USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

05 Şubat 2024 13:01

Artan yatırımlar ihracatta yükselişi tetikliyor

Son 10 yılda, 10 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiren Türk otomotiv endüstrisi, 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 13 artışla 35 milyar dolar dış satım rakamına ulaşarak tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı. 2023 yılı otomotivde birçok şirketin son yılların en yüksek yatırım kararlarını aldığı, 1.3 milyar dolarlık yatırımın hayata geçtiği bir yıl oldu.

Artan yatırımlar ihracatta yükselişi tetikliyor

Türkiye ekonomisi için en önemli sektörlerden biri olan otomotiv; üretim kapasitesi, ihracatı ve istihdamı ile Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre otomotiv endüstrisi ihracat oranını 2023 yılında yıllık bazda yüzde 13 artırarak 35 milyar dolara çıkardı. Bu oran otomotiv ihracatında rekora işaret etti. Sektör, ülke ihracatını da 2023'te lider olarak tamamlarken; sektörün toplam ihracattaki payı yüzde 15,8 olarak kaydedildi.

İHRACATTA EN BÜYÜK PAYI AVRUPA ÜLKELERİ ALIYOR

Geçen yıl ihracattaki ilk 10 pazarın 9'unda artış kaydetmeyi başaran Türk otomotiv sektöründe ihracattaki en büyük payı ise Avrupa ülkeleri alıyor. Bugün AB ülkelerinin ihracattaki payı yüzde 68 iken Birleşik Krallık, İsviçre, Norveç, Sırbistan gibi AB üyesi olmayan ülkeleri de dahil ettiğimizde tüm Avrupa ülkelerinin oranı yüzde 80'lere yaklaşıyor.

Ülke grubu bazında bakıldığında ihracattan en büyük payı yüzde 68,3 ile sektörün lider pazarı AB ülkeleri aldı.

Türkiye otomotiv sektörünün en büyük pazarı olan Almanya'ya 2023 yılında da yüzde 11 artışla 4 milyar 854 milyon dolar ihracat yapıldı.

Geçen yılın tamamında Fransa'ya yüzde 33, İtalya'ya yüzde 21,5, İspanya'ya yüzde 34, Polonya'ya yüzde 21, Slovenya'ya yüzde 21, Belçika'ya yüzde 13, Hollanda'ya yüzde 30, Romanya'ya yüzde 28 ihracat artışı yaşandı.

Rusya Federasyonu'na ihracat yüzde 42 artarken, ABD'ye ise yüzde 29 düşüş yaşandı.

Aynı dönemde sektör; Cezayir'e yüzde 358'lik, Suudi Arabistan'a yüzde 209'luk, Avustralya'ya yüzde 80'lik, Kongo'ya yüzde 79'luk, Libya'ya yüzde 77'lik, Meksika'ya yüzde 37'lik, Vietnam'a yüzde 36'lık ihracat artışları kaydetti.

GÜNDEMDEKİ EN ÖNEMLİ KONU: YEŞİL MUTABAKAT

Diğer taraftan iklim krizi ile mücadele etmek için Avrupa Birliği'nin yaptığı önemli bir çalışma olan Avrupa Yeşil Mutabakatı son dönemde gündemdeki en önemli konu. Araçları birer akıllı cihaza dönüştüren mobilite döneminde değişim son hızla devam ederken, elektrikli araçlar da bu dönüşümün en güçlü parçaları arasında yer alıyor. Türkiye'de elektrikli araçların pazar payı hızla yükselerek 2023 yılında yüzde 6-7 seviyelerine ulaştı. Bu payı birkaç yıl içerisinde AB ortalaması olan yüzde 15'lere taşıyabiliriz.

2024 İHRACAT HEDEFLERİ

* Otomotiv sektörü, 2024 yılında ihracatını yüzde 10 artırarak 39 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyor.

* 2024 yılında sektör yine önceliği Avrupa'ya verecek. Avrupa pazarında konumunu güçlendirirken diğer pazarlarda etkinliğini artıracak.

* Sektör, Avrupa'nın yanı sıra Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında yer alan ülkeleri ve MENA Bölgesi'ni de büyüme hedefleri arasında tutuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR