USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

10 Ocak 2024 11:20

Sürdürülebilirlik odaklı değişim üretimden başlıyor

Sektörün dev üreticileri de sürdürülebilirlik odaklı dönüşüm hareketiyle çevreci üretim projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Ar-Ge ile yeşil projelere odaklanan sektör, üretimde yenilenebilir enerjinin payını artırmanın yollarını arıyor.

Sürdürülebilirlik odaklı değişim üretimden başlıyor

Sürdürülebilirliğe uzun yıllardır yatırım yapan Tosyalı Holding, dünyanın ilk ve en büyük yeşil çelik üretimi odaklı projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Son birkaç yılda teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarıyla 100'den fazla sürdürülebilirlik projesi gerçekleştiren Tosyalı Holding, bu çalışmalarıyla çelik fabrikasının karbon salımını yüzde 30 azaltmış durumda. Mevcut tesislerini karbonsuz çelik üretecek şekilde baştan sona yenileyen şirket, 120 milyon dolarlık yatırım bedeli ile dünyanın en büyük yatırım bedeline sahip, 235 MW kurulu güce sahip güneş enerji santrali projesini gerçekleştiriyor. 2025 yılı itibarıyla; planladığı GES yatırımlarıyla öz üretiminden temin ettiği elektrik, toplam elektrik kullanımının yüzde 50'sini oluşturacak. Tosçelik, başlattığı çalışmalarla üretimde sıfır karbon salımı olan yüzde 100 hidrojen kullanımına geçerek bu konuda dünyada sayılı şirketler arasında yer alacak.

KİBAR HOLDİNG'TEN 3 YILDA 30 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PROJESİ

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla, enerji yoğun şirketlerinden Assan Alüminyum'un elektrik tüketimi kaynaklı emisyonlarını 2021'den itibaren nötrleyen Kibar Holding, sadece son 3 yılda iklim değişikliği ile mücadele ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak 30'a yakın yeni proje hayata geçirdi. Holding, Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Atık Su Geri Kazanım Tesisi yatırımıyla bu yıl da yaklaşık 500 bin metreküp suyun geri kazanımını sağladı. Ayrıca geri dönüştürülerek yeniden kullanılan hammadde miktarı son 7 yılda yüzde 49 oranında artırılırken, geri kazanılan atık miktarı yüzde 99,3'e yükseldi. Kibar Holding'in biyoçeşitliliği koruma stratejisi çerçevesinde Assan Alüminyum ve Kocaeli Üniversitesi iş birliğiyle nesli tükenmekte olan 'Mavi Yıldız' bitkisinden sonra yine türü tükenme tehlikesi altında olan 'Kum Zambağı' bitkisi ekosisteme geri kazandırıldı.

TECDELİOĞLU: "SEKTÖRÜMÜZ KARBON NÖTR EKONOMİ İÇİN KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR"

Demir ve demir dışı metallerin birçok sektörde önemli bir girdi olduğunu hatırlatan ve bu nedenle yeşil dönüşümün sektör için oldukça önemli olduğunu vurgulayan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Sektörümüz 2030 karbon nötr ekonomi olma amacı için kritik bir öneme sahip. Sektörümüzün söz konusu çevre olduğunda somut adımlar atması gerekiyor. Sürdürülebilirliğin temin edilebilmesi için yalnızca çevresel politikaların yürütülmesi yeterli değil. Sektör şirketlerinin sosyal alanda da faaliyetler yürütmesi gerekiyor. Sürdürülebilirliğin temin edilebilmesi için şirketler kurumsal bir yapıya sahip olmalı. Sektör bu bağlamda enerji verimliliğini, yenilenebilir enerjiyi, ikincil hammadde kullanımını, paydaşlarla proaktif iletişimi ve kurumsal bir bakış açısını sürdürülebilirlik stratejisinin merkezine alıyor" diyor.

(İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu)

EN ÇOK OKUNANLAR