USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

18 Kasım 2023 10:05

“B2B satışların %17'si e-ticaret kanalıyla olacak”

Aranan ürünlerin kolayca bulunması ve yüzlerce toptancıdaki fiyatları kıyaslama imkanı sunmasından dolayı B2B e-ticaretin global pazar büyüklüğünün günden güne arttığını belirten Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO'su Cenk Çiğdemli, Statista Research'ün son raporlarına göre, 2023 yılında B2B satışların yüzde 17'sinin e-ticaret kanalıyla olacağına dikkat çekiyor.

“B2B satışların %17'si e-ticaret kanalıyla olacak”

Türkiye'de ve dünyada 15 bin e-ticaret ve e-ihracat firmasının altyapısını sağlayan, yıllık cirosunun yarısını Ar-Ge'ye ayıran Ticimax E-ticaret Sistemleri, Ticimax Kampüs binasında ücretsiz online ticaret eğitimleri veriyor. Anadolu'da küçük bir üreticinin de dünyaya satış yapmasına olanak sağlayan e-ihracat (mikro ihracat) konusunu misyonu ve başlıca odak alanı haline getiren şirket; küçük işletmeler, KOBİ'ler, perakendeciler ve e-ticaret hacmi olan her ölçekten işletmeye hizmet veriyor. Ticimax E-ticaret Sistemleri'nin Türkiye merkezli üretici yazılım iş uygulamaları kategorisinde 10. sırada, Türkiye merkezli üretici yazılım kategorisinde ise 30. sırada yer aldığını vurgulayan TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO'su Cenk Çiğdemli ile yeni döneme damga vuracak e-ticaret trendleri, yürürlüğe giren yeni E-ticaret Kanunu, e-ticarette başarılı olmak isteyen girişimci ve KOBİ'lerin nasıl bir yol haritasına yatırım yapmaları gerektiği hakkında konuştuk.

* Kısaca iş gündeminizden bahseder misiniz?

Ticimax, her geliştirme ile e-ticaret operasyon maliyetlerini düşürmeye devam ediyor. Bulut e-ticaret yazılımının yanı sıra, bulut depo çözümleri, native mobil uygulamalar, cms uygulamaları ve e-ihracat modülleri gibi birçok yan ürün sunuyor. Ticimax E-ticaret Sistemleri, Türkiye merkezli üretici yazılım iş uygulamaları kategorisinde 10. sırada, Türkiye merkezli üretici yazılım kategorisinde ise 30. sırada yer aldı. Ticimax, 2022 yılı İlk 500 Bilişim Şirketi (satış gelirlerine göre) listesinde 209. sırada yer alırken, Türkiye merkezli üretici listesinde ise 78. sırada yer aldı. İstanbul şirketleri listesinde ise 151. sırada yerini aldı.

* E-ticarette ve e-ihracatta dünya markası olma yolculuğunda Türkiye'nin vizyon ve hedefleri sizce neler olmalı?

Türkiye'nin öncelikli hedefi yerel üreticiyi dünyaya açmak olmalıdır ki zaten bu konuda devlet teşvikleri beklentileri karşılayacak durumda. Bir sonraki hedef ise yerel üreticinin yerelden dünyaya uzanan markalar olmasıdır. Bu konuda çok başarılı örnekler var. E-ticaret ekosistemi büyüdükçe daha da çok başarılı örnekler çıkacaktır.

* Sene başında yürürlüğe giren yeni E-ticaret Kanunu artısıyla eksisiyle girişimcilere neler getiriyor?

Sektörde farklı iş kollarından çok fazla oyuncu var. Dijitalleşmeye odaklanan şirketler ve özellikle KOBİ'ler adeta e-ticarete akın ediyor. 2022 yılında e-ticaret faaliyetinde bulunan toplam 548 bin 688 işletme bulunuyor. Bu işletmelerin 31 bin 320 adedi, ETBİS'e kayıtlı işletme olarak faaliyet göstermekte olup, ETBİS'e kayıtlı site sayısı 37 bin 256 adede ulaştı. 533 bin 19 adet işletme e-ticaret pazar yerlerinde faaliyet gösteriyor. 15 bin 651 adet işletme kendi sitesinde e-ticaret faaliyetinde bulunmakla birlikte e-ticaret pazar yerlerinde de satış yapıyor. Bu kadar hızlı büyüyen sektörde bazı düzenlemeler kaçınılmaz. E-ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilmesini amaçlayan bu yeni düzenleme, sektörü domine eden işletmelerin gücünü sınırlandırmayı hedefliyor. Pazar yerlerine getirilen ekstra vergi, ceza ve reklam kısıtlamaları maliyetlerinin artmasına neden olacaktır. Maliyet artışlarını da satıcılara yansıtacaklardır. Bu nedenle önümüzdeki yıl pazar yerlerinde satış yapmak yerine kendi e-ticaret sitesini açarak satış yapan firma sayısında ciddi bir artış olmasını bekliyoruz. Örneğin, tekstilde şu anda bile pazar yeri komisyon oranları yüzde 20. Buna maliyet artışlarından kaynaklı masraflar da eklendiğinde, belli bir süre sonra astarı yüzünden pahalıya gelebilir. Oysa bir satıcı kendi sitesini açsa, pazar yerlerinde yaptığı kadar satış yapmasını sağlayacak bir reklam harcaması cironun yüzde10-15'i kadar olacaktır. Bununla birlikte satıcıların kendi e-ticaret sitelerini açması her bakımdan daha avantajlı hale gelecektir ve e-ticarette tekelleşme böylelikle kırılacaktır.

"E-ticaret sektörünün toplam son çeyrek ciro rakamının en az 650 milyar TL olması bekleniyor. İşlem adedinin ise 1.5 milyardan fazla olabileceği tahmin ediliyor"

B2B E-TİCARETİN GLOBAL PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ ARTIYOR

* 2023'e ve yeni döneme damga vuracak e-ticaret trendleri neler olacak?

Son bir yıl için konuşacak olursak en önemli trend, B2B'nin de e-ticarete kaymış olması. Firmadan firmaya yapılan e-ticaret (B2B ticaret) son bir yılda hızlı bir büyüme ivmesi yakaladı. Bunda global resesyonun da etkisi oldu. B2B e-ticaretin global büyüme oranı, tüm online ticaretten daha fazla. İhracat ve ithalatçılar, artık geleneksel yöntemler yerine B2B pazar yerlerinden ticaret yapmayı tercih ediyor. İthalat veya ihracat için bir ülkeye giderek onlarca toptancı gezmek hem maliyet hem zaman tasarrufu bakımından, içinde bulunduğumuz hızlı ekonomiye artık uygun düşmüyor. Aranan ürünlerin kolayca bulunması ve yüzlerce toptancıdaki fiyatları kıyaslama imkanı sunmasından dolayı B2B e-ticaretin global pazar büyüklüğü günden güne artıyor. Statista Research'ün son raporlarına göre, 2023 yılında B2B satışların yüzde 17'si e-ticaret kanalıyla olacak. Bunun dışında sürdürülebilir ticaret, görsel arama, WhatsApp entegrasyonu, amaç odaklı pazarlama, kişiye özel deneyim, yapay zeka teknolojileri, abonelik modelleri ve e-ihracat yine son bir yılın öne çıkan e-ticaret trendleri arasında yer alıyor.

E-TİCARET SİTELERİNİN BÜYÜME RAKAMI, ENFLASYONUN EN AZ 30 PUAN ÜSTÜNDE

* Türkiye'nin e-ticaret pazar büyüklüğünde hedefler nedir?

Türkiye'de 2022 verilerine göre yıllık e-ticaret hacmi 800 milyar TL'ye ulaştı. Bu rakamın 2023 sonunda enflasyon etkisi hariç en az yüzde 50 artacağını düşünüyorum. Şu anda müşterimiz olan 15 bin e-ticaret sitesinin ortalama büyüme rakamı, enflasyonun en az 30 puan üstünde. 2023 ilk yarıda e-ticaret sektöründe en çok satış yapan sektörler sırasıyla; tekstil ve giyim, ayakkabı, gıda, kozmetik, kitap, bebek çocuk ürünleri ve tesettür giyim oldu. 2023'ün ikinci yarısında da sektörel büyüme grafiğinin yukarı yönlü bir seyir izleyeceğini öngörüyoruz. 2023 ikinci yarısında, okul alışverişi, Black Friday, Cyber Monday ve yılbaşı alışverişleri gibi özel kampanya ve alışveriş festivallerinin olduğunu göz önünde bulundurursak, e-ticaret sektörünün toplam son çeyrek ciro rakamının en az 650 milyar TL olmasını bekliyoruz. İşlem adedinin ise 1.5 milyardan fazla olabileceğini tahmin ediyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR