USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

02 Şubat 2023 15:27

Savaş alanlarını Türk beton sektörü inşa edecek

Ukrayna, Suriye, Irak gibi savaştan dolayı yıkılan ülkelerin yeniden inşasına Türkiye Beton sektörü ve İnşaat sektörü talip oldu. 2023 yılı için ihracat atağı başlatan sektör yetkilileri, görüşmelere başladı

Savaş alanlarını Türk beton sektörü inşa edecek

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık ve TG EXPO Fuarcılık Genel Müdürü Cem Şenel, 15-17 Mart tarihlerinde gerçekleşecek BETON 2023 Hazır Beton Kongresi ve 15-18 Mart tarihlerinde Yeşilköy'deki İstanbul Fuar Merkezi'nde yapılacak BETON 2023 Hazır Beton, Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı öncesinde önemli açıklamalarda bulundu.

Hazır beton sektörünün 2022 yılı resmî verilerine göre 4,5 milyar doları aşan cirosu, 50 bini aşan istihdam hacmi ve yıllık 105 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu anlatan THBB Başkanı Yavuz Işık, ülkemizde üretilen ve kullanılan betonların niteliğinin ve kullanım miktarının artırılması konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. "Avrupa Hazır Beton Birliğinden (ERMCO) alınan 2021 yılı verilerine göre AB üyesi bütün ülkelerin toplam üretim miktarı 272,5 milyon metreküp iken, Türkiye tek başına 105 milyon metreküp beton üretmektedir. Bu üretim miktarıyla Türkiye, AB ülkeleri arasında birinci ülke konumundadır" diyen Işık, sektörün bu konumuyla Ukrayna başta olmak üzere, savaşlardan etkilenen Ortadoğu, BDT Ülkeleri gibi yeni yapılanma sürecindeki ülkelerde ihracat hedeflerini büyüttüğünü, bu ülkelerin yeniden inşasına talip olduklarını, görüşmeleri başlattıklarını açıkladı.

40'IN ÜZERİNDE ÜLKEDEN ALIM HEYETİ

BETON 2023 Hazır Beton Kongresi ve BETON 2023 Hazır Beton, Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı hakkında da bilgi veren Işık, tüm sektörün aynı çatı altında buluşacağını ve 40'ın üzerinde ülkeden gelecek alım heyetleri ile dünyanın gözünün de bu fuarda olacağını belirtti.

Fuarla ilgili bilgi veren TG EXPO Genel Müdürü Cem Şenel, şu bilgileri verdi; "İstanbul Fuar Merkezi'nin 9-10-11 No.lu salonlarında toplam 15.708 metrekarelik alanda düzenleyeceğimiz Fuarda, inşaat, hazır beton, çimento, kimyasal katkı ve agrega sektörleri ile ilgili son teknolojik ürünler, araç, makine ve ekipmanlar, hizmet ve donanımlar sergilenecek."

12 BİNDEN FAZLA SEKTÖR PROFESYONELİ KATILACAK

Fuara uluslararası katılımın ve alım heyetleri taleplerinin çok yüksek olduğunu söyleyen Şenel, "İnşaat ve onun en temel kolu hazır beton ile ilgili sektörlerden 100'ün üzerinde katılımcısı olan Fuarımız, Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu'dan 3.000'i yabancı olmak üzere toplamda 12.000'den fazla sektör profesyonelini ağırlayacak. Fuarımızda, hazır beton ve çimento ekipmanlarının yanı sıra beton santralleri, iş makineleri, kamyon ve çekiciler, transmikserler, pompalar, kalıp sistemleri, vinçler, çeşitli beton kimyasalları, otomasyon sistemleri, lastik ve akaryakıt ürünleri, sektörel makineler başta olmak üzere çok geniş bir ürün yelpazesi hazır beton ve agrega üreticilerine ve inşaat yapımcılarına sunulacak" dedi.

Beton sektörünün bilimin ışığında teknoloji ve inovasyona çok önem vererek büyüdüğünü söyleyen Işık, "BETON 2023 Kongresi de hazır beton sektörünün tüm bileşenlerini tek çatı altında toplayarak, konularında uzman bilim adamları, uzmanlar bilgi ve birikimlerini dinleyicilerle paylaşacak. Kongremize gönderilen 130 bildiri özeti Bilim Kurulu tarafından değerlendirildi. 500'den fazla delegenin katılacağı ve 70'i aşkın bildirinin sunulacağı Kongremizi akademisyenler ve araştırmacıların yanı sıra hazır beton sektörünün ve yan sanayi firmalarının temsilcileri de yakından takip edecek" ifadelerini kullandı.

TÜİK VERİLERİ UMUT VERİCİ

İnşaat sektörü hakkında da bilgi veren Işık, 2022 yılının üçüncü çeyreğindeki %14'lük daralma oranının son dönemlerdeki en yüksek gerilemeye işaret ettiğinin altını çizerek, "İnşaat sektöründeki dalgalı faaliyet düzeyi ve özellikle sektördeki güvenin yükselmemesi en önemli sorundur. İnşaat sektörü hâlâ gerçek potansiyelini ortaya koyamamaktadır. 2023 yılı açısından sevindirici ve bizi umutlandıran ilk veri TÜİK'in ekonomik güven endeksinde, inşaat sektörü aktörlerinin alınan kayıtlı siparişlerinin arttığını söylemesi olmuştur. Ocak ayındaki değer son 28 ayın en yüksek değeridir. Konut satış rakamlarında geçen yılın aralık ayında bir hareketlilik gördük ve bu hareket 2023 yılının ilk çeyreğinde de devam edecek, ancak rakamlar bize başka bir sorunu işaret etmektedir. Aralık ayı itibarıyla ipotekli konut satışlarındaki %52'yi bulan azalma, konut sektöründe finansmana erişimin ne derece önemli olduğunu göstermektedir" dedi.

YÜZDE 10'LUK BÜYÜME

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın farklı finansman modellerini hayata geçirdikçe inşaat sektörünün tırmanışa geçeceğini anlatan Işık, hazır beton sektörünün 2022 yılını, 2021 yılındaki 105 milyon m3lük seviyesine yakın bir üretimle kapattığını tahmin ediyoruz. 2023 yılında ise reel bazda %10'luk bir büyümenin gerçekleştirilmesi, inşaat sektörünün potansiyeli ile karşılaştırıldığında hiç de zor değildir. Bunun için inşaat sektörü oyuncularının önlerini görmeleri gerekmektedir. Çevre ve Ticaret Bakanımızın girişimleri ve Maliye Bakanlığının desteği ile uygulamaya konulan programlar sektörde bir heyecan yarattı. İnşallah enflasyon ve maliyetler kısmında kazanılacak başarılar sonrasında inşaat sektörü 2023 yılını hedefine varmış bir şekilde kapatacaktır" dedi.

"ÇEVRECİ BETON SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ARTTIRIYOR"

Betonun sürdürülebilir olmasının geleceğimiz için önemli olduğunu belirten Işık, "Beton ulaşılabilir, dayanıklı ve kolay şekil verilebilen bir malzeme olmasının yanı sıra, aynı zamanda sürdürülebilir bir malzeme olarak da ön plana çıkmaktadır. THBB olarak İsviçre merkezli Beton Sürdürülebilirlik Konseyi (The Concrete Sustainability Council) üyesi olduk ve dünyada sektörümüz açısından en üst seviye sürdürülebilirlik belgelendirme modelini ülkemize kazandırdık. Böylece ülkemizdeki beton, çimento ve agrega üretim tesislerinde sürdürülebilirlik performanslarının artması için büyük çaba gösteriyoruz. Karbondioksiti emen beton, Perlitin kullanıldığı "Yeşil Beton" dediğimiz çevreci beton gibi gelişmeler, sektörümüzde sürdürülebilirliği ve farkındalığı arttırıyor" şeklinde konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR