USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

19 Eylül 2023 13:46

Aile şirketinden dünya markasına

Türkiye'de sektörünün en beğenilen markası olan Çilek, 5 kıtada 71 ülkede 500'ü aşkın satış noktasında tüketicileriyle buluşuyor. Çilek Mobilya sürdürülebilir kalkınma için ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlamaya devam ediyor.

Aile şirketinden dünya markasına

Çilek Mobilya'nın hikâyesi, 1996 yılında çocukların düşlerini odalarına kurmak fikriyle başladı. ÇİLEK kardeşler, yüzde 100 aile şirketi kimliğiyle yola çıkarak Türk çocuk markasını tüm dünyada bilinen başarılı bir markaya dönüştürdü. Sektörünün en beğenilen markası olan ÇİLEK, bugün 5 kıtada 71 ülkede 500'ü aşkın satış noktasında tüketicileriyle buluşuyor. Şirket kültürünü yenilikçi ve girişimci bir ruhla harmanlayıp, mevcut ve yeni şirketlerini bir çatı altında toplamak için 2020'de holdingleştiklerini belirten Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Çilek, ulaşılan bu başarının sırrını ve geleceğe dair hedeflerini anlattı.

ÜRETİM KAPASİTESİ ARTIRILDI

Çilek, içinde bulundukları niş pazarda büyümeyi sürdürmek ve artan talebi karşılayabilmek için mevcut üretim tesislerini modernize ettiklerini, 2023'de hizmet vermeye başlayan ikinci üretim tesislerine yönelik yatırımlarıyla da üretimlerini yüzde 35 artırdıklarını belirtti. 2022'de faaliyete geçen 25 bin metrekarelik modern depoları ile depolama kapasitelerini 6 bin 500 raf gözünden 12 bin 500'e çıkardıklarını söyledi.

SEKTÖRE ÖRNEK AR-GE ÇALIŞMALARI

2015'de Ar-Ge Merkezi'ni ve 2016'da da Tasarım Merkezi'ni kurarak sektörde ilklere imza attığını söyleyen Çilek, böylece inovatif, katma değeri yüksek yeni ürünler ortaya çıkardıklarını, süre, kalite ve verimlilikte iyileştirmeler sağladıklarını söyledi. "Son 5 yılda 42 patent başvurusunda bulunduk, 14 patentimiz tescillendi. 12 TÜBİTAK destekli projeye imza attık ve 582 tasarım tescili aldık. Ar-Ge Merkezi faaliyetlerimize ayrılan bütçe ciromuzun yüzde 2'lik kısmını oluşturuyor" dedi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Mobilya sektöründe ilk dijitalleşen firmalardan biri olduklarını belirten Çilek, "Ar-Ge merkezimizde yapay zekâ algoritmaları kullanarak yeni projeler hayata geçirme hedeflerimiz var. Süreçleri dijitalleştirmek için robotik süreç otomasyonu (RPA) çalışmaları yapıyoruz. Rutin iş süreçlerini dijitalde yürüterek çalışanlarımızın daha katma değerli alanlara enerji harcamaları amaçlanıyor" dedi.

YURTDIŞINDA STRATEJİK İŞBİRLİKLERİ

Azerbaycan mobilya sektörünün en güçlü firmasıyla yaptıkları iş birliğiyle Çilek markalı ürünlerin Azerbaycan'da üretimine başladıklarını bildiren Muzaffer Çilek, "Böylece hem Azerbaycan'a hem de Gümrük Birliği anlaşması olan ülkelere daha kolay ulaşabileceğiz" dedi. Çilek, 2022'de yurtdışında Mauritius, Finlandiya ve Katar'da, yurtiçinde ise 40 yeni satış noktası açtı.

İNSANA VE DOĞAYA SAYGI

Çilek, tesislerinde kullandıkları elektrik enerjisinin yüzde 100'ünü yenilenebilir kaynaklarla karşılamak için; 4 MW'lık kurulu güce sahip, 30 bin metrekarelik lojistik binalarının çatısına kurdukları güneş enerjisi sistemlerini hayata geçirdiklerini belirtti. 2,5 milyon dolarlık yatırım ile geçtiğimiz yıl Bursa'daki GES'ler içindeki en yüksek tutarlı yatırım teşvik belgesini aldıklarını belirten Çilek, "Yılda 3 bin 600 ton karbon salınımına engel oluyor ve 7 bin 500 ağacı kurtarıyoruz. Faaliyetlerimizi, insana ve doğaya saygıyla yürütüp, sosyal sorumluluk bilinciyle sürdürüyoruz" açıklamasında bulundu.

HEDEF AFRİKA VE UZAKDOĞU

Muzaffer Çilek, "Afrika'nın bazı ülkelerinde ve Uzakdoğu'da satış ofisi, depo ve bayrak mağazalar oluşturma, üretim hatlarında kullandığımız makinelerde yeni otomasyon çalışmaları, makine parkurumuzun modernize edilmesi gibi planlarımız var" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR