USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sanat

27 Şubat 2019 15:18

İstanbul yayımcılık dünyasının buluşma merkezi oluyor

Türk yayımcılar ile dünya yayımcılarının karşılıklı iş birliğinin artırılması ve İstanbul’un bir telif marketi haline getirilmesi amacıyla ilk kez 2016 yılında düzenlenen İstanbul Fellowship (Uluslararası Telif Zirvesi) her yıl hedeflerini büyüterek yayımcılık dünyasının kalbini İstanbul'a taşıyor.

İstanbul yayımcılık dünyasının buluşma merkezi oluyor

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen programın  dördüncüsü 2019 yılı Şubat ayında gerçekleştirilecek. Her geçen yıl katılımcı sayısı artarak büyüyen programa bu yıl rekor katılım elde edildi. Dünyanın dört bir yanından gelecek yayımevleri temsilcileri, ajanslar ve editörlere İstanbul 3 gün boyunca ev sahipliği yapacak.

İlk iki yılında TBYM tarafından üye yayınevleriyle yürütülen programın kapıları 2018’den itibaren Türkiye’de faaliyet gösteren yayınevleri, ajanslar, yayımcı meslek birlikleri, yayımcı sivil toplum kuruluşları ve yazarlara da açılarak daha profesyonel ve daha geniş kapsamlı bir organizasyona dönüştürüldü. Üç yılın sonunda toplam 67 ülkeden 344 yayımcıyı telif alışverişi amacıyla İstanbul’da buluşturdu

9–11 Mart 2018 tarihleri arasında 66 ülkeden 209 yayımcı katıldı, yayımcılar arasında 1700’den fazla görüşme gerçekleşti. Yapılan görüşmeler sonucunda telif satışı yapılan kitap sayısı programın ikinci yılında 439 iken, üçüncü yılında 533’e yükseldi.

Ayrıca  festival günlerinde gelen konuklar arasında Frankfurt Kitap Fuarı başkan yardımcısı Claudia Kaiser, Publishers Weekly’nin editörlerinden Ed Nawotka, Nobel ödüllü Kazuo Ishiguro'nun yayımcısı Sam Coates gibi isimler var. 

2019’DA REKOR KATILIM; 72 ÜLKEDEN 200’E YAKIN YAYIMCI

26-27-28 Şubat 2019 tarihlerinde dördüncü kez yayımcılık dünyasının kalbinin İstanbul'da atacağı İstanbul Fellowship (Uluslararası Telif Zirvesi) bu  yıl tüm dünyadan gelen başvurularla en yüksek sayıya ulaştı. 103 ülkeden katılımcıların online başvuru sistemini kullanarak yaptığı 575 başvuru arasından toplamda 72 ülkeden 200’e yakın yayımcının başvurusu kabul edildi. Programa yurt dışından katılım sağlayacak yayımcılara sunulan Altın, Gümüş ve Bronz destek paketine göre sınıflandırılan yayımcılar kendilerine sunulan imkanlardan yararlanabilecekler. Bronz pakette program kapsamında düzenlenen yemeklere, seminerlere ve iş görüşmelerine ücretsiz katılımın yanı sıra havaalanı ile otel arasında servis hizmeti de sağlanan katılımcılara gümüş pakette bunlara ek olarak 4 günlük otel konaklaması da sunuluyor. Altın paket ise tüm bunlarla beraber İstanbul’a gidiş-dönüş uçak bileti içeriyor.

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Değerlendirme Komitesi tarafından incelenen başvurular uygunluk durumlarına göre değerlendirildi. Buna göre altın pakette  56 ülkeden 75 kişinin başvurusu kabul edilirken gümüş pakette ise  44 ülkeden 75 kişi bulunuyor. Programa yurtiçinden ise 134 başvuru içinden 85 yayınevi ve ajans kabul edildi.

UZAK DOĞU'DAN LATİN AMERİKA'YA UZANAN YAYIMCILIK KÖPRÜSÜ

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi programa en çok ilgi Asya ve Latin Amerika ülkelerinden geldi. 4. Uluslararası Telif Zirvesi için en fazla başvuruyu gerçekleştiren Endonezya olurken, Endonezya'yı sırası ile Hindistan, Brezilya ve İtalya takip ediyor. ABD ise bu yıl katılımcı sayısını artırarak listenin üst sıralarında yer alıyor.

KATILIMCILAR KENDİ GÖRÜŞME TAKVİMLERİNİ OLUŞTURABİLİYOR

İstanbul Fellowship (Uluslararası Telif Zirvesi) katılımcılarının kendi görüşme takvimlerini oluşturacağı  randevu sistemi 1 Şubat tarihinde organizasyonun resmi web sitesinde aktif hale geldi. Bu sisteme göre katılımcılar görüşmeyi talep ettikleri diğer yayımcılarla  kendi randevularını sağlayabiliyorlar.

Katılımcılar, https://www.fellowship.istanbul/ resmi web sitesinde aktif hale gelen randevu sistemini kullanarak kendi görüşme takvimlerini oluşturabilecekler. Programda yer alan tüm katılımcıların listelendiği, her bir katılımcının profilinin incelenmesine ve kendi görüşme takvimlerini hazırlamalarına imkan sunan sistem program sonuna kadar açık kalacak.

Program boyunca yapılan görüşmeler ve konaklamaları boyunca katılımcılara yardımcı olmak üzere tercüman ve organizasyon ekibi görevlendirilecek. Bunlarla birlikte, program alanı ve otellerine intikallerinde kullanılmak üzere servis hizmeti de tahsis edilecek.

YAYIMCILIĞIN KALBİ 3 GÜN BOYUNCA İSTANBUL'DA ATACAK

Latin Amerika'dan Uzak Doğu'ya kadar dünyanın tüm bölgelerinden katılımcıların İstanbul'da 3 gün boyunca telif ve çeviri görüşmeleri gerçekleştireceği program şimdiden yayımcılık dünyasında heyecan uyandırıyor.

Dünyanın  en etkili yayımcılarının İstanbul’da buluşacağı organizasyonda Yale University Press’den JayaChatterjee, Princeton University Press’den RebeccaBengoechea, Melville House’dan Dennis Johnson gibi alanında dünya çapında ses getirmiş yayımcılar bulunuyor.

Yurt içinden programa başvurusu kabul edilen katılımcılar, program kapsamında düzenlenen yemeklere, seminerlere ve iş görüşmelerine ücretsiz olarak katılabilecek ve çevirmen desteği hizmetinden yararlanabilecekler.

Geçtiğimiz üç yılın sonunda 1.000'in üzerinde telif ön anlaşması ve  1739 ikili iş görüşmesi sağlayan program bu yıl katılımcı sayısını arttırarak büyümeye devam ediyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen program her geçen yıl hedeflerini büyütüyor. 

Tüm dünyadan yayınevi yöneticileri, editörler, telif ajansları, yayımcı meslek birlikleri ve yayımcı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin buluşacağı İstanbul Fellowship (Uluslararası Telif Zirvesi) 26-27-28 Şubat 2019 tarihlerinde Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde düzenlenecek.

EN ÇOK OKUNANLAR