Eksim Holding bünyesinde 1996 yılından bu yana faaliyet gösteren Eksun Gıda, ikisi Tekirdağ'da biri Konya'da olmak üzere yaklaşık 96 bin metrekare açık ve kapalı alana sahip üç ayrı üretim tesisinde un üretimi gerçekleştiriyor. Yıllık 600 bin ton üretim kapasitesi ve yaklaşık 52 bin ton buğday depolama kapasiteyle de Türkiye'nin lider un üreticilerinden biri olan şirket, Latin Amerika, Afrika ve Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere 30'un üzerinde ülkeye farklı ürün kategorilerinde un ihracatı yapıyor. İhracat kanalındaki güçlü kasını, ülke ekonomisine olan katkısını da dikkate alarak korumayı hedeflediklerini belirten Eksim Holding Gıda Grubu Başkanı ve Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir ile Eksun'un halka arz süreci, 2023 yol haritası ve inovasyon odaklı çalışmaları hakkında konuştuk...
* Kısaca gıda sektöründeki faaliyetlerinizden ve iş gündeminizden bahseder misiniz?
Türkiye'nin lider un üreticilerinden ve pazarın en çok ürün yelpazesine ait şirketlerinden biri olarak her türlü un çeşitleri, kek ve ekmek karışımları gibi un karışımları, tam karışım veya premiksler, nişastalar, pişirme yardımcıları, pastacılık ürünleri, glutensiz unlar ve unlu mamullerin üretimi, ithalat ve ihracatı ile ticari faaliyetlerimize devam ediyoruz. Eksun olarak ev içi ve ev dışı tüketimde, endüstriyel ve geleneksel kanallarda ürünlerimizle yer alıyoruz. Aynı zamanda ihracat kanalımızda da lüks baklavalık ve yufkalık hammaddeleri dış pazarlara da sunuyoruz. Perakende segmentinde bu yıl 60'ıncı yaşını kutlayan ve Türkiye'nin ilk paketli un markası olan Sinangil markamızla faaliyet gösteriyoruz. Eksun Gıda çatısı altında yer alan bir diğer markamız 'Sinangil Gluten Yok', glüten hassasiyeti olan ya da glütensiz beslenmeyi tercih edenler için hazır ekmek, donuk ürünler, kurabiye ve atıştırmalık çeşitleri ile tüketiciyle buluşuyor. Sanayinin ve toplumun ihtiyaçlarına cevap veren Ar-Ge çalışmalarımızın neticesinde toplam 200'ü aşkın ürün çeşidimizle un ve unlu mamuller sektörünün lider markaları arasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2023 yılının ilk çeyreğinde 1.1 milyar TL ciro ve 159 milyon TL ihracat hacmi elde ettik. Yılın ilerleyen dönemlerinde de en iyi performansı elde etme gayretiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
"TÜRKİYE'NİN İLK GLÜTENSİZ UNUNU ÜRETTİK"
* Ar-Ge yatırımları, yerlileştirme çalışmaları, yeni projeler ve ürünleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Markanız Türkiye'ye ve sektöre ne gibi ilkleri kazandırdı, gelecekte neleri kazandırmayı hedefliyor?
Rakiplerimizden, 200'ü aşkın ürün çeşidimiz ve hem ulusal hem uluslararası çapta verdiğimiz satış sonrası destek ile ayrışıyoruz. 2020 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onay alınarak kurulan Ar-Ge merkezimizde; glütensiz un, glütensiz ekmek, unlu mamuller, yeni un çeşitlendirmeleri ve buğday paçallarının en uygun karışımlarıyla yüksek kalitede unların elde edilmesi gibi projeler yürütüyoruz. Bununla birlikte çölyak hastalığı gibi özel beslenme ihtiyaçlarına yönelik ürünler geliştirilen merkezde bu alanda ilklere imza atıyoruz. Sinangil çatısı altında ürettiğimiz 'Sinangil Gluten Yok' markalı ürünlerimiz, Ar-Ge faaliyetlerimiz sonucunda ortaya çıktı. Bu kapsamda glüten intoleransı olan tüketicilere yönelik Türkiye'nin ilk glütensiz ununu üreterek önemli bir kurumsal sosyal sorumluluğu yerine getirmiş olduk. Ayrıca fenilketonüri (PKU) hastalarının kullanımına yönelik fonksiyonel ürün olarak düşük proteinli nişastalı karışımı da üretiyoruz. Bitkisel kaynaklı fitokimyasallar kullanılarak yenilikçi projeler geliştiriyor, un ve ekmek kalitesinin iyileştirmesi ve farklılaştırılmasına yönelik özgün projeler ortaya koyuyoruz. Ayrıca gıda atıklarının değerlendirilmesine yönelik proje üretiyoruz. 2022 yılında toplamda 7 Ar-Ge projesi tamamladık. Bu yıl ise özgün 3 yeni proje daha yürütmeye başladık ve yılın ikinci yarısında sayıyı daha da artırmayı hedefliyoruz. Özellikle sağlık odaklı ürün gruplarına yönelik Ar-Ge çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
"HALKA ARZ GELİRİNİ DOĞRUDAN YATIRIMLAR VE MODERNİZASYON İÇİN KULLANIYORUZ"
* Halka arzın size kattıklarını anlatır mısınız ve halka arz gelirini nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?
Öte yandan Eksun Gıda'nın 2022 yılında halk arz konusunda ilk adımı atması, kurumsallaşma ve sürdürülebilir başarı yolundaki çalışmalar açısından büyük önem taşıyor. Halka arz gelirimizin önemli bir bölümünü doğrudan yatırımlar bir diğer bölümünü ise un silosu tesisi, makine yatırımları ve modernizasyon amacıyla kullanıyoruz. Gelirin bir kısmını da işletme sermayesi ihtiyacının ve finansal borçların azaltılmasına yönelik kullandık. Orta ve uzun vadeli stratejilerimizi dikkate almak kaydıyla, kazancımızın pay sahipleri ile paylaşılmasına yönelik açık bir yönetim anlayışını benimsiyoruz.