Türk Hava Yolları'ının yeni deneyimlere ilham veren; insanları, kültürleri, kıtaları, ülkeleri ve şehirleri birbirine bağlayan serüveni 1933'te başladı. Takvimler, 20 Mayıs 1933'ü gösterdiğinde Devlet Hava Yolları İşletmesi adıyla gökyüzüyle buluştu. Türkiye'nin ilk havacılarından Fesa Evrensev'in genel müdürlüğü üstlendiği bu dönemde filosunda yalnızca 5 uçağı vardı ve çalışan sayısı 30'dan azdı. Türkiye'nin en köklü şirketleri arasında yerini alan Türk Hava Yolları'nın Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur ile THY'nin markalaşma serüvenini, dünya markası olma yolculuğunda vizyon ve hedeflerini konuştuk.
"212 UÇAĞIN SİPARİŞ VERİLMESİ, MARKA TARİHİMİZDEKİ EN BÜYÜK UÇAK SİPARİŞİYDİ"
* THY'nin markalaşma yolculuğundaki kilometre taşları neler?
Markamız 90 yıllık zaman zarfında marka bağlamında önemli dönüm noktalarından geçti ve birçok aşamayı geride bıraktı. Bu süreç içerisinde meydana gelen ve markamız için dönüm noktası kabul ettiğimiz kritik gelişmeleri şöyle özetleyebiliriz:
> İlk dış hat seferimiz 12 Şubat 1947 tarihinde Ankara-İstanbul-Atina arasında gerçekleşti. Operasyon bakımından sınırlarımızı aşan ilk seferimiz, markamızın bugün dünyanın en çok ülkesine uçan kapasitesinin ilk adımlarındandır.
>1996 yılında hizmete aldığımız 'thy.com' markamızın görünürlüğü, hizmetlerimizin erişilebilirliğinin artması sürecinde önemli bir nokta oldu. Bu gelişmenin akabinde müşteri ilişkileri online servis hizmeti de devreye girdi.
> 18 Mayıs 2006 tarihinde Türk Hava Yolları, İkincil Halka Arz (SPO) yoluyla da kamu kuruluşu hüviyetini geride bırakarak hisselerinin yüzde 49'u kamuya ait bir anonim ortaklık haline dönüştü. Bu gelişme de oldukça önemli bir aşama oldu.
> 2010 yılında Avrupa Basketbol Ligi Euroleague sponsorluğu başlatılması ile lig 'Turkish Airlines Euroleague' olarak anılmaya başlaması önemli bir sponsorluk çalışmamızdı. Yine benzer şekilde Kobe Bryant ve Lionel Messi ile marka elçiliği için anlaşılması markamızın uluslararası ve prestijli marka algısını destekleyen çalışmalardan oldu.
> 2012 yılında 212 uçağın sipariş verilmesi marka tarihimizdeki en büyük uçak sipariş rakamıdır. Büyümemizde ve bugün 1 milyarıncı yolcumuzu taşımamızda o günlerin önemli bir etkisi oldu.
* Kurumsallaşmada kendinizi hangi aşamada görüyorsunuz?
Özellikle Covid-19 pandemisi sonrasında dijitalleşmenin ve değişimin çok hızlı seyrettiği bir çağdayız. Ülkemizin en köklü ve global markası olarak kurumsallaşmamızı yeni çağın ihtiyaçlarını karşılayabildiğimiz ve bu hıza ayak uydurabildiğimiz oranda tamamlanmış görüyoruz. Uluslararası platformda Türkiye'yi ve Türk havacılık sektörünü en iyi şekilde tanıtmayı ve temsil etmeyi hedefleyen şeffaflık, adalet, sorumluluk ve hesap verebilirlik prensiplerini ilke edindik. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği ekinde yer alan Kurumsal Yönetim İlkeleri'nden zorunlu olan tüm ilkelere uymakta olup, zorunlu olmayan ilkelere ise uyum konusunda azami özen gösteriliyor. Markamızda kurumsal yönetim anlayışının sürekli olarak geliştirilmesine ve kurumsal yönetim ilkelerine uyum düzeyini artırmaya yönelik çalışmalara devam ediliyor.
EN DEĞERLİ HAVA YOLU MARKALARINDA 17'NCİLİĞE YÜKSELDİ
* Yeni dünya ticaretinde ve dünya markası olma yolculuğunda vizyon ve hedefleriniz neler?
Marka çalışmaları konusunda önde gelen bağımsız kuruluşlardan olan Brand Finance, her sene 'en değerli ve en güçlü markaları' belirleyerek kamuoyu ile bu bilgileri paylaşıyor. Bu kuruluşun 2023 yılındaki değerlendirmelerine göre markamız, 2023 yılında 2.02 milyar dolar değeri ile 6'ncı kez Türkiye'nin en değerli markası oldu. Türk Hava Yolları'nın 2022 yılında 1.6 milyar dolar olan marka değeri 2023 yılında yüzde 26 artış göstererek 2.02 milyar dolara yükseldi. Bu artışla birlikte markamız, en değerli hava yolu markaları sıralamasında bir yıl önce 19 olan sıralamasını 17'ye yükseltti. 2023 yılın en güçlü 10 hava yolu markasının arasında yer aldı. 'En Güçlü Hava Yolu Markaları' listesinde bu yıl Türk Hava Yolları listeye 82'nci sıradan güçlü bir giriş yaptı.
"Uluslararası platformda Türkiye'yi ve Türk havacılık sektörünü en iyi şekilde tanıtmayı ve temsil etmeyi hedefleyen şeffaflık, adalet, sorumluluk ve hesap verebilirlik prensiplerini ilke edindik"
THY'NİN 2033 HEDEFLERİ
* Konsolide cirosunun 2033 yılında 50 milyar doları geçmesi,
* 2033 yılında 140 milyar dolarlık katma değerin ülkemiz ekonomisine sunulması,
* 2023 yılı sonunda 435'e ulaşması beklenen uçak sayımızın 2033 yılında 800'ü aşması ve uçulan havalimanı sayısının 400'e ulaşması,
* 2023 yılında 85 milyonu geçmesi beklenen yolcu sayımızın 2033 yılında 170 milyonun üzerine çıkması,
* Tüm iştiraklerimiz ile birlikte çalışan sayımızın 150 bine ulaşması,
* Dijital dönüşüm alanında yeni projeler geliştirerek en iyi dijital deneyim sunan 3 hava yolundan biri olunması,
* Karbon emisyonunu dengeleme projeleri ile 2050 yılına kadar 'karbon nötr' hava yolu olunmasıdır.
* Güçlü marka olma yolunda attığınız adımlarınızdan, yatırımlarınızdan, fark yaratan, öne çıkan ürünlerinizden kısaca bahseden misiniz?
Markayı güçlü kılmak için her şeyden önce temel hizmetimiz olan hava taşımacılığını en iyi şekilde yerine getirme gayreti içerisindeyiz. Birçok noktaya uçma hedefinin yanında yolcularımıza, güvenilir, konforlu, eğlenceli ve beklentilerin ötesinde bir deneyim yaşatmak başlıca amaçlarımız arasındadır. Bugün Türk Hava Yolları olarak 129 ülkeye, 342 noktaya 429 uçakla hizmet vermektedir. Bu yıl sonuna kadar ise filomuzu 435'e, uçtuğumuz noktamızı da 350'ye çıkarmaya hedefliyoruz.
* Markalaşmayı nasıl tanımlıyorsunuz?
Bugünün tek pazar haline gelmiş dünyasını ve acımasız rekabet koşullarını düşündüğümüzde burada yaşayabilmek ve hatta avantajlı hale gelmek için farklı ve güçlü bir marka galine gelmek son derece elzem.
Bunun yanında marka olmak güven verir. Tüketicinin zihninde kimliği, kişiliği, imajı ile iyi bir yerde konumlanmış markalar her zaman daha fazla tercih edilir. Ayrıca birçok çalışmada tüketicinin bildiği, güvendiği markalara daha fazla ödemeye açık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda güçlü bir marka olmanın günün sonunda hizmetimizin maddi karşılığına da olumlu bir etki etmesi bekleniyor.