USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

08 Mayıs 2024 09:23

Akıllı uygulamalar ile israf azalıyor, verimlilik artıyor

Endüstri 4.0 ve dijital teknolojiler özellikle üretimde yeni bir dönüşüme işaret ediyor. Akıllı üretim ve imalatı mümkün kılan bu teknolojiler, sürdürülebilirlik açısından da oldukça önemli.

Akıllı uygulamalar ile israf azalıyor, verimlilik artıyor

Akıllı uygulamalar israfı azaltırken ürün verimliliğini de artırıyor. Dijitalleşen dünyada, gelişen teknoloji ekseninde daha verimli ve doğa dostu üretim yapmaya odaklanan bitkisel üretim, hayvansal üretim, orman ürünleri ve su ürünleri sektörlerinin Türkiye'deki durumunu ve üretim trendlerini analiz ettik.

DÜNYA STANDARTLARINDA İLERİ TEKNOLOJİ ÜRETİM

Son 20 yılda yapılan yatırımlarla, dünyanın en yeni ve modern tesislerini ülkemize kazandıran mobilya, ağaç ve ahşap eşya sektörü, Türkiye'yi global bir üretim merkezi haline getirmeyi başardı. Bu yatırımların sonucu olarak levha ithalatı günümüzde neredeyse sıfırlanarak, üretimin yaklaşık yüzde 25'i ihraç edilir hale geldi

Üretimin yüzde 75'i mobilyada tüketiliyor

Türkiye ahşap bazlı panel sektörü; mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörünün ihtiyacı olan yonga levha (sunta), suntalam, MDF, MDFLAM, laminat parke ve diğer katma değerli ürünler üretiyor. Üretimin yüzde 75'i mobilya; yüzde 12'si inşaat; yüzde 13'ü dekorasyon sektöründe tüketiliyor.

Ahşap bazlı panelde iki global oyuncu

Sektörde Türkiye'den çıkan iki global firma bulunuyor. Kastamonu Entegre; Türkiye'de 6 lokasyonda, yurt dışında Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya ve İtalya olmak üzere toplamda 6 ülkede üretim yapıyor. Yıldız Entegre ise Türkiye'de 4 lokasyonda, yurt dışında Romanya'da olmak üzere toplamda 2 ülkede üretim yapıyor.

AHŞAP BAZLI PANEL VE MOBİLYA SEKTÖRLERİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKILARI

* Son 20 yılda yapılan yatırımlarla, dünyanın en yeni ve modern tesisleri ülkemize kazandırıldı ve Türkiye global bir üretim merkezi haline geldi.

* Ülkemiz önceki yıllarda levha ihtiyacının yüzde 15-20'sini ithalatla karşılıyordu. Bu yatırımların sonucu olarak levha ithalatı günümüzde neredeyse sıfırlandı ve üretimin yaklaşık yüzde 25'i ihraç edilir hale geldi.

* Orman Genel Müdürlüğü'nün sürdürülebilir ormancılık ilkeleri çerçevesinde tüm bölgelerde üretim yaparak üretimi artırma, gençleştirme ve özellikle bakım çalışmaları, sektörün son yıllardaki gelişimine olumlu katkıda bulunuyor.

* Ağaç bazlı panel ve mobilya sektörleri cari fazla veren nadir sektörler arasında yer alıyor.

* Üretimin %75'i mobilya; yüzde 12'si inşaat; yüzde 13'ü dekorasyon sektöründe tüketiliyor.

DİJİTALLEŞME İLE DOĞA DOSTU ÜRETİM

Ağaç işleri endüstrisinin kağıttan mobilyaya, inşaattan kimyaya uzanan çok geniş çaplı bir sektör olduğuna dikkat çeken Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Genel Koordinatörü Sinan Çifçi, "Ancak ana malzememiz toprak ve ağaç. Bitki ve topraktaki madenlerden elde ettiğimiz kimyevi bileşenlerle ağacı bir araya getirerek yonga ve lif levhaları elde ediyoruz. Bu levhalara şekil vererek ve katma değer üreterek büyük bir endüstri oluşturuyoruz. Ağacın tekrar tekrar kullanılabilmesi, yakıt olarak kullanılmasına kadar giden süreç ve tekrar doğaya dönerek tam bir geri dönüşüm hikayesinin olması ağaç endüstrisinin hiçbir sanayi dalında olmadığı kadar çevreci ve sürdürülebilir bir endüstri olduğunu gösteriyor bize" diyor. Bu sebeple dünyada ağaç işleri endüstrisinin yeri doldurulamayacak bir sektör olduğunu söyleyen Çifçi, şunları kaydediyor: "Sektörün hızlı büyümesinin sebebi de bu. Ağaç ve ormancılık sektörleri, dijitalleşen dünyada daha verimli ve doğa dostu üretim için fırınlamadan, ağaçların nem oranına kadar birçok veriyi kullanabilir duruma geldi. Bu sayede gereksiz kesimin önüne geçilerek, kesimlik ağaç üreticiliği ve daha az fire ile daha fazla üretim metodları gelişti. Yeni trendler belirlenirken genellikle metal, plastik gibi ahşap ve farklı materyeller bir arada kullanılıyor."

(Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Genel Koordinatörü Sinan Çifçi)

"ÜRETİMDE DEĞİŞİMİN MERKEZİNDE İKİZ DÖNÜŞÜM VAR"

Ahşap bazlı panel sektöründe üretim trendlerinin; tüketici beklenti ve ihtiyaçlarına, tasarım alanındaki gelişmelere, yaşam alanlarına bakışa ve dünyadaki küresel trendlere göre şekillendiğini belirten Kastamonu Entegre CEO'su Haluk Yıldız, tasarım alanında 2024 trendlerine bakıldığında, sürdürülebilir yaklaşımların ve minimalist öğelerin etkisinin görüldüğünü vurguluyor. Saflık ve doğallığın sektörde üretimden renge kadar pek çok alana etki ettiğini anlatan Yıldız, "Fonksiyonellik, 'doğaya ve doğala dönüş' küresel anlamda ahşap bazlı panel sektörünü etkileyen bir trend olarak önümüzde duruyor. Üretim süreçlerini şekillendiren bu dönüşümün merkezinde ikiz dönüşüm yani yeşil ve dijital dönüşümü birlikte geliştirme hedefi var. Ahşap bazlı panel sektörünün global bir oyuncusu olarak sürdürülebilirliğin bugünün ve geleceğin dünyasında üretim süreçlerini şekillendireceğine inanıyor, stratejik hedeflerimizi ve planlamalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz" diyor.

(Kastamonu Entegre CEO'su Haluk Yıldız)

EN ÇOK OKUNANLAR