USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

17 Ekim 2022 14:29

Epsan'dan kapasite artışı, sürdürülebilir ürün portföyü ve millileştirmeye yönelik adımlar

2024'te yıllık 68 bin ton üretim kapasitesi hedefleyen Epsan, 2026 sonunda tamamlayacağı poliamid kompaund tesis yatırımıyla yıllık ithalatının yaklaşık %50'sini millileştirip pazarda büyümeyi planlıyor.

Epsan'dan kapasite artışı, sürdürülebilir ürün portföyü ve millileştirmeye yönelik adımlar

Mühendislik plastikleri kompaundları üreticisi olan Epsan, 40 yılı aşkın tecrübesiyle başta otomotiv olmak üzere; elektrik elektronik, beyaz eşya ve küçük ev aletleri, tarım, mobilya, inşaat, savunma ve sağlık gibi hayata dokunan tüm sektörlerde inovatif, çevre dostu ve güvenilir çözümler sunuyor.

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (DOSAB) Ar-Ge ve lojistik merkezinin yanı sıra Bursa Serbest Bölge (BUSEB)'deki üretim tesisleriyle birlikte 28 bin m2 kapalı alanda, yıllık 55 bin ton üretim kapasitesi olan Epsan, Avrupa'nın önde gelen mühendislik plastikleri kompaund üreticileri arasında. Endüstri 4.0 uyumlu altyapı ve otomasyon yatırımlarıyla, güncel teknolojilere sahip geniş makina parkurunda üretim yaptıklarını söyleyen Epsan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bora Efe, "Avrupa'da Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya olmak üzere 4 ofisi ve lojistik merkezi bulunan Epsan, yüzde 70'e yakın ihracat oranıyla yıllık ortalama yüzde 20 büyüyor" diyerek sorularımızı yanıtladı.

MİLLİLEŞTİRİLME VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ODAKLI YATIRIMLAR

> Gelecekteki yatırım planlarınız nelerdir?

Epsan, 2022 sonunda BUSEB'de 10 bin m2 ek depo ve lojistik merkeziyle beraber toplam 38 bin m2 kapalı alana sahip olacak. 2023 ve 2024 yıllarında yatırımları tamamlanan son teknoloji makinalarının devreye alınmasıyla yıllık üretim kapasitesi 68 bin tona ulaşacak. 2026 sonunda Bursa Teknoloji Sanayi Bölgesi'ndeki (TEKNOSAB) yüksek teknoloji ve eko-verimliliğe sahip poliamid kompaund tesisi yatırımının tamamlanmasıyla birlikte, yıllık ithalatın yüzde 50'ye yakınının millileştirilmesi hedefleniyor. Sürdürülebilirliğe verdiğimiz önem ile, yenilenebilir enerji kaynaklarına da yatırım yapıyoruz. 2022 sonunda tamamlanacak BUSEB fabrikasındaki GES yatırımı ile fabrikanın elektrik ihtiyacının yüzde 15'i karşılanacak. Aynı sistemi TEKNOSAB fabrikamızda uygulayıp, elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini yine GES'ten karşılamayı planlıyoruz.

(Epsan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bora Efe)

REGÜLASYONLARA UYGUN, YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÇÖZÜMLER

> Katma değeri yüksek ürünleriniz, hedefleriniz ve dış pazara bağlılık hakkında neler söylersiniz?

Mühendislik plastikleri kompaundları üreticileri de karbon emisyonlarını azaltmak ve döngüsel ekonomiye katkı için hızla aksiyon alıyor. Geri dönüşüm plastik sektörünün odaklandığı en önemli başlık. Bu aksiyonlar mühendislik plastiklerinin yoğun olarak kullanıldığı otomotiv, beyaz eşya ve elektrik elektronik sektörlerinde de görülüyor. Otomotiv sektöründe 2050'de sıfır emisyon hedefine ulaşmak için tüm dünyada üretimin içten yanmalı motorlardan elektrikli araçlara kaydırılması planlanıyor. Epsan, otomotiv ana ve yan sanayilerde özellikle, Renault ve Stellantis'de stratejik malzeme ve parça onaylarının pek çoğunu tamamladı. Geliştirdiğimiz yeni regülasyonlara uygun sürdürülebilir, yüksek teknoloji çözümlerimizle ana sanayinin sıfır emisyon araç üretimine de önemli bir katkı sağlamayı hedefliyoruz. Elektrikli araçlarda, elektrik elektronik sektöründe kullanılan ilgili Avrupa standartlarıyla uyumlu poliamid pazarında da büyümeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllarda elektrik ve elektronik sektöründe sayısı artan UL sertifikalı alev geciktiricili ürün portföyümüzle pazar payımızı hızla artırmayı amaçlıyoruz. Söz konusu sektörler, katma değeri yüksek ürün portföyümüz için önemli büyüme fırsatları yaratıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR