Aromaterapi ve parfüm dünyasından uzmanlar tarafından eğitim verilen akademide, geleceğin koku uzmanlarına dünyanın güncel parfüm literatürü, medeniyetlerin kadim ritüelleri, koku hakkında yapılan bilimsel araştırmalar, aromaterapi, koku hakkında ulaşılan tarihi ve modern tüm bilgiler aktarılıyor. Akademi, koku uzmanlığı eğitimiyle geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş es'ar-ı attar, es'ar-ı misk, gülebciyan, buhurciyan, amberciyan gibi koku kültürüne ait meslek gruplarını yeniden canlandırmayı amaçlıyor.
TÜRKİYE'DEN DÜNYAYA YAYILAN KOKULAR
Koku Kültürü ve Turizm Derneği Kurucusu ve Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül, akademiye uluslararası katılımcıların da ilgi gösterdiğini belirterek Almanya, Azerbaycan, Dubai, Katar, Avustralya'dan birçok talep aldıklarına değiniyor.
Koku uzmanlığının yaklaşık 2.5 aylık bir süreç olduğunu anlatan Ergül, şöyle konuşuyor:
"Bizi en mutlu eden; kokunun doğduğu ve tarih yazdığı bu topraklarda koku uzmanlığıyla ilgili bir eğitim kurumunun olması... Koku uzmanlığının gastronomiden parfüm kozmetik firmalarına, kimya evleri ve aroma terapiden saç ve cilt bakım uzmanlarına kadar giden bir yolculuk olduğunu gördük. Koku uzmanlığı dediğimiz zaman birçok meslek alanını kapsıyor. Koku uzmanlığı eğitimine herkes katılabilir. 8 kişiyle sınırladığımız bu eğitimi birebir uygulamalı yapıyoruz. Eğitim sonrasında meslek yeterlilik kurumunun sınavına girip başarı elde eden her öğrenci uluslararası geçerliliğe sahip koku uzmanlığı alanında Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni almaya hak kazanıyor. Geleceğe yön verecek uzmanlar ülkemizden dünyaya koku bilgeliğini aktarıyor."
MESLEKLERİ YENİDEN CANLANDIRACAKLAR
Akademiyle koku kültürü ve kokuyla ilgili güncel bilimsel çalışmaları bu topraklardan dünyaya yaymaya hazırlandıklarını dile getiren Ergül, akademinin es'ar-ı attar,es'ar-ı misk, gülebciyan, buhurciyan, amberciyan gibi tarihteki önemli meslek gruplarını yeniden canlandırmayı amaçladığını vurguluyor. Bihter Türkan Ergül, koku uzmanlığıyla binlerce yıllık parfüm tarihini öğrenirken geçmişten geleceğe olan bu serüveni taçlandırdıklarını ifade ederek, şu bilgileri veriyor:
"Mezopatamya, Hitit, Selçuklu, Osmanlı, Asur ve Osmanlı aslında bir koku uygarlığı. Bunların meslekleri varmış. 1640'taki deftere baktığımız zaman geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş, buhurciyan, amberciyan tanımlamaları var.
Tanımlamaları 400 yıl önce yapılmış bu meslekleri tekrar gün ışığına çıkartarak, Koku Akademisi adı altında taçlandırmak istiyoruz. Türkiye'den, Anadolu'dan bu topraklardan çıkmış olan bu koku kültürünü binlerce yıllık yapılan bu koku mesleklerini gün ışığına çıkartıp, standartlarıyla beraber devam ettirebilmeyi amaçlıyoruz."