USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

22 Haziran 2021 13:33
DHA

Psikoteknik değerlendirme raporu zorunlu hale geliyor

Türkiye genelinde milyonlarca ticari araç sürücüsünü ilgilendiren psikoteknik değerlendirme raporu 1 Temmuz 2021 itibariyle zorunlu hale gelecek

Psikoteknik değerlendirme raporu zorunlu hale geliyor

Sürücüden kaynaklı kazaları en aza indirmek, trafikte fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı sürücülerin yer almasını sağlamak için ticari araç kullananlara gerekli olan psikoteknik değerlendirme raporuyla trafikte can, mal kaybı ve kazaların önüne geçmek mümkün.

SÜRÜCÜNÜN CHECK-UP'I: PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME TESTİ

01 Temmuz 2021 tarihi itibariyle psikoteknik değerlendirme test raporu yeterli düzeyde olmayan veya teste henüz girmemiş olan ticari araç sürücülerine 1.181 TL idari para cezası uygulanacak. ALG Psikoteknik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güzel, sürücülerin raporlarını ilgili psikoteknik değerlendirme merkezlerinden almaları için son günün 30 Haziran olduğunu söyledi. Güzel: "İki aşamalı bir test olan psikoteknik değerlendirme testinden geçemeyen sürücü riskli bir sürücü sayılacağı için 2 yıl süresince ticari amaçlı araç kullanmaktan men edilecek ve 2 yıl sonra tekrar teste girme hakkına sahip olacak. Bu süreçte şoförler testte belirlenmiş yetersiz becerilerini geliştirmek için yapılabilecek eğitim veya tedavi yollarına giderek iyileşebilir ve becerilerini geliştirebilir. Psikoteknik test bir nevi sürücülük becerilerinin check-up'dır ve sürücünün beceri sorunları varsa tespit ile farkındalığını sağlar ve iyileştirir." dedi.

90 DAKİKADA ŞOFÖRLÜK YETİSİNİ TEST EDİYOR

Yetkili psikoteknik değerlendirme merkezlerinde ilk aşama olarak; psikologlar eşliğinde yaklaşık 1 buçuk saat süren psikoteknik değerlendirmede sürücülere sürekli dikkat, muhakeme, koordinasyon, seçici dikkat, hız mesafe tahmin, çarpışma tahmin, görsel algı bellek, kişilik, görsel süreklilik, çevresel görsel görüş, tepki hızı ve trafiğe ilişkin görüşlerin ölçüldüğü üzere 12 farklı test uygulanıyor. İkinci aşaması ise minimum 15 dakika süren psikiyatrik muayene oluyor. Bu iki süreci başarı ile tamamlayan sürücüler e-Devlet üzerinden raporlarına erişebiliyor. Testi geçen sürücülerin 5 yılda bir psikoteknik değerlendirme raporlarını yenilemeleri gerekiyor.

EN ÇOK OKUNANLAR