USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Seyahat

29 Şubat 2024 11:19

TAV Havalimanları, 95.5 milyon yolcuya hizmet verdi

8 ülkede 15 havalimanı işleten TAV Havalimanları, portföyündeki havalimanlarından Tunus hariç hepsinde pandemi öncesi trafiği aşarak büyüme kaydetti. Şirket, 2023'te tüm havalimanlarında toplam 95.5 milyon yolcuya hizmet verdi.

TAV Havalimanları, 95.5 milyon yolcuya hizmet verdi

Gelirlerinin yaklaşık yüzde 60'ını 2023 itibariyle yurt dışı operasyonlarından elde eden TAV Havalimanları, servis şirketleriyle birlikte havalimanı operasyonlarının her alanında faaliyet gösteriyor. Bu strateji, genellikle yurt dışındaki ülkelerde en büyük yabancı yatırımcılardan biri olmasını sağlıyor. 8 ülkede 15 havalimanını işleten şirket, 2023'te tüm havalimanlarında toplam 95.5 milyon yolcuya hizmet verdi. Bu rakam, önceki yıla göre yüzde 22 artışı temsil ediyor ve pandemi öncesi 2019 yılına göre yüzde 7 bir artışı ifade ediyor. Özellikle şirketin ana gelir kaynağı olan dış hat yolcu trafiği, pandemi öncesinin yüzde 13 üzerinde gerçekleşti. Portföydeki havalimanlarından Tunus hariç hepsinin, pandemi öncesi trafiği aşarak büyüme kaydettiğine dikkat çeken TAV Havalimanları CEO'su Serkan Kaptan, "Örneğin, Kazakistan'ın Almatı Havalimanı 2019'a göre yüzde 49 artışla 9.5 milyon yolcuya hizmet verdi. Medine Havalimanı ise hac ve umre kısıtlamalarının kalkmasıyla geçen yıla göre yüzde 49 büyüyerek 9.4 milyon yolcuyu aştı. Şirketin küresel ayak izi, servis şirketleriyle birlikte 33 ülkede 110 havalimanına ulaşıyor. ATÜ Duty-Free, BTA, Havaş, TAV Güvenlik, TAV İşletme Hizmetleri, TAV Technologies gibi şirketler kendi alanlarında önemli başarılar elde ediyor" diyor.

"HAVACILIK, KÜRESELLEŞMENİN İKİ ANA İTİCİ SEKTÖRÜNDEN BİRİ"

Dünyada portföy yöneten sayılı havalimanı işletmecilerinden biri olduklarını söyleyen Kaptan, "Sahip olduğumuz bilgi birikimi, deneyimli insan kaynağımız, operasyonel ve finansal yetkinliklerimizle farklı havalimanı projeleri için en uygun çözümleri sunabiliyoruz. Havacılık, küreselleşmenin iki ana itici sektöründen biri. İnsanların ve ürünlerin hızlı ve güvenli bir şekilde dolaşımını sağlıyor. Küresel yolcu trafiğinin önümüzdeki 20 yılda ikiye katlanarak 19 milyarı aşması bekleniyor. Bu artış beraberinde 2.4 trilyon dolarlık havalimanı yatırımı getirecek. Biz de bu pastadan pay almak üzere çalışacağız" diyor.

ALMATI'YA DEV YATIRIM

İş modellerinin organik ve inorganik büyüme stratejilerine dayandığını kaydeden Kaptan, şu yorumda bulunuyor: "Hedef pazarlarında yeni fırsatları değerlendirirken; mevcut havalimanı portföyüne yeni havayollarını çekmeye ve yolcu deneyimini çeşitlendirerek ticari gelirlerimizi artırmaya odaklanıyoruz. Portföyümüzde bulunan havalimanlarının büyümesi için çalışıyoruz. Almatı'da yaklaşık 200 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştiriyoruz. Servis şirketlerimiz de tüm dünyada yeni projeler alarak küresel ayak izimizi genişletiyor. Şu anda yurt dışında takip edile projeler arasında ise Karadağ ve Kuveyt bulunuyor."

"Küresel yolcu trafiğinin önümüzdeki 20 yılda ikiye katlanarak 19 milyarı aşması bekleniyor. Bu artış beraberinde 2.4 trilyon dolarlık havalimanı yatırımı getirecek. Biz de bu pastadan pay almak üzere çalışacağız"
EN ÇOK OKUNANLAR