USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

09 Nisan 2024 10:02

Üretimde ve enerjide karbon nötr iş modeli

Sürdürülebilir kalkınmayı merkeze alarak karbon nötr bir iş modeli sunmayı hedefleyen Türk metal sektörü; enerji verimliliğini, yenilenebilir enerjiye doğru hızlı bir geçişi, ikincil ham madde kullanımını ve paydaşlarla proaktif iletişimi hedefliyor.

Üretimde ve enerjide karbon nötr iş modeli

Sürdürülebilirlik odaklı değişim ve dönüşüm hareketiyle yeşil çelik üretimi projelerini hayata geçirmeye başlayan Türkiye'nin dev çelik üreticileri, katma değerli yeşil üretim için dünya çapında milyarlarca dolarlık yeni tesis yatırımları yapıyor. Mevcut tesislerini karbonsuz çelik üretecek şekilde yenilemeye odaklanan şirketler, ayrıca GES yatırımlarıyla elektrik ihtiyacını öz üretiminden temin etmeyi planlıyor.

YEŞİL DÖNÜŞÜME ÖNCELİK VERİLECEK

KPMG'nin Çelik Sektörel Bakış 2023 Raporu'na göre önümüzdeki dönemde en çok AB Yeşil Mutabakatı'na uyum çalışmalarına odaklanılacak. Türkiye'nin öncelikli sorunun ise enerji üretimindeki emisyonların yüksek oluşu olduğuna dikkat çekiliyor. Bunun için ülke olarak yeşil dönüşüme öncelik verilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

METAL YAPI MALZEMELERİNE FÜTÜRİST DOKUNUŞ

Metal Building Materials Market Report'un 2024 öngörüleri; sürdürülebilir ve yenilikçi ürünlere yönelik talep artışının, ileri teknoloji kullanımıyla metal yapı malzemeleri pazarında farklı bir dönüşümü tetikleyeceğine işaret ediyor. Yeşil inşaat, sürdürülebilirlik, metal bina renk trendleri ve teknoloji entegrasyonunun inşaat sektöründeki yansımalarına hep birlikte şahitlik edeceğiz. Deloitte'un '2024 Mühendislik ve İnşaat Sektörü Görünümü' analizine göre ise temel inşaat malzemelerinde yerleşik karbonun azaltılması, pasif tasarım ilkeleri, karbondioksit emisyonlarını en aza indirerek karbondan arındırmayı hızlandırmak için enerji verimli ekipmanların kullanılması gibi stratejiler yaygınlaşacak. Yeşil inşaat uygulamaları; metal, geri dönüştürülebilirlik, enerji verimliliği ve güneş enerjisi entegrasyonu gibi çevre dostu özellikler sunacak.

DEMİR-ÇELİK VE METAL SEKTÖRÜNE YÖN VEREN GLOBAL TRENDLER

01I Ticaret savaşları

02I Enerji verimliliği, sürdürülebilirlik ve hurdaya dayalı üretim

03I Dijital dönüşüm, modernizasyon ve işin geleceği

TÜRK ÇELİĞİ DÜNYAYI ŞEKİLLENDİRİYOR

"MEVCUT TESİSLERİMİZİ KARBONSUZ ÇELİK ÜRETECEK ŞEKİLDE BAŞTAN SONA YENİLİYORUZ"

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Demir-çelik hayatımızın her noktasında bizimle. Binalarımızda, otomobillerimizde, kullandığımız beyaz-eşya, elektronik ve daha birçok araç gereçte, altyapı ve üst yapıda. O yüzden diyoruz ki 'biz değişirsek dünya değişir.' Tamamen yeşil çelik üretimi odaklı devasa yatırımlar yapıyoruz. Mevcut tesislerimizi karbonsuz çelik üretecek şekilde baştan sona yeniliyoruz. Üretimde sıfır karbon salımı olan yüzde 100 hidrojen kullanımına geçerek bu konuda dünyada sayılı şirketler arasında yer alacağız" diyor.

(Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı)

EN ÇOK OKUNANLAR