USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

13 Ocak 2023 10:18
AA

Küresel piyasalara Fed dopingi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası Fed'in yetkilileri tarafından faiz indirimi sinyali verilmesi küresel piyasaların seyrine olumlu yansıdı.

Küresel piyasalara Fed dopingi

Küresel piyasalar, ABD'de enflasyonun düşüş trendine girmiş olabileceği ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin tutumunu yumuşatabileceğine ilişkin beklentilerle pozitif seyrediyor.

Dünya genelinde enflasyonda en kötünün geride kalmış olabileceğine yönelik tahminler güçlenmeye devam ediyor.

ABD'de dün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Aralık 2022'de aylık yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 6,5 arttı. Böylece TÜFE, geçen yılın son ayında Mayıs 2020'den bu yana ilk kez aylık bazda düşüş gösterirken, yıllık bazda ise Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, enflasyondaki yumuşamaya rağmen kiraların görece yüksek kalmayı sürdürmesi ve iş gücü piyasalarına ilişkin göstergelerin güçlü kalmasının pay piyasalarında yukarı yönlü hareketi törpülediğini söyledi.

Emtia fiyatları da dün ABD'de enflasyonun gerilemesiyle yükseliş eğilimini sürdürürken, Brent petrolün varil fiyatı ve bakırın libresinde yükselişler haftalık yüzde 7'ye ulaştı.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,34, Nasdaq endeksi ile Dow Jones endeksi yüzde 0,64 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne düşüşle başladı.

Avrupa borsalarında da dün alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının etkisiyle gerileyen enerji fiyatları ve bölgenin en önemli ticari ortaklarından Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemlerinin kaldırılması söz konusu seyirde etkili oluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR