Haber / Ulaş Kökçe
60 milyon yıl önce lavlar ve küllerin oluşturduğu tabakaların; yağmur ve rüzgarlarla aşındırılmasıyla ortaya çıkan doğasının yanı sıra Hitit, Pers, Bizans ve Selçuklu gibi birçok farklı uygarlığın izlerini barındıran Kapadokya; Pers dilinde 'Güzel Atlar Ülkesi' anlamına geliyor. Peri bacaları, eşsiz vadileri, yeraltı şehirleri, mağaraları, kaleleri ile masalsı bir diyarın izlerini taşıyan Kapadokya; doğal güzellikleri ve kültürel mirasıyla 1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor.
YARIM ASIRLIK BAĞ BOZUMU FESTİVALİ
Kapadokya, tarihi Hititlere dayanan üzüm bağlarıyla da ünlü. Ürgüp ilçesinde, bağcılığın tanıtılması ve teşvik edilmesi amacıyla Ürgüp Belediyesi öncülüğünde düzenlenen 'Uluslararası Ürgüp Bağ Bozumu Festivali', her yıl üzümlerin olgunlaştığı eylül ayında gerçekleşiyor. Bu yıl 50'ncisi gerçekleşen bu önemli festival ve bağ bozumu zamanı, aynı zamanda umut ve bereketi simgeliyor. En güzel üzüm yarışmalarının yapıldığı, çeşitli ülkelerden halk dansları topluluklarının yer aldığı bu yılki festivale 100 binin üzerinde katılım gerçekleşti.
ÇAMURDAN TOPRAĞA SES
Kapadokya Bölgesi'ndeki Avanos; Hititlerden beri sürmekte olan çömlekçilik geleneğine ev sahipliği yapıyor. Avanos'ta yerin 20 metre altında, bin 600 metrekarelik bir alana inşa edilen, mimari yapısı ve konsepti ile dünyanın ilk ve tek yer altı seramik müzesi olan Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi (Güray Müzesi) bulunuyor. Bugün Avanos'ta her köşe başında çarkın başında oturup kilin iki avuç arasında şekillenmesini sağlayan ustaları görmek mümkün. Onlardan biri de Mehmet Körükçü... Körükçü; perküsyon sanatçısı Mehmet Emin Bolat ile birlikte topraktan müzik aletleri yapıyor. Bu müzik aletleri arasında Avanos çamurundan ürettiği darbuka, udu ve ghatam gibi müzik enstrümanları yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da büyük ilgi görüyor.
KAPADOKYA SEMAZEN GÖSTERİSİ
Kültürel zenginlikleriyle yılın her döneminde dikkat çeken Kapadokya semazen gösterisi, bölgenin sahip olduğu mistik havayı misafirlerine en güzel şekilde aktarıyor. Saruhan Kervansarayı'nda düzenlenen ve gerçek bir Mevlevi ayini olan bu gösteriler, farklı bir ambiyansla öne çıkıyor.
ŞEKİLLİ VE FİGÜRLÜ BALONLAR KAPADOKYA SEMALARINDA
Türkiye'nin ilk yerli balon üretici firması Pasha Balloons tarafından düzenlenen Türkiye'nin en büyük 3'üncü Uluslararası Kapadokya Balon Festivali, 'BalonFest'22' 21-24 Temmuz 2022 tarihleri arasında düzenlendi. 12 farklı ülkeden, 25 özel şekilli ve figürlü balonu ve 15 klasik sıcak hava balonu Kapadokya semalarını süsledi.
BEZ BEBEK MÜZESİ DE VAR SAÇ MÜZESİ DE
Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi'ne dönüştürülen Güllü Hanım Konağı, 90 ülkenin kültürünü yansıtan 4 bin el yapımı folklorik kitre bebeğe ev sahipliği yapıyor. Çanakçı Galip Usta'nın 1979'da Fransız bir kadın ile tanışmasıyla başlayan, içinde binlerce kadın saç tutamının asılı olduğu 'Saç Müzesi' de Avanos'ta bulunuyor.
ÜÇHİSAR KALESİ'NDE İTALYAN ESİNTİSİ
Üçhisar Kalesi'nde; İtalyan yönetmen Pier Paolo Pasolini'nin 100'üncü doğum yıl dönümü, 'Konuş Benimle, Dünya! Pasolini ve Maria Callas ile Medea Kapadokya'da' sergisi ile anıldı. Pasolini'nin 1969'da önemli bir kısmını Kapadokya'da çektiği Medea filminin mekanlarını, yeniden gündeme getirmeyi hedefleyen sergi,10 Kasım'a kadar açık kalacak.