USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektör

22 Temmuz 2019 15:15

Kentsel Tesis Yönetimi Derneği kuruldu

Tesis Yönetimi Sektörü, kısa adı TRKTYD olan Kentsel Tesis Yönetimi Derneği’ni kurdu. İnşaattan enerjiye, turizmden ulaştırmaya, temizlikten sağlığa, güvenlikten hukuka, yaklaşık 25 sektörde faaliyet gösteren yerel firmalar tarafından kurulan Derneğin Başkanlığını Suat Sandalcı üstlenirken, kurucu üyeler Elif Gökçelik, Özcan Aksu, Ali Hakan Dicle ve Savaş Gömeç’ten oluştu.

Kentsel Tesis Yönetimi Derneği kuruldu

Dernek binasının açılışında konuşan Başkan Suat Sandalcı, “Kentsel Tesis Yönetimi Derneği’nin kuruluşunu, ülkemiz tesis yönetimi sektöründe kalite standartlarının yerleştirilmesi, sürdürülebilir büyüme ve gelişme sağlanabilmesi için sektörün tek çatı altında örgütlenmesi bakımından çok önemsiyorum” dedi.

“YEDİ BÖLGENİN TÜMÜNDE TEŞKİLATLANACAĞIZ”

Yapılan pazar araştırmasına göre tesis yönetiminin 2018 yılında 34,54 milyar dolar olan küresel pazar büyüklüğünün 2023 yılında 59,33 milyar dolara çıkacağını ve bu rakamın yıllık ortalama %11,4 büyüme oranına karşılık geldiğini belirten Sandalcı “Tesis yönetimi bugün tüm dünyada giderek büyüyen ve birçok ülkede milyarlarca değere ulaşan, dünyanın hızla büyüyen yeni küresel gücüdür. Neredeyse bütün ticari, endüstriyel ve konaklama amaçlı binalarda ihtiyaç duyulan bir alan olması nedeniyle yarattığı istihdam açısından, ekonomik ve sosyal kalkınmada da vazgeçilmez sektörlerden biridir” dedi.

Konut ve ticari gayrimenkul sektöründeki gelişmelerin çok önemli bir pazar haline getirdiği Türkiye’de ise, sektörün her yıl yüzde 20 büyüdüğünü ve 2017 yılında sektörün pazar büyüklüğünün 20 milyar TL’nin üzerine ulaşmış durumda olduğunu kaydeden Sandalcı “Türkiye’de tesis yönetimi sektörünün siyasi, ticari ve insani gücü henüz yeni anlaşılıyor. Sektör temsilcilerimizin haklarını daha güçlü savunabilmek ve sektör sorunlarının çözümünde kolektif bir mücadele verebilmek için Türkiye’nin yedi bölgesinin tamamında teşkilatlanacağız” dedi.

“MİLLİ EKONOMİ İÇİN YERLİ SEKTÖRLER GELİŞMELİ”

Türkiye’deki canlı pazarın, çok uluslu tesis yönetimi şirketlerinin ilgisini cezbettiğini ve bu firmaların Türkiye’deki piyasa paylarını giderek arttırdıklarını belirten Sandalcı “Pazarda faaliyet gösteren yerel firmalar ağırlıkla güvenlik ve temizlik hizmeti sağlayan ancak yönetim kalitesi düşük düzeydeki firmalardan oluşuyor. Yetkin ve güven uyandıran tesis yönetimi firmalarının sayıca azlığı Türkiye’de sektörün istenen doğrultuda gelişimini yavaşlatıyor” dedi.

Yerli firmaların tesis yönetimi alanında yükselmesi ve uluslararası arenada boy göstermesi için sektör temsilcileri ile yılmaz bir mücadeleye baş koyduklarını belirten Sandalcı “Kentsel Tesis Yönetimi Derneği’nin, Yerli ve Milli Ekonomi modeline de çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

“SEKTÖRDE PARADİGMA DEĞİŞİMİ ŞART”

İyi yönetilen inşa edilmiş çevrelerin, tesislerin en verimli ve etkili düzeyde işletilmesi, ana işlevlerinin ve hedeflerinin yerine getirilmesi ve işbirliklerinin sağlanmasında gerçek katma değer sağladığını belirten Sandalcı “Yatırımcıların satın alma stratejisi olarak bilinçsiz bir şekilde en ucuz alternatife yönelmesi, modern anlamda tesis yönetimi sektörünün oluşmasının önündeki en büyük engellerden birini teşkil etmekte. Ülkemizde tesis yönetiminin bir disiplin olarak büyüyebilmesi için kurum içi maliyetlere odaklanmaktan öte, bütünsel iş performansına değer veren bir paradigma değişimine ihtiyaç var” dedi. Türkiye’de sektörün doğru biçimde konumlanması için gereken yasal düzenlemeler ve standardizasyona yönelik çalışmaların ivedilikle başlatılması konusunda devlet kademelerinin gösterdiği duyarlılık ve yakın ilgiden de duydukları memnuniyeti belirtti.

“ÇOK YOĞUN BİR MESAİ SÜRECİ BİZİ BEKLİYOR”

Derneğin 2019-2022 yılı çalışma programının hazırlandığını kaydeden Sandalcı “Sektörün insan kaynağı ihtiyacının karşılanması için eğitim programlarının geliştirilmesi, meslek standartlarının ve mesleki yeterliliklerin hazırlanması, sektöre yönelik mesleki yeterlilik belgelendirme merkezinin ve özel istihdam bürosunun kurulması, sektörel mevzuatın iş yaşamı ihtiyaçlarına göre güncellenmesi, süreli yayınların çıkarılması, sektörde işbirliği fırsatlarının yaratılması için e-ticaret, iş toplantıları ve sektörel fuar düzenlenmesi ve üyelerimizin gereksinimleri doğrultusunda daha birçok faaliyeti yürüteceğimiz çok yoğun bir çalışma dönemine giriyoruz” dedi. Şimdiye kadar her fırsatta desteğini esirgemeyen tüm Dernek üyelerine teşekkür eden Sandalcı “Önümüzdeki meşakkatli süreçte bize moral ve motivasyon verecek tek husus, kader birliği yaptığımız tüm üyelerimizin katkılarını bizden esirgememesidir” diye belirtti.

EN ÇOK OKUNANLAR