USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

03 Mayıs 2023 11:33
AA

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararına odaklandı

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı sözle yönlendirmeler öncesi bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin artmasıyla negatif bir seyir izliyor.

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararına odaklandı

Fed'in enflasyonla mücadele kapsamında geçen yıl başlayan 'şahin' politikalarının sonuna yaklaşılırken, ABD'de bankacılık sektörü yeniden alarm veriyor.

Para piyasalarında, Banka'nın politika faizini yüzde 90 ihtimalle 25 baz puan artıracağı ve 'şahin' politikalarını sonlandıracağı fiyatlanıyor.

Analistler, politika metninde ve Powell'ın açıklamalarındaki yönlendirmelerin önemine dikkati çekerek, gelecek döneme ilişkin ipuçlarının piyasalarda oynaklığı artırmasının beklendiğini kaydetti.

Öte yandan, ülkede bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin yeniden canlanması dün pay piyasalarında satış baskısının artmasına neden oldu.

Piyasalarda artan risk algısı ve Fed'in bu toplantıda faiz artırım döngüsünü sonlandıracağına ilişkin beklentilerin güç kazanmasıyla altının ons fiyatı, dün yüzde 1,7 değer kazancıyla 2.016 dolara çıkarken, yeni günde de bu seviyeye paralel seyrediyor.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,06 ve Dow Jones endeksi ile Nasdaq endeksi yüzde 1,08 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise yükselişle başladı.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) perşembe günkü para politikası kararları ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalar yatırımcıların odağında bulunuyor. ECB'nin perşembe günü 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Banka'nın yıl sonuna kadar toplamda 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

Asya'da bugün Japonya ve Çin'de tatil nedeniyle işlem gerçekleşmezken, açık olan piyasalarda ABD'deki bankacılık krizine paralel satış baskısı etkili oluyor.

Yurt içinde dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 2,42 altında 4.506,24 puandan tamamlarken, bugün gözler açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

EN ÇOK OKUNANLAR