USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

24 Ağustos 2023 15:38

“İşi geliştirmenin insanları geliştirmek anlamına geldiğine yürekten inanıyoruz”

Çalışanları tarafından çalışmak için harika iş yeri olarak değerlendirilen organizasyonları global olarak tescilleyen ‘Great Place To Work' sertifikasını art arda dört kez kazanmış olmaktan gurur duyduklarını belirten Servier İlaç Genel Müdürü Guillaume Recorbet, Yönetim Kurulu ile birlikte, işi geliştirmenin insanları geliştirmek anlamına geldiğine yürekten inandıklarını söylüyor

“İşi geliştirmenin insanları geliştirmek anlamına geldiğine yürekten inanıyoruz”

Sağlığa hizmet etmek için kurulan Servier, hem hastalar hem de sürdürülebilir bir dünya için anlamlı sosyal etki yaratmayı hedefleyen bir vakıf tarafından yönetilen uluslararası bir grup. Bu benzersiz yönetim modeliyle ve uzun vadeli bir vizyonla, mesleğine ve hasta ihtiyaçlarına hizmet etmek için terapötik ilerlemeye kendini adamış bir grubun parçası olan şirket, Türkiye'de 35 yılı aşkın bir süredir hastalara, hipertansiyon, diyabet, kalp yetmezliği, hemoroidal hastalık ve kronik venöz yetersizliği hastalıklarına ilişkin ilaçlar sağlıyor. Tedavi alanlarının birçoğunda lider konumda bulunan Servier, her gün yaklaşık 3 milyon Türk hastayı ilaçlarıyla tedavi ediyor. İlaçlarını yerel ortaklarının yardımıyla ürettiklerini ve ekosisteme güçlü bir şekilde yatırım yaptıklarını vurgulayan Servier İlaç Genel Müdürü Guillaume Recorbet ile Türkiye'deki faaliyetleri ve liderlik yönetimindeki vizyonu hakkında konuştuk...

> Kısaca kendinizden ve Türkiye'deki faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

180 çalışanımızla ve ortaklarımız aracılığıyla yerel olarak 60 milyon ilaç üretiyoruz. Her geçen gün, Türk hastalarının onkoloji portföyümüze daha kapsamlı ve hızlı erişim sağlayabilmeleri için kendimizi geliştiriyoruz. Kendimden bahsetmek gerekirse, Fransa eczacılık fakültesinden mezun oldum ve yaklaşık 20 yıldır Servier'de çalışıyorum. Fransa, Brezilya, Fas ve Türkiye gibi çeşitli ülkelerde farklı ekiplerle çalışmak benim için bir ayrıcalıktı. Kültürler arası zorluklar her zaman büyük bir öğrenme kaynağı olurken, ekiplerimle kurduğum iletişimi geliştirmeme de katkıda bulundu.

"TUTKU, BAĞLILIK VE HEVESLİDERLİK PRENSİPLERİMİN BİR PARÇASI"

> Liderlik yönetiminde olmazsa olmaz ilkeler sizce neler olmalı?

Birlikte çalıştığım ekibi geliştirmek her zaman büyük bir tatmin kaynağı olmuştur. Grubumuzun 'Paylaşarak büyümek, başarıda kararlılık, yenilikçilik cesareti ve özeni içeren dört temel değerinden ve deneyimlerimden yola çıkarak, ekibime iş geliştirmeleri ve kişisel gelişimleri için destek olmaktan daha değerli bir içgörü olmadığını söyleyebilirim. Şeffaflık ve sorumlulukla paylaşıldığı zaman, tutku, bağlılık ve heves liderlik prensiplerimin bir parçasıdır. Servier Türkiye ekibinin profesyonelliği ve azmi karşısında etkilenmemek mümkün değil.

> 2023 yılı nasıl geçiyor? 2023 ikinci yarısı hedefleriniz ve gelecek yıl stratejileriniz nasıl şekillendi?

Bu yıl, Türk halkını etkisi altına alan korkunç Deprem nedeniyle de zorlu bir yıl oldu. Yılın ikinci yarısında hedeflerimizle aynı paralelde ilerliyoruz ve kendi bünyemizde daha az katmanlı bir yapı ile daha çevik bir organizasyon kurarak, ülkemizde verimli bir coğrafi ayak izi oluşturma hedefindeyiz. Faaliyet gösterdiğimiz terapötik alanlardaki yetersiz tanı konulan ve kontrol altına alınamayan hasta sayısını göz önünde bulundurursak, operasyonlarımızın gelecek yıllardaki gelişim potansiyeline güveniyoruz. Onkoloji ürünlerimize erişimle ilgili zorlukların üstesinden gelerek ve kronik hastalıkların tedavisinde katkımızı artırarak hepimiz adına anlamlı ve ilham verici bir mücadeleyle, hastalar için ve hastalarla her gün çalışıyoruz.

"SATIŞ GELİRLERİMİZİN YÜZDE 20'SİNDEN FAZLASINI AR-GE'YE YATIRIYORUZ"

>Şirketin Ar-Ge yatırımları, iş ortaklıkları ve öne çıkan terapötik alanları hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

Amacımız, uzun vadeli bir vizyonun rehberliğinde araştırmayı ve yeni terapötik çözümlerin keşfini hızlandırmaktır. Bu nedenle Servier Grup olarak her yıl satış gelirlerimizin yüzde 20'sinden fazlasını Ar-Ge'ye yatırıyoruz. Her şeyden önce, araştırmalarımızın merkezinde hasta yer almaktadır. Bu bağlamda, Paris-Saclay'deki Servier Araştırma ve Geliştirme Enstitümüzü 2023 yılında açtık. İlerleyen çalışmalarımız ile şu anda 39'u geliştirme ve 29'u araştırma projesi olmak üzere 68 projemiz bulunmakta.

Küresel Ar-Ge bütçesinin yüzde 50'den fazlası kanser tedavisi araştırmalarına ayrılmıştır. Onkolojideki terapötik ihtiyaçların büyüklüğü göz önüne alındığında, Servier kansere karşı mücadeleyi bir öncelik haline getirmeye karar vermiş ve henüz karşılanmayan kanser tedavilerini araştırmaya odaklanmıştır.

> Yabancı bir firma olarak Türkiye'de operasyon yönetimi ile ilgili zorluklar neler ve nasıl yönetiliyor?

En zorlu kısım, değişken ve belirsiz hiper VUCA ortamına uyum sağlamak ve Döviz kuru ve ilaçlarımızın fiyatları ile ilgilidir. Elbette fiyatlarımız regüle edilmiş, ilaç fiyat artışları ile ilgili belirli bir takvim ve hesaplamalarımız mevcut. Ancak dalgalı €/TL kuruyla, tahmin edilmesi güç olan pek çok varsayımla, sürdürülebilir bir strateji oluşturmak somut bir zorluk.

Ekibin bağlılık düzeyinde rol oynayan içsel ve dışsal faktörleri anlamak, insan kaynağımızı yönetmenin temel taşıdır. Bu bağlamda bir diğer zorluk ise maaş artışı ve enflasyonun etkisi ile ilgili yerel kararlar konusunda çevik kalmamız gerekliliğidir. Böyle bir ortamda açık ve şeffaf iletişimin zorunlu olduğuna inanıyoruz.

KAHRAMANMARAŞ'TA TOPLUM MERKEZİ OLUŞTURULACAK

> Türkiye'de yaşanan deprem felaketinin ardından başlattığınız sosyal sorumluluk projelerinizden kısaca bahseder misiniz?

Ülkeyi etkisi altına alan şiddetli depremlerin ardından yerel otoriteler tarafından talep edilen ilaçlarımızı AİFD aracılığıyla bağışladık. Etkilenen bölgede yaşayan 20 çalışanımıza maksimum yardımı sağlamak için sürekli iletişimi koruyarak, toplu ve bireysel olarak hareket ettik, çalışanlarımız aracılığıyla birçok yardım girişimi başlattık.

Grubumuz ve Mecenat Servier aracılığıyla, etkilenen bölgede aktif faaliyet gösteren İhtiyaç Haritası ile işbirliği yapmaya karar verdik. Maddi desteğimiz sayesinde Kahramanmaraş'ta bir Toplum Merkezi oluşturacağız ve 500'den fazla aileye doğrudan etki ederek hayata yeniden başlamalarına yardımcı olacağız. Toplum merkezi, afet sonrası yaşam koşullarını iyileştirerek toplumun sosyal ve eğitim faaliyetlerine devam etmeleri için sürdürülebilir bir çözüm sunacak.

> Son olarak eklemek istedikleriniz...

Kelimelerin ötesinde, art arda dört kez Great place to work sertifikası kazanmış olmaktan gurur duyuyoruz. En son 23 Haziran'da gerçekleştirilen çalışan memnuniyeti anketimizin sonucunda, ekibimizin bağlılık oranında yüzde 84'e ulaşan bir artış olduğu görüldü. Ortaya çıkan bu pozitif sonuç, ekibin yönetim tarzının ve çalışanlarımızın ihtiyaçlarını dinleme ve dikkate alma becerisinin bir örneğidir. Yönetim kurulumuz ile birlikte, işi geliştirmenin insanları geliştirmek anlamına geldiğine yürekten inanıyor ve Türkiye'deki operasyonlarımızı her geçen gün daha da başarıya taşımayı hedefliyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR