Yeni dönemde ihracatımızın kalıcı bir şekilde artış kaydetmesi, dış ticaret fazlası veren bir ülke niteliğine kavuşmak ve sürdürülebilir bir büyüme için; Avrupa'dan Amerika'ya, Asya'dan Afrika'ya bütün muhtemel yeni ihracat pazarlarına talip olduklarını ifade eden Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı ile sektörün önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasını Dijital İhracat Sohbetleri'nde konuştuk. Asmalı'ya sorduğumuz soru ve aldığımız cevaplar şu şekilde:
MÜSİAD olarak ihracatla ilgili neler yapıyorsunuz?
Hatırlanacağı üzere yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen %7,2'lik büyümede net dış talebin payı 1,1 puan olmuştu. İkinci çeyrekte ise ihracatta gözlenen ivme artışıyla birlikte %21,7'lik büyümede net dış talebin katkısı 6,9 puana yükselmişti. Yılın üçüncü çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine göre dış ticaret açığımızın %20,3 oranında daralması, Kasım ayı sonunda açıklanacak büyüme verilerinde net dış talebin katkısının pozitifte kalacağına işaret etmektedir.
GÖREVİMİZ BOYUNCA İHRACAT ÖN SIRADA OLACAK
MÜSİAD olarak sıklıkla ifade ettiğimiz gibi, sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin yolu, net dış talebin kalıcı bir şekilde GSYİH büyümesine pozitif katkı vermesinden geçmektedir.
Bu bağlamda 11 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirdiğimiz 26'ncı Genel Kurulumuz sonrasında göreve başlayan MÜSİAD Yönetim Kurulu olarak bizler, ihracatın geliştirilmesine yönelik çalışmalarımızı, görev süremiz boyunca odak noktamızda tutmaya kararlıyız.
2021 yılsonu ihracatı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Bilindiği gibi küresel anlamda yaşanan ekonomik daralma, tüm ülkeleri negatif yönde etkilese de Türkiye ekonomisi, 2021 yılının Ocak-Ekim döneminde toplam 181,8 milyar dolarlık ihracat düzeyine ulaştı. 2021 yılı Son 12 aylık toplam ihracat ise 215 milyar doları geçti.
TEMEL 3 STRATEJİ BELİRLEDİK
İhracatta 2023 hedeflerine varılması için, biz de MÜSİAD üyesi ihracatçılar ile gerçekleştirdiğimiz özel araştırma kapsamında 3 temel strateji belirledik: Katma değerli, yüksek teknolojili ürünlerin ihracatına yönelik stratejilere ağırlık vermek; yurt dışı lojistik merkezlerine odaklanmak, bu kapsamda her türlü altyapı sürecini güçlendirmek; e-ihracat ve mikro ihracatı desteklemek.
Yeni dönemde ihracatımızın kalıcı bir şekilde artış kaydetmesi, dış ticaret fazlası veren bir ülke niteliğine kavuşmamız ve sürdürülebilir bir büyüme için; Avrupa'dan Amerika'ya, Asya'dan Afrika'ya bütün muhtemel yeni ihracat pazarlarına talibiz.
MÜSİAD komiteleri ve üyeleri bazında ihracata yönelik özel çalışmalarınız mevcut mudur?
Bu nedenle MÜSİAD olarak ticari diplomasi çalışmalarımıza da ağırlık verdik. Bu kapsamda görevi devraldığımız 11 Eylül 2021 tarihinden bugüne; Pakistanlı iş insanlarını Türk iş insanları ile bir araya getirdik, Endonezyalı ve Türk iş insanları MÜSİAD'da gerçekleştirilen B2B görüşmeler çerçevesinde bir araya gelerek yeni ortaklıklara imza attık; MÜSİAD Berlin'in açılmasıyla Türk ve Avrupalı iş insanları MÜSİAD çatısı altında buluşturduk.
İKİLİ İLİŞKİLER VE TİCARETİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK
Bununla birlikte; Zambiya Ticaret Bakanı Chipoka Mulenga, Kamerun Ticaret Bakanı Luc Magloire Mbarga Arangana, Gambiya Ticaret Bakanı Seedy Keitave ve Gine Bissau Ticaret Bakan Yardımcısı Muctar Kante'yi ağırlayarak ikili ilişkiler ve ticaretin geliştirilmesine yönelik önemli adımlar attık.
Aynı zamanda İsviçre Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch'u, Bangladeş Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan'ı ve Singapur Ankara Büyükelçisi Jonathan Shen Han Tow'u misafir ederek ticari ilişkiler üzerine görüşmeler gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra Nijerya'nın Ankara Büyükelçisi İbrahim Yusuf Abba'yı da Çorum'da iş insanlarımızla bir araya getirdik.
Yeni dönemde nasıl bir strateji uygulayacaksınız?
Yine Türkiye'nin yerli ve milli üretim gücüne her açıdan katma değer sağlayabilmek amacıyla belirlediğimiz yeni dönem projeksiyonlarımız içerisinde, ihracat odaklı hedeflerimiz ön plana çıkıyor.
Bunların başında, küresel ticaretin %75'inden fazlasını gerçekleştiren G20 ülkelerinin tamamında MÜSİAD ofislerinin güçlendirilmesi ve ticari diplomasinin artırılması yer alıyor.
EKONOMİ DİPLOMASİSİNE ÖNEM VERİYORUZ
Ayrıca yine Körfez İşadamları İrtibat Ofisi'nin kurulması; mikro ihracatın desteklenmesi ve bu doğrultuda her üyemizin lojistik, insan kaynakları, ödeme sistemleri gibi altyapı süreçlerini güçlendirilmesi ve ekonomi diplomasisi faaliyetleriyle büyükelçi ve ticari ataşeleri Anadolu'daki iş insanları ile bir araya getirilmesi öncelikli hedeflerimiz arasında.
2022 hedeflerinizi nasıl revize ettiniz?
Bahsettiğimiz bu çalışmalarımız neticesinde, MÜSİAD olarak, özellikle hizmet ihracatının artması ile birlikte, ülkemizin 2023 yılında 250 milyar dolarlık ihracat hedefini aşacağına inanıyoruz. Hatta bu rakamın 300 milyar dolar seviyesine çıkabilmesini de pekâlâ mümkün görüyoruz.