USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

07 Aralık 2023 13:44

Otomotivin devleri elektrikteki tecrübesini hidrojenli araçlara taşıyor

Sürdürülebilirliği küresel büyüme stratejisinin merkezine koyan dev otomotiv şirketleri, elektrikli araçlardaki tecrübesini şimdi de hidrojenli araçlara taşıyor. Birçok marka, gerek ticari gerekse binek araçlarda daha önce duyurusunu yaptığı iddialı modellerini dünya pazarında satışa sunmaya hazırlanıyor.

Otomotivin devleri elektrikteki tecrübesini hidrojenli araçlara taşıyor

Karbon emisyonlarını azaltma seferberliğinde, tüketicilerin direkt olarak aksiyon alabilecekleri en büyük alan, günlük hayatta kullandığımız araçlar oluyor. Bu kapsamda Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de elektrikli araç satışları hızla yükseliyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin (ODMD) verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları, 2023 Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre hibrit otomobil satışları yüzde 71,4 artarken elektrikli otomobil satışları da yüzde 862,8 artarak 39 bin 51 adete ulaştı. Söz konusu dönemde dizel otomobillerin payı yüzde 17,2'den 15,3'e ve otogazlı otomobillerin payı 1,7'den 1,1'e geriledi. Türkiye'de elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı ise yüzde 1'den 5,9'a yükselirken hibrit otomobillerin payı 10,2'den 10,5'e çıktı. Elektrikli ve hibrit olarak ele alındığında, toplam pazarın yüzde 16,4'ü elektrifikasyona sahip araçlardan oluştu.

PERFORMANS VE ÇEVREYE DUYARLILIK AÇISINDAN HİDROJENLİ ARAÇLAR DA ÖNE ÇIKIYOR

Diğer taraftan son yıllarda alternatif yakıt ve enerji kaynaklarıyla çalışan araçlara olan ilgi hızlı bir şekilde artmış durumda. Her ne kadar en sık karşılaşılan alternatif araçlar elektrikli araçlar olsa da hidrojen yakıtlı araçlar da performans ve çevreye duyarlılık noktalarında en az elektrikli araçlar kadar başarılı. Birçok marka, daha önce duyurusunu yaptığı iddialı modellerini bu yıl ve gelecek projeksiyonlarında iç ve dış pazarda satışa sunmaya hazırlanıyor.

TEŞVİK MEKANİZMALARI OLUŞTURULDU

Öte yandan Avrupa Birliği, ABD, Çin ve Japonya hidrojen üretim kapasitelerini geliştirecek planlar hazırladığını kamuyuna duyurmuştu. Buna uygun teşvik mekanizmaları oluşturulmaya devam ediliyor. Bazı ülkeler vergi teşviği sağlarken bazı ülkeler Ar-Ge teşviği sağlıyor. Türkiye'de de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 'Türk Hidrojen Teknolojisi Stratejisi ve Yol Haritası'nı kısa süre önce yayınladı. Yol Haritası'nda çok önemli vizyonlar ortaya konuldu. 2030 yılına kadar 2000 MW'lik elektrolizör kapasitesine ulaşılması hedefi konuldu. 2035 yılında 5.000 MW, 2053'te ise 70.000 MW'lik bir elektrolizör kapasitesine ulaşılması hedefleniyor. Bu kapsamda Türkiye'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Ar-Ge merkezleri ve teknokentlerde de yeni teknolojiler için gerekli teşvikler ve ödenekler ayrılıyor. Elektrolizör, yakıt hücresi, hidrojen üretimi, depolanması ve taşınması konusundaki projeler de destekleniyor.

OTOKAR'IN HİDROJENLİ KENT'İ DÜNYA SAHNESİNDE

Sürdürülebilir bir gelecek için yeşil ulaşım çalışmalarına hız veren Otokar, hidrojen yakıt hücresine sahip ilk otobüsü KENT Hidrojen'i ilk kez Busworld Europe'da sergiledi. Otokar'ın sürdürülebilirlik taahhütleri doğrultusunda geliştirilen 500 km menzilli KENT Hidrojen, karbon emisyonlarının azaltılması, temiz enerji dönüşümü ve sürdürülebilir ulaşım politikalarına destek olacak. Özellikle tarihi şehirler gibi sınırlı şarj altyapısına sahip bölgeler için çevre dostu bir çözüm olarak öne çıkan araç; düşük yakıt tüketimi, düşük işletme maliyeti, yüksek teknoloji özellikleri ile dikkat çekiyor. KENT Hidrojen, sıfır emisyonlu yapısıyla sadece su buharı üreterek zararlı emisyonları büyük ölçüde azaltırken, kentlerde hava kalitesini iyileştirmeye katkı sağlamayı hedefliyor. 12 metre uzunluğundaki alçak tabanlı araç, yüksek yolcu kapasitesi ve geniş iç hacim sunuyor.

KARSAN, TOPLU ULAŞIMDA HİDROJENLİ DÖNÜŞÜME ÖNCÜLÜK EDECEK

'Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde' olma vizyonu ile yeni nesil enerji sistemlerine yatırım yapan Karsan, e-ATA modeline ise hidrojen yakıt seçeneği ekleyerek pazardaki önemli bir boşluğu doldurmaya odaklandı. Alçak tabanlı 12 metrelik e-ATA HYDROGEN, yüksek menzilden yüksek yolcu taşıma kapasitesine kadar birçok alanda operatörlerin ihtiyaçlarına yanıt verebiliyor. Tavanda konumlanan 1.560 litrelik hafif komposit hidrojen tankına sahip e-ATA Hydrogen, gerçek kullanım koşullarında yani araç yolcu ile doluyken ve dur kalk hat güzergahında 500 km'nin üzerinde menzile kolaylıkla ulaşıyor. Sınıfının en iyi menziline sahip aracı olan e-ATA HYDROGEN, uzun verilen azami yüklü ağırlık ve tercih edilen opsiyon özelliklerine bağlı olarak 95 yolcunun üstünü de rahatlıkla taşıyabiliyor. Son teknoloji 70 kW güce sahip yakıt hücresine sahip araç, 7 dakikadan daha az bir sürede hidrojen dolumu gerçekleştirilebiliyor.

FORD TRUCKS, HİDROJEN YAKIT HÜCRELİ F-MAX'I TÜRKİYE'DE ÜRETECEK

Yenilikçi bakış açısıyla geleceğin taşımacılık çözümlerine odaklanan Ford Trucks, Avrupa Birliği tarafından başlatılan sıfır emisyonlu lojistik projesi Horizon 2020 ZEFES'e (Zero Emission Freight EcoSystem-Sıfır Emisyonlu Taşımacılık Ekosistemi) katıldı. Ford Trucks, projenin bir parçası olarak hidrojenle çalışacak ilk yakıt hücreli elektrikli (FCEV) F-MAX'i geliştirecek. F-MAX, Ford Trucks'ın Türkiye'de geliştirip ürettiği ilk yakıt hücreli aracı olacak. Aracın, 2020 ZEFES projesinin hedefleriyle uyumlu olarak 2025 yılında Avrupa Ten-T koridoru gösterimlerine başlaması bekleniyor.

TEMSA'DAN 1.000 KM MENZİLLİ ŞEHİRLERARASI HİDROJENLİ OTOBÜS

Ticari araç pazarında sıfır emisyona odaklanan TEMSA, 8'i elektrikli, 2'si ise hidrojenli olmak üzere geliştirdiği 10 farklı araçla sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor. Sıfır emisyonlu ürün gamında bulunan 3 modelini Busworld Europe'ta görücüye çıkaran TEMSA, CaetanoBus ile geliştireceği ve 1.000 kilometre menzile ulaşabilen şehirlerarası hidrojenli otobüsünü de ilk kez Brüksel'deki fuarda tanıttı. Kısa süre önce imzalanan Ortak Geliştirme Anlaşması ile çalışmalarına başlanan hidrojenli otobüs, CaetanoBus'ın şehir içi otobüslerinde kullandığı Toyota hidrojen yakıt hücresi teknolojisini (Hydrogen fuel cell), TEMSA mühendislerinin elektrikli ve uzun yol otobüs tecrübesiyle bir araya getirecek. TEMSA HD platformu üzerine inşa edilecek teknolojiyle, söz konusu otobüsün, farklı yol ve coğrafya koşullarına göre yaklaşık 1.000 kilometrelik menzili tek depoyla kat edebilmesi planlanıyor. Araç, aynı zamanda Türkiye'nin ilk şehirler arası hidrojenli otobüsü unvanının da sahibi olacak.

YENİ BMW IX5 HYDROGEN, 100 KM'YE 6 SANİYEDE ÇIKIYOR

IAA Mobility 2023'te ilk kez otomobil tutkunlarının beğenisine sunulan yeni iX5 Hydrogen ile BMW, markanın sürüş teknolojilerindeki inovatif gücünü gözler önüne sermeyi hedefliyor. BMW X5'in hidrojen yakıt hücreli versiyonu olarak geliştirilen Yeni BMW iX5 Hydrogen, BMW'nin beşinci nesil iDrive teknolojisini bünyesinde barındırıyor. 295kW/401 HP güce sahip olan Yeni BMW iX5 Hydrogen, 0-100 km hızlanmasını 6 saniyede tamamlıyor. İki adet 700 barlık hidrojen tankı bulunan otomobil, WLTP verilerine göre 504 kilometre menzile sahip. 6 litrelik hidrojen depolamaya imkan tanıyan tanklar, 3 ila 4 dakika arasında doldurulabiliyor.

MERCEDES-BENZ GENH2 KAMYON, TEK DOLUMLA 1000 KM REKORUNU KIRDI

Hidrojen yakıt hücresi teknolojisinin uzun mesafe kara yolu taşımacılığında sıfır karbon hedefine ulaşmada sürdürülebilir bir çözüm olduğuna inanan Daimler Truck, ikili stratejisi kapsamında hidrojen yakıtı ve batarya ile çalışan araçlarıyla yeni bir kilometre taşına ulaştı. Prototip olarak geliştirilen Mercedes-Benz GenH2 Kamyon, 1.047 km mesafe katetti. 'cellcentric' tarafından sağlanan yakıt hücresi sistemiyle çalışan ve sıvı hidrojen yakıt deposu sistemiyle donatılan Mercedes-Benz GenH2 kamyon, gerçek yol koşullarında ve 40 ton toplam brüt ağırlıkla tamamen yüklü bir şekilde hiç karbon salımı yapmadan test sürüşünü tamamladı.

ISUZU VE HONDA, HİDROJEN YAKITLI 'FELAKET KAMYONU'NU TANITTI

Isuzu ve Honda, Japonya Mobilite Fuarı'nda ilk kez kamuoyuna tanıttı ve ortak geliştirdikleri yakıt hücreli kamyonun adını ve teknik özelliklerini açıkladı. H2 kamyonu mobil bir güç istasyonu olarak da kullanılabiliyor. Honda yetkilileri, "Araç felaket zamanlarında işe yarayabilecek harici bir güç çıkışı işlevi ile donatılmıştır" diyor. İki bağlantı noktası (CHAdeMO konektörleri) 530 kWh'ye kadar güç sağlayabiliyor. Isuzu ve Honda'ya göre, Giga Yakıt Hücresi Üretim Modeli 2027 yılında yollara çıkacak. Gösteri testlerinin 31 Mart 2024'ten önce başlayacağı söyleniyor. Ayrıca Honda ve Isuzu Motors, 2020'nin başlarında yakıt hücresiyle çalışan ağır hizmet kamyonları üzerinde ortak araştırma yapma konusunda anlaşmıştı. Mayıs ayında hidrojenle çalışan bir kamyonu piyasaya sürmeyi planladıklarını açıkladılar.

EN ÇOK OKUNANLAR