USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

26 Mart 2024 10:31

“Dizi ihracatını 75 milyon doların üzerine çıkardık”

Dünyadaki birçok olumsuzluğa rağmen 2023 yılında döviz bazında yüzde 10 büyüdüklerini kaydeden Medyapım Grup CEO'su Murat Saygı, bu kapsamda dizi ihracatını 75 milyon doların üzerine çıkardıklarını belirterek, “Yurt dışından gelen Youtube gelirleri de yüzde 100 artarak 15 milyon doları buldu” diyor.

“Dizi ihracatını 75 milyon doların üzerine çıkardık”

Türk televizyon dizilerinin dünyadaki birçok ülkeye ihracı hız kesmeden devam ediyor ve her geçen gün yeni ülke ve mecralar ekleniyor. Medyapım Grubu olarak 2023 yılında dünyadaki birçok olumsuzluğa rağmen döviz bazında yüzde 10 büyüme ile dizi ihracatını 75 milyon doların üzerine çıkardıklarını kaydeden Medyapım Grup CEO'su Murat Saygı, "Yurt dışından gelen YouTube gelirleri de yüzde 100 artarak 15 milyon doları buldu. Bu değerler ile Medyapım Grubu, Hizmet İhracatı ödüllerinde sektör liderliğini yakaladı. Bu gelirlerin paydaşlarımız olan TV kanalları ve diğer hak sahipleriyle paylaşılmasından ötürü de TV yapım ve yayıncılık sektörüne büyük bir girdi sağlandı" açıklamasını yapıyor.

"DİZİ İHRACATI KATMA DEĞER ÇARPANINI ÇOK YÜKSEKLERE ÇIKARIYOR"

Türkiye'ye olan döviz girişinin ekonomik katkısının yanında, Türkiye'nin coğrafya ve kültürünün tanıtımındaki soft power etkisinin de tartışmasız çok önemli olduğunu anlatan Saygı, dizi ihracatının gerçekleştirilmesi için ilave bir kaynak tüketilmeden Türk izleyicisi için üretilen dizilerin yüzlerce ülkeye ihracatının katma değer çarpanını çok yükseklere çıkarttığını vurguluyor.

"Türkiye'de yabancı oyuncularla başka ülkelere ürettiğimiz içerikler ile ihracata yeni bir boyut kattık"

HEDEFTE AVRUPA, ABD VE ÇİN VAR

Murat Saygı, ayrıca Medyapım'ın Türkiye'de yabancı oyuncularla başka ülkelere ürettiği içerikler ile ihracata yeni bir boyut kattığını belirterek, "Yurt dışında kurulmuş olan ortaklıklar vasıtasıyla da önümüzdeki dönemlerde yeni döviz girdisi sağlayacağımız yatırımlara girdik. Yakın gelecekte hedefimiz; Avrupa'nın bir kısmı, Çin, ABD'nin İngilizce konuşan nüfusu gibi yeni pazarlara girmek ve 2024 yılında döviz bazında yüzde 10-15 arası büyümeyi gerçekleştirmek. Bu hedefe doğru ilerlerken birçok yabancı ülkede olduğu gibi, ülkemizde de yapım şirketlerine bazı vergi teşvik ve muafiyetleri ile ihracatı teşvik edici düzenlemelerin hayata geçmesinin önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR