USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

12 Nisan 2024 10:02

Çevre dostu ve inovatif boyaların payı artıyor

Yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonominin getireceği yeni dönemin oyun kurucuları arasında yer almayı planlayan boya sektörü, teknolojinin boya endüstrisindeki gelişimi ve paralelinde küresel çapta tüketicilerin yeşil ürünlere ilgisinin artması ile inovatif, çevreye daha az zarar veren su bazlı boyalara yöneldi.

Çevre dostu ve inovatif boyaların payı artıyor

Türkiye'de boya sektörü özellikle endüstrileşmeye hizmet ederken, inşaat sektörünün hızla gelişmesi de boya sektörüne duyulan ihtiyacı tetikliyor. Çevre dostu yeşil ve inovatif boyalar sürdürülebilirlik için önemini koruyor. Yenilenebilir enerjiye geçiş, çevresel etkilerin en aza indirilmesi gibi konular ise gündemde. Teknolojinin boya endüstrisindeki gelişimi ve paralelinde küresel çapta tüketicilerin yeşil ürünlere ilgisinin artması ile çevreye ve insan sağlığına daha az zarar veren su bazlı boyaların pazar payı artmaya devam ediyor.

KONUT SEKTÖRÜNDEKİ BÜYÜME İNOVATİF ÜRÜNLERE TALEBİ ARTIRIYOR

Türkiye'de konut sektöründeki büyüme ve kentsel dönüşüm; boya ve inovatif ürünlere yönelik talebi de artırıyor. Techscir Research danışmanlık şirketinin verilerine göre dünya çapında gelişen altyapı ve inşaat faaliyetleriyle boya pazarı dikkate değer bir büyüme yaşıyor. Köprüler, yollar ve kamu binaları gibi altyapı projeleri genellikle şehirlerin ve bölgelerin ikonik sembolleri olarak hizmet veriyor. Boyaların dahil edilmesiyle bu projeler kültürel nüansları, yerel kimlikleri veya marka tercihlerini yansıtacak şekilde uyarlanıyor. Pek çok boya, UV'ye ve hava koşullarına dayanıklı olacak şekilde formüle ediliyor. Kentsel alanlarda ısı adası etkisini azaltmak, enerji verimliliğini artırmak ve daha konforlu yaşam alanları yaratmak amacıyla ışığı yansıtan ve ısıyı yansıtan boya içeren kaplamalar kullanılıyor. Bu kaplamalar inşaatla bütünleşiyor, gölgeleme, cephe kaplaması ve ses yalıtımı için yenilikçi çözümler sunuyor.

"DEĞİŞEN TÜKETİCİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK ÖNEM KAZANIYOR"

Polisan Kansai Boya Ar-Ge Direktörü İbrahim Erdoğuş, "Değişen dünya trendlerinde büyük önem arz eden hız, dayanıklılık ve sürdürülebilirlik boya sektöründeki inovasyonlara da yansıyor. Tüketicilerin ihtiyaçlarına uygun yenilikçi ürünler üretmek için üretim ve Ar-Ge'ye yapılan teknolojik yatırımların sürekliliğini sağlamak gerekiyor. Uygulaması kolay, iç mekan hava kalitesini koruyan iç cephe boyaları; dış etkenlerden, UV ışınlarından ve iklim koşullarından etkilenmeyen dış cephe boyaları gibi inovatif ürünlerle değişen tüketici ihtiyaçlarını karşılamak önem kazanıyor" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR