USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

18 Nisan 2023 12:05

BSH Türkiye'nin Çerkezköy'deki Ar-Ge merkezi 15 yıldır üretime devam ediyor

BSH Türkiye, Türkiye'nin ilk resmi sertifikasına sahip Ar-Ge Merkezi'nin 15. yılını kutluyor. Global cirosunun yüzde 5,3'ünü Ar-Ge'ye ayıran şirketin dünyadaki en önemli üç Ar-Ge merkezinden biri olan Çerkezköy'deki merkezde her yıl 45'in üzerinde patentli ürün geliştiriliyor.

BSH Türkiye'nin Çerkezköy'deki Ar-Ge merkezi 15 yıldır üretime devam ediyor

Türkiye'de araştırma geliştirme çalışmalarıyla üretim vizyonuna yön veren BSH Türkiye, pazara giriş yaptığı günden bu yana Ar-Ge alanında kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların sonucunda BSH Türkiye, 2008 yılında ilgili mevzuatın çıkmasının ardından ilk resmi Ar-Ge Merkezi sertifikası alan şirket oldu.

"İNOVATİF ÜRÜNLERİN DÜNYA PAZARLARINA İHRAÇ EDİLMESİNDEN GURUR DUYUYORUZ"

BSH Türkiye COO&CTO'su Hakan Mandalı, 21 Nisan Dünya Yaratıcılık ve İnovasyon Günü vesilesiyle yaptığı konuya ilişkin değerlendirmede, "Global olarak her gün üç patentli buluşa imza atan BSH, Türkiye'de inovasyon ve araştırma geliştirme çalışmalarına yaptığı yatırımlarla sektörün geleceğini şekillendirmeye devam ediyor. Ar-Ge alanında istihdamın artırılması, toplam üretkenliğin ve verimliliğin iyileştirilmesi için yoğun çaba harcıyoruz. 2008 yılında 87 kişi olan ekibimiz 15 yılda yaklaşık 440 kişiye ulaştı. Bunun yüzde 25'ini kadın mühendislerimiz oluşturuyor; çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımımız kapsamında bu oranı daha da artırmak için çalışmalarımız sürüyor. Ar-Ge merkezi alanımız yüz ölçümü olarak da 15 yıl boyunca neredeyse yüzde 75 arttı. Her geçen gün büyüyen ekibimiz ve çalışma alanımızla gezegenimiz, ülkemiz, sektörümüz ve tüketiciler için yaşam kalitesini artıran, sürdürülebilirliğe katkıda bulunan akıllı ürünler geliştiriyoruz. Buradaki 440 değerli mühendis arkadaşımızla birlikte imza attığımız patentli teknolojilere sahip inovatif ürünlerin dünya pazarlarına ihraç edilmesinden gurur duyuyoruz" dedi.

(BSH Türkiye COO&CTO'su Hakan Mandalı)

2 YIL ÜST ÜSTE ARTIRIMLI AR-GE TEŞVİKİ

BSH Grubu'nun en büyük üretim tesislerinden birisi olan Tekirdağ, Çerkezköy'de yer alan Ar-Ge Merkezi aynı zamanda dünya çapındaki en önemli merkezler arasında yer alıyor. Yıllık ortalama patent sayısı 45'in üzerinde olan şirket, 2020 yılında 32 adet, 2021'de 53 ve 2022'de 46 patent başvurusu ile tescil aldı. Artış bir önceki yıla göre yüzde 20'den fazla olduğu için 2 yıl üst üste artırımlı Ar-Ge teşviki kazandı. Sadece 2022 yılında 63 patent ve faydalı model başvurusu yapıldı.

Global olarak Ar-Ge yatırımlarını her yıl artıran şirket pandemi öncesinde Ar-Ge'ye, toplam cironun yüzde 3,9'una karşılık gelen 628 milyon Euro'luk bütçe ayırırken, bu oran 2022'de yüzde 5,3'e karşılık gelen 840 milyon Euro'ya çıkarıldı.

TÜRKİYE AR-GE MERKEZİ BSH GLOBAL AĞINDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Çerkezköy'ün bir üretim ve tedarik zinciri olmasının yanı sıra Ar-Ge fonksiyonuna da sahip olmasının BSH global ağında Türkiye'yi daha da önemli bir konuma taşıdığını söyleyen Mandalı, "Tüm ürün grupları için çalışmalar yürüttüğümüz merkezimizde özellikle soğutucu ve pişirici ürün gruplarında global anlamda yoğun bir Ar-Ge sorumluluğuna sahibiz. Dolayısıyla özellikle soğutucu grubunda Polonya, Hindistan, İspanya gibi farklı ülkeler için de fabrika geliştirme süreçlerinin tüm sorumluluğunu biz alıyoruz" dedi.

ÜNİVERSİTELERLE VE YENİLİKÇİ START-UP'LARLA İŞ BİRLİĞİ

Ar-Ge çalışmalarında bir fikrin geliştirilmesinden ürün haline getirildiği son aşamaya kadar çeşitli paydaşlarla ilişki halinde olduklarını vurgulan Mandalı "Bu süreçte, üniversiteler, tedarikçiler ve yenilikçi startup şirketlerle iş birlikleri yapıyoruz. Ortak bilginin 'daha fazla bilgi' olduğuna inanıyoruz. Amacımız dijitalleşen dünyamızda hem müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak yeni dijital deneyimleri tasarlamaya devam etmek hem de üretim ve tedarik süreçlerimizde dijital yetkinliklerimizi kullanarak verimliliği artırmak. Bu süreçte kendi bünyemizde, üniversitelerle ve yenilikçi startup'larla birlikte gerçekleştirdiğimiz projelerle sektörümüze ve globale ilham kaynağı olan çok önemli projelere imza atıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

EN ÇOK OKUNANLAR