USD

40.5557
-0.48%

EUR

47.7046
-0.42%

GBP

54.5763
-0.89%

ALTIN GR

4352.196
-1.39%

BIST 100

10642.6
-0.43%

Sektörler

12 Temmuz 2025 10:01

Hiyerarşinin yerini anlam dağılımı alıyor

Webtures Kurucusu Kaan Gülten, “Artık uzmanlıktan çok, öğrenme hızı önem taşıyor. Ekiplerin yetkinliğinden çok öğrenme kaslarını geliştirmek gerekiyor. Yapay zeka dalgasını tehdit gören değil, sörf tahtasına çeviren liderler kazanacak” diyor.

Hiyerarşinin yerini anlam dağılımı alıyor

Girişimci kafasıyla düşünmenin yalnızca şirket kurmak değil; her kararda "fırsat nerede?", "nasıl fark yaratırım?" ve "şartlar değişirse nasıl uyum sağlarım?" gibi sorularla düşünmek olduğunu söyleyen Webtures Kurucusu Kaan Gülten; bu anlayışın, mevcutla yetinmeyip sürekli gelişim ve farklılaşma arzusunu içerdiğine, başarıyı anlık değil, sürdürülebilir değer üretimi olarak görmeye yönelik olduğuna dikkat çekiyor.

"BİLİNÇLİ RİSK, BÜYÜMENİN BİR PARÇASIDIR"

Liderlik yaklaşımından da bahseden Gülten; "Benim liderlik yaklaşımımda hata bastırılmaz; veriye dönüştürülür. Ekibim bir hata yaptığında bunu 'eğitim bedeli' olarak görürüm. Bilinçli risk, büyümenin bir parçasıdır. Girişimci lider krizleri yönetmekle kalmaz; içinden yeni sistemler üretir. Bilgiyi dönüştürme becerisi, sahip olmaktan daha değerlidir. Dijitalleşmeyi sadece araç olarak değil, sektöre uygun yeniden tanımlanacak bir yapı olarak görür. Bugünü değil, 5-10 yıl sonrasını düşünür, ekiplerini o vizyona ortak eder. Hiyerarşi yerine anlam dağılımı vardır; rol değil, değer üreten insanlar esastır. Bu liderlikle yalnızca ürünler değil, insanlar da dönüşür" açıklamasında bulunuyor.

"YAPAY ZEKA RAKİP DEĞİL, TAKIM ARKADAŞI OLARAK KONUMLANDIRILMALI"

Yapay zeka çağında liderliğin, sadece yön göstermek değil; dönüşebilmek, öğrenmeye açık kalabilmek olduğuna vurgu yapan Gülten, "Artık önemli olan bilgiyi depolamak değil, hızlıca yorumlayıp aksiyona çevirmektir. Lider, hem rotayı koruyup hem yelkeni rüzgara göre ayarlayandır. Bugünün lideri her şeyi bilen değil, doğru soruları soran kişidir. Ben de artık kendimi bir mentordan çok, öğrenen lider olarak tanımlıyorum" diyor. Gülten, sözlerini şöyle sonlandırıyor: "Ekipleri teknolojiye adapte etmenin yolu, sadeleştirmekten geçiyor. 'ChatGPT ile nasıl içerik üretilir?' gibi pratik yaklaşımlar dönüşümde etkilidir. Yapay zekayı rakip değil, takım arkadaşı olarak konumlandırmak gerekiyor. Artık uzmanlıktan çok, öğrenme hızı önemli. Ekiplerin yetkinliğinden çok öğrenme kaslarını geliştirmek gerekir. Singapur'un yeniden eğitim fonu gibi örnekler bu dönüşüme ilham verir. Sonuç olarak yapay zeka dalgasını tehdit gören değil, sörf tahtasına çeviren liderler kazanacak."

(Webtures Kurucusu Kaan Gülten)

EN ÇOK OKUNANLAR