Berteks Yönetim Kurulu Başkanı Berk Noyan, Berteks'in hikayesinin Denizli Buldan'da tüccarlıkla başladığını sonra dedelerin İstanbul Sultanhamam'a gelmesiyle işlerin büyüdüğünü ve sanayileşme ile birlikte Bursa'da fabrika ve makine yatırımı yapıldığını anlatıyor. Sultanhamam'da işin tüccarlığı devam ederken Bursa ayağında da makineleşme ve üretim devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 100. yılını kutlayan Berteks Tekstil, 1922'den beri aile şirketi olarak faaliyetlerine devam ediyor. Berteks Şirketler Grubu bünyesinde yer alan şirket, şu anda 3'üncü ve 4'üncü kuşaklar tarafından yönetiliyor. Noyan, sorumluluklarının her zaman şirketi ve değerlerini daha ileriye taşımak olduğunu belirtiyor.
BİN 200 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANIYOR
Şirket üretimini, 1983 yılından bu yana Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde 80 bin metrekarelik bir alanda başta teknik tekstil olmak üzere kumaşın tüm üretim aşamalarını entegre üretim sahasında yaklaşık bin 200 kişiye istihdam sağlayarak gerçekleştiriyor. 4.5 yıldır Marka Destek Programı'nda yer alan şirket, ayrıca geçtiğimiz günlerde Turquality belgesi almaya hak kazandı. Markalaşma ve sürdürülebilirlik konularında ağır bir denetime tabii tutulduklarını söyleyen Noyan, tüm bu aşamaları geçerek şu an tekstil sektöründe ilk 15'e girdiklerinin bilgisini verdi.
"BİRİ EKSİK OLURSA MASA ÇÖKER"
"Türkiye'nin menfaati için her türlü araştırma ve geliştirmeleri yapıyoruz. Ürünlerimizi yurt dışındaki fuarlarda da tanıtıyoruz ve potansiyelimizi her zaman artırmaya çalışıyoruz" diyen Noyan, "Bugün bu ekonomik şartlarda ve piyasanın bu kadar değiştiği, taleplerin, yaşam şartlarının farklılaştığı ortamda mevcudu korumak bile bir başarı. Ama biz hem ciro hem üretim anlamında şirketi ileriye taşımak istiyoruz" ifadelerini kullanıyor. İş yapış şekilleri ve üretim modellerinin değiştiğini söyleyen Noyan, "Hep bir aile, aile kültürü, aile anayasası ile hareket eden, kurumsallaşan, ihracat yapan, teknolojik üreten ve farkındalık yaratanlar ayakta kalıyor. Bunlardan biri eksik olursa masa çöküyor" diyor.
HEM EV HEM TEKNİK TEKSTİL
Şirketin ürettiği kumaşlar Las Vegas'taki Bellagio Hotel ve Wynn Hotel'de, New York'taki Empire State binası ofislerinde, Los Angeles'taki Apple ofislerinde; taşıt tekstilleri Avrupa ve Rusya metrolarında; akustik kumaşları dünya genelindeki birçok opera salonunda vb. projelerde kullanılıyor. Perde, mekanizmalı perde, döşeme, store, plise, kaplamalı kumaşlar üretiyor. Teknik tekstil ürünleri arasında savunma ve havacılık sanayi için paraşüt kumaşlarından elektromanyetik kalkanlama ve yanmaz kumaşlara kadar birçok inovatif ürün bulunuyor.
PARAŞÜT VE KURŞUN GEÇİRMEZ KUMAŞLAR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yerinde Ar-Ge Merkezi başvuru ve değerlendirme sürecini başarı ile tamamlayan, 19'uncu Ar-Ge merkezi olmaya hak kazanan Berteks, böylece Ar-Ge merkezinde yaptığı çalışmalar ile teknik tekstile de yönelerek; elektromanyetik kalkanlama sağlayan kumaşlar, akustik kumaşlar, hastane ve hijyenik tekstiller, dış mekan kullanımına uygun tekstiller, ışık ve ısı yalıtım sağlayan kumaşlar, termoteks, biyobozunur kumaşlar, alev almaz, güç tutuşur kumaşlar, antibakteriyel-antiviral tekstil ürünleri ve iç ortam hava kalitesini artıran VOC- Neutrilizer ürünlerini de ürün gamına ekledi. PIA (Paraşüt Endüstrisi Derneği) üyesi olan marka, dünya standartlarında 1500 dereceye kadar yanmayan, paraşüt ve kurşun geçirmez yelek kumaşları üretiyor.
5 KITADA, 55 ÜLKEYE İHRACAT
Üretiminin yüzde 95'ini ihraç eden şirket, 5 kıtada 55'i aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. İhracatın yüzde 40'ı Avrupa'ya, yüzde 40'ı Amerika'ya, yüzde 10'u Avusturalya'ya, kalan yüzde 10 da diğer ülkelere gerçekleşiyor.
Berteks; insana ve çevreye saygıyı değerlerinin bir parçası olarak kabul edip tüm faaliyetlerinde sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ediyor. Sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında, Berteks bünyesinde kurulu olan Berteks Meslek Geliştirme Akademisi ile hem kişisel, hem de mesleksel eğitime de destek sunuyor. Her sene belli sayıda öğrenciye eğitim bursu sağlıyor.
"Hep bir aile, aile kültürü, aile anayasası ile hareket eden, kurumsallaşan, ihracat yapan, teknolojik üreten ve farkındalık yaratanlar ayakta kalıyor"
2027'DE ELEKTRİĞİN YÜZDE 60'I YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN
Berteks, proses adımlarında hammadde, su ve enerji optimizasyonu gerçekleştiriyor. Üretimde çevreye, yüksek kaliteye ve performansa odaklanıyor. Geri dönüşüm çalışmalarında öncelikli hedef PET (polyester materyali) oldu. Geri dönüşüm çalışmaları ile PET şişelerden geri dönüştürülerek elde edilmiş iplik kullanmaya başlanıldı. Markanın hedefi, tüm ürünlerini geri dönüştürülmüş ipliklerle üretmek. Paketleme materyallerinde de mümkün olduğunca geri dönüştürülmüş plastik ürünler kullanılıyor. Karbon salınımının olabilecek en düşük seviyeye indirilmesi için de gerekli yatırımları yapan şirket, geçtiğimiz yıl üretim sahalarındaki çatıları güneş enerjisi panelleri ile kapladı ve elektrik gücünün yüzde 10'unu yenilenebilir kaynaklardan sağlamaya başladı. 2024 sonunda bu rakamın yüzde 40'a, 2027 yılında ise yüzde 60'a çıkarılması hedefleniyor.
"ÜÇÜNCÜ NESİL İLE ŞİRKET DÜNYAYA AÇILDI"
Noyan, markanın bugünlere gelmesindeki önemli adımlar hakkında da şöyle bilgi veriyor:
"İlk giyim kumaşı ve ekoseli gömlek kumaşı (oduncu gömleği) yapardık. 1980'li yıllarda markaydık o zamanlarda. Sonra ev tekstilinde ciddi bir ihtiyaç ve büyüme potansiyeli olduğu ortaya çıktı. Bir günde bütün makine parkurlarının hepsi değişti. Ev tekstiline döndü. Büyümemiz ve ihracat süremizde bu bir mihenk taşıdır. 2000'lerin başında ev tekstilinde büyümemizi sağlayan 30 milyon, 40 milyon metre üretip sattığımız bazı Ar-Ge ürünlerimiz oldu. Metresi yaklaşık 50 dolar olan İpek taftanın aynı görüntüsünü yüzde 100 polyesterden, binlerce renk üreterek 5 dolardan bütün dünyaya sattık. Çok lüks görüntülü bir ürünü, çok rekabetçi, çok uygun fiyata ve daha kullanışlı olarak üretip, sattık.
Herkese mal vermedik. Etik kurallara çok sadık kaldık. Uzun soluklu çalışmayı severiz. Orada da sürdürülebilir ilişkilerimiz var.
Yine 2000'lerin başında İngilizce konuşabilen üçüncü kuşağın başa geçmesiyle dışarı açıldık ve ihracatta da büyüme sağladık."