USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

30 Ocak 2023 13:01

“İlk yerli bulaşık makinesi kapsülü büyük yatırımla Nisan'da raflarda”

Asperox Sarı Güç markası ile yüzey temizleyici kategorisinde fark yaratan Beyaz Kağıt A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Doğrul ile Türkiye'de bir ilke imza attıkları bulaşık makinesi kapsül üretimini ve gelecek hedeflerini konuştuk.

“İlk yerli bulaşık makinesi kapsülü büyük yatırımla Nisan'da raflarda”

Beyaz Kâğıt'ın kuruluş hikayesinden bahsedebilir misiniz?

Doğrul Ailesi olarak birden fazla sektörde hizmet verdiğimiz çeşitli iş kollarımız bulunuyor. Bunlar; madencilik, enerji, dağıtım, hızlı tüketim ve inşaat. Hızlı tüketim alanında, Beyaz Kağıt ve Halk Hijyen şirketlerimizle hizmet veriyoruz. Halk Hijyen; çocuk bezi, hijyenik ped ve hasta bezi üretiyor. Beyaz Kağıt A.Ş. ise Peros ve Asperox markalarının sahibi. 16 farklı kategoride 800 çeşit ürün bulunuyor. Şirketin ana stratejisi; ödediğin paraya değer algısı oluşturacak kalite ve fiyat endeksini koruyabilmek. 2005 yılında yatırım kararının alınmasıyla birlikte başta Adana'daki üretim tesisi olmak üzere Ar-Ge, kalite ve satış departmanları yapılandırılıyor. 2008 yılında ilk olarak Peros markasıyla üretime başlanıyor. 2 buçuk yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından da Asperox Sarı Güç doğuyor. Hemen sonrasında 14 aylık bir Ar-Ge sürecinin ardından Asperox Mavi Güç hayat buldu. Bugün yurtiçinde yaklaşık 55 bayiye ulaştık. BİM, A101, ŞOK, Migros, Carefour gibi tüm ulusal zincir marketlerde ve Getir ile Hepsiburada gibi e-ticaret sitelerinde bulunuyoruz. Beyaz Kağıt, aynı zamanda günde yaklaşık 2 bin 500 ton deterjan üretim kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük ilk 3 üreticisinden biri konumunda.

* Bugün hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? İhracatta kısa ve uzun dönem hedefleriniz nedir?

Yurt dışında ülke müdürlüklerimiz var. Orta Doğu, Afrika, Balkanlar ve Türki Cumhuriyetlerin de içinde bulunduğu yaklaşık 72 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında expat olarak çalıştırılan Fas, Irak, Lübnan, Özbekistan ve Rusya'da ülke müdürlüklerimiz bulunuyor. AB ülkelerine daha hızlı ve yaygın tedarik sistemi için Hollanda'da da kendi depomuzu kurduk. Peros, Asperox olarak ciromuzun yaklaşık yüzde 25'i ihracat.

"ASPEROX, PAZARIN EZBERİNİ BOZDU"

* Şirket olarak hangi inovatif uygulamalarla faaliyet gösterdiğiniz sektörde fark yaratıyorsunuz?

Ar-Ge ekibimiz sürekli yeni ürün formülleri üzerine çalışıyor. Temizlik ürünleri alanında kendimize ait 5 yıllık hammadde patentlerimiz var. Asperox özelinde 2 patentimiz bulunuyor. Şu ana kadar toplamda 13 patentin sahibiyiz. Yola çıkış amacımız; temizliğe getireceğimiz yenilikçi yaklaşımla toplam kategoriyi büyüterek 'pazar lideri' olmaktı. Hem kadınların hem erkeklerin evlerinde hayatını kolaylaştıracak özgün ürünler geliştirmek her zaman en büyük hedefimiz. Asperox markalı ürünlerimiz bunun en iyi örneği. Asperox, piyasa halihazırda uzun zamandır mevcutken 'Asperox Sarı Güç' bu marka çatısı altında lansmanını Aralık 2020'de yaptığımız ve kısa sürede kategoride rakiplerinden sıyrılarak farkını ortaya koyan bir ürün oldu. Asperox, kendini sadece mutfak ürünü olarak tanımlamayıp evin içinde ve dışında birçok alanda kullanılabileceği iddiasını sahiplendi ve duvarları yıktı. Üstelik hem kadın hem de erkek hedef kitleyi ürün kullanımına dahil etti. Zorlu lekeleri çıkarması, kullanım kolaylığı, kokusu, ellere zarar vermemesi, saniyeler içinde temizlemesi, iz/leke bırakmaması ve uygun fiyatı ile tüketicilerin tüm beklentisini tek seferde karşılıyor. Dolayısıyla Asperox, pazarın da ezberini bozdu ve sert yüzey kategorisinde kısa sürede Türkiye'nin en çok tercih edilen markası oldu ve satış rekorları kırdı. Şu anda çok amaçlı yüzey temizleyiciler kategorisinde pazardan aldığımız pay yüzde 52. Bugün Türkiye'de her 2 evden birinde Asperox kullanılıyor.

"TOPLAM CİROMUZUN YÜZDE 4'E YAKININI AR-GE'MİZE AKTARIYORUZ"

* Yürüttüğünüz Ar-Ge çalışmaları neler? Bu alanda nasıl bir yol haritası izlemeyi düşünüyorsunuz?

Toplam ciromuzun yüzde 4'e yakınını Ar-Ge'mize aktarıyoruz. Şu an Adana'da inşaatı devam eden bir Ar-Ge merkezimiz var. Ar-Ge departmanımız; yeni ürün oluşturmak, formülasyon geliştirmek ve ürün performansını artırmak için araştırma-geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Know-how transferine çok ciddi bir yatırım yapıyoruz. Yeni yatırımımız bulaşık makinesi deterjan kapsülü projesinde de Ar-Ge bütçesinin büyük çoğunluğu know-how transferine ayrıldı. Çünkü; Türkiye'de olmayan ve bilinmeyen bir şey. Know-how transferinin ardından makine ve ham madde firmalarıyla da münhasırlık anlaşmaları yaptık.

* Asperox '2022 yılının En İnovatif Temizlik Ürünü' ödülünü aldı. Bu başarı hangi bileşenler etrafında şekillendi?

Bağımsız kuruluşlarca yapılan araştırmalarla kullanıcıların %98'inin Asperox'tan memnun olduğu kanıtlanırken, memnuniyeti yaratan unsurların başında 'yüksek performans ve leke çıkarma etkisi' olduğu belirtiliyor. Tüm yüzeylerdeki yağı kiri saniyeler içinde temizlemesi için 2 buçuk yıllık uzun bir Ar-Ge çalışması yapıldı. Pandemiyle birlikte düzeni değişen hayatlara uyum sağlamayı amaçlayan Asperox; zorlu lekeleri çıkarması, kullanım kolaylığı, kokusu, ellere zarar vermemesi, hızlı temizlemesi, iz/leke bırakmaması ve uygun fiyatı ile tüketicilerin tüm beklentisini tek seferde karşılıyor. Asperox Sarı Güç, 'Yılın En İnovatif Temizlik Ürünü' seçildi.

"Türkiye'de üretimi olmayan, dünyada ise kısıtlı üretilen yepyeni bir kategoriye giriş yaptık. Ülkemiz için Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına ithafen büyük bir yatırım olacak."

"ENFLASYONLA MÜCADELEDE TÜKETİCİNİN YANINDA OLABİLECEK ÖNEMLİ BİR YATIRIM"

* Yeni ürününüz olan bulaşık makinesi deterjanı kapsülü yatırımınız hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye'de üretimi olmayan, dünyada da çok kısıtlı üretilen bir kategori. Bulaşık kapsülü kategorisinde biri Polonya'da, diğeri Belçika'da üretilen 2 global oyuncu mevcut. Aldığımız her kapsülün parası yurt dışına gidiyor. İthalatın önüne geçebileceğimiz, enflasyonla mücadelede tüketicinin yanında olabilecek önemli bir yatırım bu. Hedefimiz, yerli hammadde ile yüzde yüz yerli üretim yapmak ve tüketici açısından ulaşılabilir ve ödenen paraya değer kalitede ürünler sunmak. 2 ay gibi kısa bir sürede karar verdiğimiz ancak karar verdikten sonra 4 buçuk yıl üzerinde çalıştığımız bir projeydi bu. Ülkemizde bu ürünün üretiminin olması ve iç piyasa ihtiyacının karşılanmasının ardından ihracatı, ekonomiye büyük bir katma değer sağlayacak. 7 buçuk yıllık yatırım teşvik programına dahil olduk. 657 milyon lira teşvik paketinden yararlandık. Yatırımımız arttıkça aldığımız teşvik de artacak. İlk etapta 2.4 milyar adetlik üretim kapasitesinden bahsediyoruz. Bu, Türkiye'nin ihtiyacı olan kapasitenin yüzde 65'ini tek başına karşılamak anlamına geliyor. Hedef, öncelikle iç pazardaki ihtiyacı karşılamak. Sonra ihracat. 2023'ün Nisan ayında tüm marketlerin raflarında tüketicilerimizle buluşacağız.

EN ÇOK OKUNANLAR