USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

10 Ocak 2024 10:48

Anadolu Grubu, güçlü finansallarıyla performansını artırıyor

Faaliyette bulundukları tüm sektörlerdeki başarının performansta önemli rol oynadığına dikkat çeken Anadolu Grubu İcra Başkanı Hurşit Zorlu, özellikle otomotiv segmentinin grubun olumlu performansına son dönemde katkı yaptığını vurguluyor. Zorlu, “Otomotiv segmentinde hem yurt içi hem de ihracat pazarlarındaki olumlu performans ile güçlü finansallar açıkladığımız bir dönemdeyiz” diyor

Anadolu Grubu, güçlü finansallarıyla performansını artırıyor

Esnek ve dayanaklı iş modelleri, coğrafi ve sektörel dağılımı, verimlilik ve maliyet odaklı yapısı güçlü operasyonel performansı ve zamanlı yatırım kararları sayesinde ilk 9 ayda satış gelirlerini konsolide bazda yıllık yüzde 84 artırarak 233 milyar TL'ye çıkaran Anadolu Grubu, FAVÖK'ünü ise satış gelirlerinin üzerinde yüzde 86.1 artırdı. Holding konsolide ana ortaklık net kârı ise bu dönemde 7.5 milyar TL'yi geçti. Meşrubat, bira, Migros ve otomotiv segmentlerinin tümünün bu başarılı performansta önemli rol oynadığını söyleyen Anadolu Grubu İcra Başkanı Hurşit Zorlu, özellikle otomotiv segmentinin grubun olumlu performansına son dönemde katkıyı yaptığını vurguluyor.

201 MİLYON ÜNİTE KASA İLE TARİHİNİN EN YÜKSEK 3. ÇEYREK HACİM PERFORMANSI

Başlıca operasyonlarının performanslarını değerlendiren Zorlu, şöyle devam etti: "Meşrubat segmenti kaliteli büyüme algoritmasına bağlı kalarak gelişmekte olan pazarlarda esnekliğini ve dayanıklılığını bir kez daha gösterdi. Türkiye operasyonları özelinde satış hacmini yüzde 12 büyüterek 201 milyon ünite kasa ile tarihinin en yüksek 3. çeyrek hacim performansını kaydetti. Bira segmenti satış hacimleri Türkiye önderliğinde büyümesini sürdürerek etkili gelir yönetimi stratejileri ve sıkı maliyet yönetimi sayesinde sene sonu beklentilerini bir kez daha yukarıya çekti. Migros, güçlü ciro artışı, pazar payı kazanımı ve disiplinli bilanço yönetimi ile yine başarılı bir 9 ay geçirdi. Otomotiv segmentinde ise hem yurt içi hem de ihracat pazarlarındaki olumlu performans ile güçlü finansallar açıkladığımız bir dönemdeyiz."

TEMETTÜ ÖDEMELERİ ARTIYOR

Holding ve Grup şirketlerindeki borçluluk oranlarının hedefleri dahilinde düşmeye devam ettiğini anlatan Hurşit Zorlu, "Başarılı operasyonel performans, pozitif serbest nakit akımı yaratılması, sıkı bilanço ve proaktif risk yönetimi, atıl varlıkların değerlendirilmesi ve döviz açık pozisyonlarının azaltılması gibi daha önce belirlediğimiz önceliklerimiz finansal tablolarımızın güçlenmesine katkı sağlamaya devam ediyor. Bununla birlikte grup şirketlerimizin ödediği ve Holding olarak kendi hissedarlarımıza ödediğimiz temettüler yıllar bazında artmaya devam ediyor. Şirketimizin yüzde 23 pay sahibi olduğu Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Togg) ticari satışlara devam ediyor. Ayrıca, Togg ve Li ion batarya konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden Farasis Energy'nin yüzde 50-50 ortaklığıyla kurulan Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü'nün Gemlik'te inşaatına başlandı" açıklamasını yaptı.

MEŞRUBAT GRUBUNDA FABRİKA VE ÜRETİM HATTI YATIRIMLARINA DEVAM EDİYOR

Meşrubat grubunda yatırımlarında da hız kesmeyerek yurt içi ve yurt dışında fabrika ve üretim hattı yatırımlarına devam ettiklerini kaydeden Zorlu, "Coca-Cola İçecek, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda organik büyüme fırsatlarını değerlendirirken, aynı zamanda The Coca Cola Company ile coğrafyalarımızda değer yaratacağına inandığı bölgesel genişleme fırsatlarını sürekli olarak değerlendiriyor. Bu kapsamda, TCCC ile Coca-Cola Bangladesh Beverages'in potansiyel satın alımına ilişkin olarak ön görüşmelere başlandı. Önümüzdeki dönemde de karşılaştığımız zorlukları kararlılıkla ele almaya faaliyet gösterdiğimiz her alanda değer katmaya ve büyümemize destek olacak yatırımları aynı ilham ve motivasyonla yapmaya devam edeceğiz. Global belirsizlikler, yüksek enflasyon, küresel durgunluk endişeleri, politik ve jeopolitik gelişmeler yine takip edeceğimiz en önemli gündem maddeleri olacak" diyor.

"Anadolu'dan Yarınlara stratejimiz ve kamuoyuna açıkladığımız vizyoner hedeflerimiz çerçevesinde birlikte yaşadığımız toplumların refahı ve gezegeni paylaştığımız tüm canlıların yaşam hakkı için çalışmalar yapıyoruz" diyen Hurşit Zorlu, hedeflerine yönelik ilerleyişlerini sürdürülebilirlik raporlarında açıkladıklarını dile getiriyor. Zorlu, özellikle iklim değişikliğinin gündemlerindeki en önemli konulardan biri olduğunu belirterek, "Açıkladığımız hedeflerden biri; 2030 yılına kadar kapsam 1 ve 2'de sera gazı salımlarını 2020 yılına göre yüzde 50 azaltmak, 2050 yılına kadar net sıfır şirket olma vizyonu ile çalışmak. İklim krizinin çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerini iyileştirmek için sera gazı emisyonlarımızı ölçüyor ve kademeli olarak azaltıyoruz. Sera gazı emisyonlarımızı azaltma hedefimizi destekleyen yenilenebilir enerji kullanımlarımızı ve bu alana yaptığımız yatırımları her yıl artırıyoruz. Net sıfır şirket olma vizyonumuz doğrultusunda verimlilik çalışmaları gerçekleştirmeye, projeler hayata geçirmeye ve çevresel etkilerimizi şeffaf bir şekilde paylaşmaya devam edeceğiz" diyor.

Sera gazı emisyonlarımızı azaltma hedefimizi destekleyen yenilenebilir enerji kullanımlarımızı ve bu alana yaptığımız yatırımları her yıl artırıyoruz

"2030'A KADAR OPERASYONLARIMIZIN %50'SİNDE İZLENEBİLİR OLACAĞIZ"

Ayrıca Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) imzacısı ve Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacıları Derneği'nin kurucu üyesi olduklarının altını çizen Hurşit Zorlu, şunları kaydetti: "UNGC'nin insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele ana başlıklarında yer alan 10 ilkesi çerçevesindeki ilerlememizi her yıl paylaşacağız. Diğer vizyoner hedeflerimizde de çalışmalarımızı ilerletiyoruz. İşin Yarını değer alanımız kapsamında, 2030 yılına kadar operasyonlarımızın yüzde 50'sinde, 2050 yılında ise yüzde 100'ünde izlenebilir olmayı hedefliyoruz. İnsanın Yarını değer alanımız için ise kadın yönetici oranımızı 2050 yılına kadar yüzde 50'ye çıkarma hedefiyle çalışıyoruz. Diğer odak alanlarımızla ilgili de vizyoner hedefler koyarak zaman içerisinde çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki performansımızı paylaşmaya devam edeceğiz."

EN ÇOK OKUNANLAR