TARIM PROJESİ KOMŞUKÖY VE ENERJİSA ÜRETİM'DEN

Yenilenebilir kaynaklardan sağladığı enerjiyle Türkiye için değer yaratan Enerjisa Üretim'in Komşuköy ile hayata geçirdiği agrivoltaik tarım projesi, bu değerlerden biri olma özelliğini taşıyor. Gıda üretiminde devrim yaratan agrivoltaik tarım, Türkiye'de ilk kez uygulanıyor. Komşuköy'ün İstanbul Beykoz'da yer alan doğal tarım arazilerinde; aynı alanda bir yandan güneş enerjisiyle elektrik üretimi diğer yandan da sürdürülebilir tarım yapılıyor. Proje kapsamında Enerjisa tarafından kurulan tesisin 20 kW'lık gücü ve 24 kWh'lık depolama kapasitesi bulunuyor. Enerjisa Üretim Varlık Yönetimi ve Sürdürülebilirlik Lideri Murat Eröz, belli yüksekliklerde ve sıklıkta kurulan güneş panellerinin altında gölge toleransı yüksek olan yaban mersini gibi çok yıllık ve ıspanak, lahanagiller gibi tek yıllık bitkilerin yetiştirildiğini belirterek, "Proje kapsamında üretilen elektrik, Komşuköy'ün iç tüketim ihtiyacının karşılanmasına da katkıda bulunuyor. Projenin ikinci fazı ise Enerjisa Üretim'in Bandırma Enerji Üssü içinde bulunan hibrit güneş enerji santralinde analizler ve toprak hazırlığı ile başladı" açıklamasını yapıyor.

(Enerjisa Üretim Varlık Yönetimi ve Sürdürülebilirlik Lideri Murat Eröz)

GÖKNUR GIDA, BİYOGAZ TESİSİ İLE PROSES ATIKLARINI ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Fabrikalarından çıkan meyve atıklarını kurduğu biyogaz tesisleri sayesinde çevreye yük olmaktan çıkartıp, enerjiye dönüştüren Göknur Gıda, Türkiye'nin en fazla dışa bağımlı olduğu enerji üretimi alanına yerli ve atık vasfındaki kaynaklarla katkı sağlıyor. Şirket, karbon ayak izini azaltmak için elektrik tüketiminin tamamını yenilebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyor. Bu amaçla diğer projeler de başlamış olup 5 MW'ın üzerinde güneş enerjisi sistemleri kuruldu. Gelecek 2 yıl içerisinde bunu 20 MW'a çıkartarak tüm elektrik enerjisini yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı planlıyor. Göknur Gıda Ceo'su Osm-an Aslanali, meyve ve sebze proses atıklarından enerjiye yolculuk projesinin enerji ve çevre optimizasyonu bakımından önemli bir yere sahip olan biyokütle kaynaklı yenilenebilir enerji üretimini ve biyogaz üretimi atıklarının meyve bahçelerinde gübre olarak kullanımını kapsayan bir proje olduğunu belirtiyor. Günlük olarak 7 bin 200 ton meyve ve sebze işleme kapasitesine sahip olduklarını dile getiren Aslanali, bu fabrikalarında üretim sonrası oluşan ve organik maddece zengin olan atıkların mikrobiyolojik yönden değerlendirilerek hem çevre kirliliğine yol açmasının engellenmesi hem de yenilenebilir kaynaklardan enerji üretilmesinin projenin hedefleri arasında yer aldığını vurguluyor.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÖZ TÜKETİM AMAÇLI RES PROJESİ ULUSOY UN'DAN

Ulusoy Un, 31.01.2023 tarihli KAP duyurusunda Samsun 50. Yıl ve Merkez, Çorlu ve Antakya üretim tesislerinin elektrik tüketimlerinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanabilmesi amacıyla Manisa ve İzmir illerinde tesis edilmek üzere 4 adet 4.2 MW ve 1 adet 5.56 MW gücünde Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurulumu için başvuru yapmıştı. 19.07.2023 tarihi itibariyle Ulusoy Un ile Enercon Global GmbH ve Enercon Rüzgar Enerji Santrali Kurulum Hizmetleri arasında, Türkiye'nin en büyük öz tüketim amaçlı rüzgar enerjisi elektrik üretim santrali olacak olan toplam 22.36 MW gücündeki 'ULUSOY UN RES' projesinin türbin teslimat sözleşmesi imzalandı. Santralin 2024 yılı sonunda devreye alınması hedefleniyor. Santralin bu tarihte devreye alınması halinde, 2025 yılı itibariyle şirketin enerji ihtiyacının tamamını kendi üretimi ile karşılaması ve bunun üzerindeki elektrik üretim miktarından da enerji geliri elde etmesi bekleniyor.

KERVAN GIDA, ENERJİSİNİN %100'ÜNÜ GES'TEN KARŞILAYACAK

Sürdürülebilir enerji yatırımları konusunda stratejik adımlar atmaya devam eden Kervan Gıda, depo ve üretim merkezlerine 5 adet GES santrali kurdu. Şirket, bu yatırımlarının yanı sıra güneş paneli yerleştirmek için Manisa'nın Gördes ilçesinde 130 bin metrekarelik, Burdur'un Kemer ilçesi Akören köyünse ise 97 bin 500 metrekarelik arsa satın aldı. Şirketin yenilenebilir enerjide yaptığı en önemli yatırım Akhisar bölgesinde bulunan tüm tesis çatılarının üzerine GES kurmak oldu. Kurulan bu GES'ler sayesinde hem kendi enerjisinin bir kısmını güneşten sağlayarak ülke ekonomisi ve enerji yönetimine katkıda bulunuyor hem de karbon ayak izini azaltarak doğaya saygılı bir politika izliyor. Şirket, mevcut GES projesi yatırımlarııyla toplam tüketiminin yüzde 100'ünü sürdürülebilir enerji kaynaklarından karşılayacak ve yatırımını 4 yılda amorti edecek.

EN ÇOK OKUNANLAR