USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

31 Ekim 2022 11:14
Akşam

Togg'a ilişkin yeni detaylar: Çipler yerli, satış online olacak

Seri üretimine başlanan Türkiye'nin ilk yerli otomobili Togg'a ilişkin yeni teknik detaylar gün yüzüne çıkmaya başladı.

Togg'a ilişkin yeni detaylar: Çipler yerli, satış online olacak

Cumhuriyet'in 99'uncu yılında TOGG Gemlik Kampüsü'nün açılışıyla birlikte seri üretim bantlarıyla buluşan yerli otomobilimiz Togg'un yol haritası da netleşiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen açılış sonrası kameraların karşısına geçen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş ve firmanın ortakları büyük proje hakkında yeni bilgiler verdi. Şirketleşme anlamında Türkiye'de bir ilki denediklerini belirten Hisarcıklıoğlu,"Türkiye'de sanayi şirketlerinde böyle çoklu ortaklık, hepsi de kendi alanında, kendi sektöründe dev olan arkadaşlarımız. Bu arkadaşlarımız beraber inandılar bu projeye. Baştan beri yılmadan 5 senedir bir sürü zorluklar oldu ama zorluklara rağmen yılmadan devam ettiler. İnşallah Togg nasıl Türkiye'nin ilk arabası, her şeyi bize ait bir arabaysa, bu ortaklık da Türkiye'de diğer şirketlerimize bir rol model olur" dedi.

SERVİSİ DE HİBRİT

Togg'un başından beri satış, pazarlama ve servis hizmetlerinin nasıl verileceği soruları da netleşti. "Bugün klasik üreticiler dahi yeni nesil elektrikli araçlarını bayi ağı üzerinden satmıyor. Kasım ayında İstanbul'da Zorlu Center'da ilk temas noktamızı açıyoruz. 2023 yılında bu sayı 19'a ulaşacak. Satış sonrası temas noktalarımız sabit ve mobil servis noktaları dahil olmak üzere ön sipariş başlayana kadar 7 bölgede 20 noktada hazır olacak" açıklaması yapan TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, "Servis hizmetini doğrudan biz vermek istiyoruz" dedi. Karakaş, "Çünkü şöyle düşünün; olayın sadece bir servis boyutu yok. Dolayısıyla bizim ülkemizde 7 ayrı bölgede 20'ye yakın servis noktamızla, artı mobil servis araçlarımızla hizmet vereceğiz" diye konuştu.

Üretimde yıllık adetlerin planlandığı gibi yürüdüğünün altını çizen Karakaş, "Buraya sıfırdan bir tesis kurduk, yeni bir ekip kurduk ve teknik olarak bir imalatın belli adetlere, belli hızla yüksek adetlere ulaşması gerekiyor. Yani bugün biz buraya 100 bin adetlik kapasite kurduysak haftaya pazartesi bu 100 bin adede ulaşılmayacak. Zaten bir modelle de 100 bin adede ulaşılmaz. Bizim önümüzdeki seneki planımız 20 bin civarında" açıklaması yaptı.

Gürcan Karakaş, otomotivdeki çip krizinin temel nedenlerinden birinin gerçek anlamda kullanılan çiplerin teknolojisinin çok eski olmasından kaynaklandığını aktararak, "Özellikle tedarik zincirindeki kopmalardan sonra hiçbir çip üreticisi yeniden bu eski teknolojileri kullanmak istemedi. Tüketici elektroniğinde çok daha karlı, çok daha büyük adetlerde üretilen çipler var.

ÇİPLER VESTEL'DEN

Dolayısıyla eğer fikri mülkiyeti sizdeyse ne yaparsınız? Tüketici elektroniğine yakın çipleri kullanırsınız. Biz de onu yaptık. Örneğin kendi tasarladığımız cihazımızın üzerindeki 10'a yakın çipi Vestel ile beraber geliştiriyoruz, sanayileştiriyoruz. Onlarla beraber değiştirerek dolayısıyla pazarda daha kolay bulunabilecek, daha fazla kullanılan ve tüketici elektroniğine daha yatkın ürünleri kullanarak çözüyoruz" dedi.

COUPE VERSION ÜRETİLECEK

İlk akıllı cihazı C SUV'u seri üretim bandından indiren Togg, C-Sedan ve C-X Coupé modelleriyle ilgili ilk ipuçlarını da verdi. Daha önce üretim planına alınan hatchback versiyonun düşen talep yüzünden üretilmeyeceğini açıklayan Karakaş, "2026'da Cross Coupe geliyor" dedi. Karakaş, " 2030'a kadar 5 model planladık. 2025 ortasında C-Sedan, 2026 yılında C-X Coupé hazır olacak. 2030'a kadar ortak platformda 5 farklı model ve toplam 1 milyon adet araç üreteteceğiz" açıklaması yaptı.

EN ÇOK OKUNANLAR