USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

16 Ocak 2024 12:39

Eksim Holding'in elektrik dağıtımında toplam yatırımı 30 milyar TL'yi aştı

Yüzde 100 yenilenebilir enerji şirketi Eksim Enerji çatısı altında mevcut kurulu gücüne ek rüzgar enerjisi kapasite inşalarına devam eden Eksim Holding, elektrik dağıtım şirketi Dicle Elektrik ile hizmet bölgesine, 2023 yılında yaklaşık 8.5 milyar TL tutarında yatırım gerçekleştirdi. Holdingin toplam yatırımı 30 milyar TL'yi aştı.

Eksim Holding'in elektrik dağıtımında toplam yatırımı 30 milyar TL'yi aştı

Yılın ilk çeyreğinde halka arzını gerçekleştirdiği ve ardından tesis yatırımlarını sürdürdüğü Eksun Gıda ile Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO ilk 500) listesinde 255. sırada, un üreticileri arasında ise ilk sırada yer alan Eksim Holding, glütensiz beslenmeyi tercih edenlere ve çölyak hastalarına yönelik un, ekmek ve atıştırmalıklar üreten Sinangil Gluten Yok ev sahipliğinde Çölyak Vakfı ile birlikte anlamlı bir zirveye imza attı. İlkini gerçekleştirdiği Çölyak ve Glütensiz Yaşam Zirvesi'nde, glütensiz beslenmeyi zorunlu kılan çölyak hastalığına ve bu hastalıktan etkilenen tüketicilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekildi.

Yüzde 100 yenilenebilir enerji şirketi Eksim Enerji çatısı altında ise mevcut kurulu gücüne ek rüzgar enerjisi kapasite inşalarına devam eden Holding, YEKA ihaleleri kapsamındaki rüzgar türbinlerinin kurulumu için gerekli olan imar süreci devam ettirilirken yeni güneş enerjisi yatırımlarının yanında hidroelektrik üretim kapasitesini de artırmaya yoğunlaştı.

"YILDA ATATÜRK BARAJI ELEKTRİK ÜRETİMİNİN ÜÇ KATI TASARRUF SAĞLIYORUZ"

Kesintisiz, kayıpsız ve kaliteli elektrik anlayışıyla altyapı iyileştirme çalışmalarını da sürdürdüklerini kaydeden Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Arıoğlu, "Elektrik dağıtım şirketimiz Dicle Elektrik ile hizmet bölgemize, 2023 yılında yaklaşık 8.5 milyar TL tutarında yatırım gerçekleştirdik. Böylece, toplam yatırımlarımız 30 milyar TL'yi aştı. Kaçak elektrik kullanımlarını, sahip olduğumuz teknolojilerle kontrol altına almaya devam ettik. Bugüne kadar yaptığımız yatırımlar ve kaliteli hizmet anlayışı ile yılda yaklaşık Atatürk Barajı elektrik üretiminin üç katı büyüklüğünde tasarruf sağlıyoruz. Daha alacağımız çok yol olduğunun bilinciyle kesintisiz olarak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" diyor.

"2023'TE 10 ŞİRKETE YATIRIMDA BULUNDUK"

Girişim sermayesi fon şirketleri Eksim Ventures ile 'Fon I' yatırım dönemi olan 2021 - 2023 yılları arasında plan dahilinde 25 milyon dolarlık bir bütçe ayırdıklarını vurgulayan Arıoğlu, "Geldiğimiz noktada 2023 sonuna kadar 10 şirkete yatırımda bulunduk. Yatırım portföyümüzde, insan kaynaklarından finteke, gıdadan elektrikli araç sarj sektörüne, sağlıktan dijital pazarlamaya farklı sektörlerden start-up'lar yer aldı" ifadesini kullandı.

2024 yılı için öncelikli stratejilerini de anlatan Osman Arıoğlu, şöyle devam etti: "Eksim Enerji şirketimizle yatırımlarımızın önemli bir kısmını Türkiye'de gerçekleştirmeyi hedeflerken rüzgâr enerji santrallerine ek olarak güneş ve hidroelektrik enerjisi üretim kapasitemizi artırmaya devam edeceğiz. Eksun Gıda ile ihracat kanalında genişlemeyi, perakende pazarda Sinangil markasıyla liderliğimizi korumayı ve un üretim tesislerimizin elektrik tüketimini karşılayacak rüzgar enerji santralini faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Yeni konseptiyle büyük beğeni toplayan perakende gıda mağazamız Aslı'nın franchise pazarda Türkiye çapındaki yayılımının devam etmesini bekliyoruz. Grup şirketimiz Dicle Elektrik ile yeni yılda da altyapı iyileştirme çalışmalarına devam edeceğiz. Bunu yaparken Ar-Ge süreçlerimizi besleyerek teknoloji yatırımlarımızı artıracağız." Ayrıca, perakende elektrik dağıtım şirketi DEPSAŞ Enerji ile başta gençler olmak üzere insan hayatına dokunan projelerini ve tarımsal abonelerine yönelik farkındalık faaliyetlerini genişleteceklerini dile getiren Arıoğlu, "Dünyada değişen dinamiklere ayak uydurmak ve yenilikçi iş fikirlerini desteklemek amacıyla Eksim Ventures ile yatırım iştahımızı sürdüreceğiz. Yapay zeka teknolojileri, yeni yılda daha çok odağımızda olacak" diyor.

"ENERJİ VE GIDADAKİ İSRAFA DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ"

Proaktif sürdürülebilir bakış açısıyla büyümeyi sürdürürken insan odaklı ve çevreye saygılı iletişim kampanyalarıyla etkilerini daha da artıracaklarını vurgulayan Osman Arıoğlu, "Özellikle enerji ve gıda alanında hem ülkemizde hem de dünyada yaşanan israfa dikkat çekmek istiyoruz. Enerji kaynaklarını verimli kullanmayı ve güvenli gıdaya ulaşamayan milyonlarca insanı düşünerek israfın neden olduğu sonuçları en çarpıcı biçimde gözler önüne serecek kampanya, proje ve iş birliklerini holding bünyemizde devreye alacağız. Eş zamanlı olarak yenilenebilir enerji alanında ülkemizin yeşil dönüşüm merkezi olma yolundaki çabalara Eksim Enerji ile azami katkı sunacak, Eksun Gıda Ar-Ge merkezinde tüketici ihtiyaçları doğrultusunda yeni ürünler geliştireceğiz. 2023'te Çölyak Vakfı ile hayata geçirdiğimiz Çölyak ve Glütensiz Yaşam Zirvesi'ni, her yıl düzenleyerek toplumun gereksinim duyduğu gıda ürünleri üzerinde çalışmalarımızı sürdürecek ve iş birlikleriyle sosyal faydayı yaygınlaştıracağız" diye konuştu.

Holding olarak stratejik alanlara odaklanan bakış açısıyla yatırımlar gerçekleştirdiklerini söyleyen Arıoğlu, şunları kaydetti: "Kendimizi bir yatırım holdingi olarak gören kimliğimizle; 2024 yılında enerji, gıda ve girişim sermayesinde büyümeye devam edeceğiz. 2022 yılında ciromuzu, bir önceki yıla göre iki kat artırmıştık. 2023 yılında da ülkemiz ve dünyamızda yaşanan gelişmeler karşısında proaktif sürdürülebilir bir yaklaşımla grup şirketlerimizi en iyi seviyeye taşımaya gayret gösterdik. 2024 yılında da Eksim Holding çatısı altında yer alan yaklaşık 10 bin çalışanımızla birlikte ülke ekonomisine katkı sağlamak için gayretlerimizi sürdüreceğiz."

EN ÇOK OKUNANLAR