USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

03 Ocak 2024 15:26

Ar-Ge ile düşük karbonlu ürünlere odaklanan sektörde ana hedef enerji verimliliği

Düşük karbonlu üretimin hayatımıza girmesiyle öncü sektörler arasındaki yerini alan çimento sektörü, belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi için 2030'a kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin yanı sıra enerji verimliliği iyileştirmelerini de artırmaya odaklandı. Sektör temsilcileri, ayrıca Ar-Ge çalışmaları ile düşük karbonlu ürün üretimiyle karbon ayak izini küçültmeyi hedefliyor.

Ar-Ge ile düşük karbonlu ürünlere odaklanan sektörde ana hedef enerji verimliliği

İklim değişikliğiyle mücadelede dönüşüm ve yeni teknolojiler konusunda yeşil hedefi koyan düşük karbonlu üretimin hayatımıza girmesiyle çimento sektörü öncü sektörler arasındaki yerini aldı. Hazırlattığı yol haritası çalışması ile gerekli inisiyatifleri belirleyen sektör, bu sayede 2053 net sıfır hedefinde karbonsuz geleceğin temelinde yer almayı hedefliyor. Türk çimento sektöründe 17 fabrika, toplam 154.5 MW gücünde ve öz sermayeleriyle kurulu 26 hatta atık ısı geri kazanımı yoluyla şirketler kendi enerjilerini üretiyor. Bu rakam, yaklaşık 618 bin hanenin günlük elektrik tüketimine karşılık geliyor. Karbon emisyonu azaltımı yönündeki hedeflere giden söz konusu önceliklerin hayata geçirilmesi ve sektör olarak tam uyum gösterebilmek için en çok ihtiyaç olan ise şüphesiz kamu ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği olacak. İş birliğinin yanı sıra sektörlere finansman sağlanmasıyla hem yeni teknolojilere yatırım artacak hem de alternatif yakıt kullanımlarıyla emisyon azaltımına katkı sağlanacak. Öte yandan emisyon azaltımı için çimento sektörü alternatif yakıt kullanımını yıllar içinde artırmaya başladı. Çimento fabrikaları ihtiyaçları olan elektriğin yüzde 25'ine kadar olan kısmını kendi ısılarını kullanarak üretiyor. Sektör, enerji tüketen bir sektörden aynı zamanda enerji üreten bir sektöre doğru evriliyor.

Bozay: "Yeni yatırımlarla karbon emisyonunu azaltmada öncü sektör olacağız"

Sektörde hammadde olan kireçtaşının çimentoya dönüştürülmesine ilişkin emisyonların bulunduğunu söyleyen TÜRKÇİMENTO CEO'su Volkan Bozay, "Biz bunlara proses emisyonları diyoruz. Çünkü kireçtaşı sera gazı karbondioksit (CO2) üretiyor. İkinci kaynak ise enerji emisyonları. Çünkü hammaddenin dönüştürülmesi için 1500 dereceye kadar yüksek sıcaklıklar gerekiyor. Elbette bir karbon azaltma stratejimiz var. Geleneksel yöntemlerin de bu stratejide önemli bir rolü olduğunu söylemeliyiz. Buna karşın, çimento sektörü yaptığı yatırımlarla karbon emisyonunu azaltmada öncü sektörlerden biri olacak" diyor. Biyokütle içeren alternatif yakıtlar veya enerji verimliliği yatırımları ile enerji emisyonlarını azaltabileceklerini vurgulayan Bozay, "Çimentonun ana maddelerinden klinker yerine farklı hammaddeler kullanmak emisyon azaltımı için faydalı olacak. Yine de bu geleneksel yöntemler net sıfır emisyon için yeterli değil, gelişen teknolojilere ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

(TÜRKÇİMENTO CEO'su Volkan Bozay)

EN ÇOK OKUNANLAR