USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektör

26 Haziran 2019 16:22

Makinenizi kiralayın, vergi ödemeyin

Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, makine sektöründe kiralama işlemine talebin arttığını belirterek, "Bu şirketler açısından çok daha karlı bir operasyon" dedi. Kiralamanın yeni ve daha teknolojik makinelerin kullanımına olanak sağladığını da söyleyen Aydoğdu, "Ayrıca şirketler bakım, servis, yedek parça gibi işlemlerden kurtuluyor. Kiralama bedelini de gider olarak gösterebiliyor" şeklinde konuştu

Makinenizi kiralayın, vergi ödemeyin

Son dönemde artan maliyetler, üretim sektöründe kiralamaya olan ilgiyi artırdı. Özellikle ihracata yönelik üretim yapan işletmeler, hem giderlerini düşürmek hem de teknolojilerini daha sık yenileyebilmek adına makine kiralamaya yöneliyor. Tezmaksan’ın genel müdürü Hakan Aydoğdu, özellikle son iki yıldır kiralamaya talebin ciddi oranda arttığını belirterek, “Bu yöntem şirketlere büyük avantajlar sağlıyor. Özellikle ihracata yönelik üretim yapan işletmeler rekabet edebilmek amacıyla teknolojilerini daha sık aralıklarla yenilenmek durumunda oldukları için bu konularda kendilerine destek sağlıyoruz. Diğer etken de kiralama yöntemi ile işletmeler ihtiyacı olan yatırımı çok daha uygun imkanlarla gerçekleştirmekte. Herhangi bir nakit çıkışı olmadan teknolojisini yenileyebiliyor” dedi.

ÇOK DAHA KÂRLI BİR MODEL

Satın alma veya kiralama işlemini şirketlerin yapısına göre tavsiye ettiklerini söyleyen Aydoğdu, “Kiralama yapacağımız işletmelerde bu üç faydayı sağlayıp sağlayamadığımızı veya bunların işletmeye gerekli olup olmadığına göre değerlendirme yapmaktayız. İşletme için kârlı olup olmadığını geniş bir perspektifte değerlendirmek gerekiyor. Örneğin dört yıl sürecek bir proje için satın almak mı, kiralamak mı diye sorarsanız; cevabımız tabii ki kiralama olacaktır... Türkiye’deki imalatçılar artık yurt dışı üreticilerle rekabet etmek durumunda. İşçilik maliyetimiz ne kadar düşük olursa olsun, yeni teknolojilerle rekabet edebilmek giderek zorlaşıyor. Bu anlamda teknolojinizin belli dönemlerde yenilenmesi açısından kiralama çok daha uygun bir model” açıklaması yaptı. 

GİDER OLARAK DA GÖSTERİLEBİLİYOR

Şirketlerin kiralama faturalarını gider olarak da gösterebildiklerini söyleyen Aydoğdu, şu açıklamayı yaptı: “Kiralanacak tezgahların kira tutarları, ikinci el değeri, sigorta bedeli, bakım servis giderlerine göre değişkenlik gösterirken, en önemli faktör tezgahın gelecekteki ikinci el değeri oluyor. Aslında burada Tezmaksan olarak biz risk alıyoruz, ikinci el piyasası otomotiv sektöründeki gibi oturmuş bir piyasa olmadığı halde taşın altına elimizi koyarak yatırımcıya destek olmaya çalışıyoruz. Ama kıyaslama olması açısından finansal kiralama ile yapılan yatırımın ödemelerine göre yaklaşık yüzde 25 daha düşük bir kira bedeli bulunurken, yukarıda paylaşmış olduğum bakım, servis, yedek parça vs. hizmetlerin finansal kiralama kuruluşları tarafından verilmediğini, kira faturasının tamamının gider olarak kullanılabildiğini hatırlatmak istiyorum. Ayrıca kiralama dönemi sonunda müşterinin talep etmesi durumunda ilgili tezgahı yeniden çok daha uygun bir bedelle kiralamaya devam edebilir.”

EN ÇOK OKUNANLAR