USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

01 Kasım 2019 12:33

Dünyanın 4’üncü büyük otomotiv devi doğuyor

İtalyan-Amerikan ortaklığı Fiat Chrysler (FCA) ile Peugeot'nun sahibi Fransız PSA Grubu, yüzde 50'şer hisse ile birleşme kararı aldıklarını duyurdu. FCA-PSA, böylece dünyanın dördüncü otomotiv üreticisi olacak.

Dünyanın 4’üncü büyük otomotiv devi doğuyor

FCA; Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Ram ve Maserati markalarını bünyesinde bulundururken; PSA Grubu ise Peugeot, Citroen, DS, Opel ve Vauxhall markalarıyla faaliyet gösteriyor. Bu birleşme sonucu 50 milyar dolar piyasa değeri ve 190 milyar dolar cirosu ile dünyanın 4. büyük otomotiv devi doğmuş olacak. Otomotiv dünyasındaki büyük birleşmeye, piyasada elektrikli ve sürücüsüz otomobillerle, çevre dostu araçlara yönelik artan talebe yanıt verebilme ihtiyacının neden olduğu belirtiliyor. Fiat Chrysler daha önce de General Motor ve Renault ile ortaklık kurmaya çalışmıştı. Bu birleşme sonucunda ortaya çıkan grubun, yılda 8.7 milyon araç satması bekleniyor. Yeni ortaya çıkan şirket ile birlikte; Fiat, Jeep, Dodge, Ram, Chrysler, Alfa Romeo, Maserati, Peugeot, DS, Opel ve Vauxhall aynı çatı altında faaliyet gösterecek.

Birleşme önemli avantajlar sağlayacak

İki şirketin birleşmesinin sadece maliyetten tasarruf sağlama bakımından değil, başka açılardan da önemli olduğu ifade ediliyor. Avrupa piyasasına yoğunlaşan ve buradaki durgunluktan etkilenen PSA, Fiat Chrysler ile birleşme yoluyla Chrysler, Jeep, Dodge ve Ram markaları sayesinde ABD piyasasında daha etkili olabilecek. Fiat Chrysler ise PSA'nın elektrikli araç teknolojisine sahip olmuş olacak. Uzmanlar, otomotiv üreticilerinin bu alana giderek daha fazla yatırım yaptığını, büyük şirket olmanın da bu bakımdan birçok avantaj doğuracağına dikkat çekiyor.

Yeni şirketin CEO’su Carlos Tavares

FCA Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann, ortak şirkete de başkanlık edecek. PSA CEO'su Carlos Tavares ise yeni şirketin CEO'su olarak atanacak. FCA ve PSA arasındaki birleşme tamamlandığında, hiçbir fabrika kapatılmadan birleşme sonucunda yıllık 3.7 milyar Euro  (4.1 milyar dolar) tasarruf edilmesi bekleniyor.

EN ÇOK OKUNANLAR