MegaMerchant Kurucusu ve CEO'su Yaman Alpata, Platin Dergisi Ağustos 20024 sayısında markaların e-ihracatta başarılı olmaları için oluşturmaları gereken stratejileri değerlendirdi.
"MegaMerchant, markaların global ve yerel e-ticaret platformlarında satış yapmasını kolaylaştıran 'E-ihracat pazaryeri' olarak konumlanıyor. Şirketimiz tüm kriterleri sağlayarak Türkiye'nin ilk E-ihracat Konsorsiyumu statüsünü kazananlar arasında yer aldı. Bu da bizim omuzlarımıza önemli bir sorumluluk yükledi. Çünkü yerli markalarımızı bu kapsamda uluslararası pazaryerlerine layığı ile taşımamız gerekiyor. Rahatlıkla söyleyebilirim ki MegaMerchant olarak uzman ekiplerimiz sayesinde bu alanda önemli başarılar elde ettik ve önümüze yeni hedefler koyduk. Peki biz temelde neler yapıyoruz? Kurduğumuz hazır e-ihracat altyapısı sayesinde yerli markalar, hesap açmaya, yurt dışında şirket kurmaya, muhasebe tutmaya, VAT (KDV) numarası almaya gerek kalmadan; karışık lojistik süreçlerine, dil engeline, regülatif süreçlere takılmadan, ek yatırım ihtiyacı olmadan Amazon, Ebay, Walmart, Otto, Kaufland, eMag gibi 20'den fazla global ve bölgesel pazaryerinde hızlı ve kolay bir şekilde satışa kolayca başlayabiliyorlar.
TÜRK MARKALARI DAHA ÇOK TÜKETİCİYE ULAŞABİLECEK
Şu anda alanında uzman 50'ye yakın arkadaşımızla birlikte birçok markamızın uluslararası pazaryerlerinde satış yapmasını sağlıyoruz. Sektöre girdiğimizde Türkiye'deki bazı markalar daha önce uluslararası pazaryerlerinde satış yapmayı denemiş fakat istedikleri başarıya ulaşamamışlardı. Bazıları ise karşılarına çıkan zorluklar ve birazdan söz edeceğim yoğun ve uzmanlık gerektiren süreçler nedeniyle e-ihracat süreçlerine hiç adım atamamışlardı. Bu süreçte MegaMerchant olarak, firmaların global pazarlarda başarılı olabilmeleri için gerekli tüm altyapıyı kurduk ve Türk markalarımIzın hizmetine sunduk ve onların her adımda yanlarında yer aldık. Ticaret Bakanlığımızın sağladığı e-ihracat destek ve teşviklerinin payı e-ihracat için oldukça önemli. Pazarlama ve reklam,sipariş karşılama ve platform komisyon giderlerindeki destekler sayesinde Türk markaları uluslararası pazaryerlerinde daha fazla ürün ile daha çok tüketiciye ulaşabilecekler.
DOĞRU STRATEJİLERİ UYGULAMAK GEREKİYOR
Markaların yurt dışına açılması ve e-ihracatta başarılı olmaları için ise doğru bir yol haritası inşaa etmek gerekiyor. Dünyada her 100 e-ihracat yapan markadan ancak üçünün başarılı olabildiğinin altını çizmek gerekiyor. Bu üçü markadan ise ancak 1.5'i kâr edebiliyor. Bunun pek çok nedeni bulunuyor. E-ihracat her ne kadar kârlı, yeni pazarlara açılmak için fırsatlar sunan ve şirketlerin büyümesinde etkin rol üstlenen bir ticaret olsa da devasa bir Çinli, Hintli, Uzakdoğulu ve Avrupalı, ABD'li şirket rekabeti olduğu unutulmamalı. Dolayısıyla dünyanın en kaliteli ürününü imal etseniz bile doğru stratejileri uygulamadığınızda e-ihracatta başarılı olmanız mümkün değil.
UYGUN PAZAR YERİNİ VE REKABETÇİ FİYATLARI TESPİT EDİP İLERLEMELİSİNİZ
Markanız ve ürünlerinleriniz için uygun pazar yerini ve rekabetçi fiyatları tespit edip ilerlemelisiniz, doğru lojistik yöntemini seçip, bulunduğunuz bölgeye lokalize olmalı ve müşterilerinize yüksek standartlarda hizmet vermelisiniz. E-ihracata adım atarken pazaryeri seçimi işin başarısı için kritik bir faktördür. Her ürün her pazaryerinde başarılı olamayabilir; bu nedenle, pazaryeri seçimini belirli kriterlere göre yapmak önemlidir. Bu bağlamda her ürün kategorisi için uygun olan dikey pazaryerlerine odaklanmak, başarı şansınızı artırıyor. Bu tür platformlar, hedef kitlenize uygun ürünlerin sergilenmesi ve satışa sunulması açısından avantaj sağlıyor. Sadece Amazon'da sizin sunacağınız ürünün binlerce farklı türü, binlerce farklı fiyat seçeneği ile tüketiciye sunuluyor bunu unutmamak gerekiyor.
YÜZDE 70'E VARAN YENİ NESİL E-İHRACAT TEŞVİKLERİNDEN FAYDALANMA İMKANI
Biz ne yapıyoruz? Detaylı analizlere imza atarak doğru ürün için doğru pazaryerini buluyor, fiyat analizini gerçekleştiriyor ürünün rakiplerine göre rekabetçi olup olmadığını tespit ediyoruz. Uçtan uca tam entegre altyapımız ve hazır satıcı hesaplarımız ile Amazon, Walmart, Ebay, Otto, eMag gibi 20'den fazla global ve bölgesel pazaryerinde şirket kurmanıza, mağaza açmanıza gerek kalmadan, kendi markanız ile hızlı ve kolay bir şekilde satışa başlama imkanı ve Ticaret Bakanlığı E-ihracat Konsorsiyumu olarak platform komisyon gideri, reklam ve lojistik harcamalarında yüzde 70'e varan yeni nesil e-ihracat teşviklerinden faydalanma imkanı sağlıyoruz. Tüm yurtdışı lojistik operasyon sürecini yurt dışındaki depolarımız, rekabetçi tarifelerimiz, hızlı teslimat ve gümrükleme hizmetimiz ile sizin adınıza biz yönetiyoruz."