USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Nasıl Yaparım?

09 Mart 2021 16:59

Yeni tüketiciyi anlama rehberi

Bu dönem, bize müşterilerin hem marka deneyimi hem de geleneksel yollardan ayrılma konusunda yeni denizlere açılmaya hazır olduğunu gösterdi. Ekonominin değişmez ikilisi olan, arz ve talep dengesini şekillendiren bu iki oyuncunun karşılıklı beklentilerini mercek altına almanın tam zamanı. McKinsey&Company Türkiye Ortağı İlke Bigan, yeni müşteri için markaların neler yapması gerektiğini Platin için sıraladı.

Yeni tüketiciyi anlama rehberi

TÜKETİCİLER YENİ MARKALARI DENEYİMLİYOR

Bu dönem, bize müşterilerin hem marka deneyimi hem de geleneksel yollardan ayrılma konusunda yeni denizlere açılmaya hazır olduğunu gösterdi. Ekonominin değişmez ikilisi olan, arz ve talep dengesini şekillendiren bu iki oyuncunun karşılıklı beklentilerini mercek altına almanın tam zamanı

TEMASSIZ TİCARETTE SIRA DIŞI DÖNÜŞÜM

Yeni tüketiciyi anlamaya çalışırken dikkate alınması gereken önemli noktalardan biri temassız ticarette yaşanan sıra dışı dönüşüm. Araştırmaya göre; 90 günlük süreçte, ABD'de e-ticaretin gelişimi 10 yıllık sıçrama gerçekleştirdi. Dijital araçların güvenilir, kolay ve hızlı çözümler sunmasının neticesinde oluşan bu gelişme, tüketici beklentisi ve ihtiyaçlarında kalıcı değişimlere neden oldu.

ÇOK KANALLI SATIN ALMA DENEYİMLERİNDE ARTIŞ

İyi tasarlanmış, alışveriş sürecini hızlandıran ve kolaylaştıran yerleşim planlı mağazaların ve satın alma işlemlerini tüketicilerin kendisinin yapmasını sağlayan akıllı kasa uygulamalarının diğer önemli kriterler arasında yer aldığını gördük. Çevrimiçi ve çevrimdışı satış noktalarında yaşanan bu değişimin bir sonucu olarak tüketicilerin çok kanallı satın alma deneyimlerine olan yöneliminde de artış bulunuyor.

DEĞİŞİM; 8 ANA BAŞLIK ÜZERİNDE TOPLANIYOR

Yeni normalin tüketici davranış ve alışkanlıkları üzerine yaptığımız araştırma ve çalışmaların sonucunda, değişimin 8 ana başlık altında yaşandığını görüyoruz. Bunlar; ev, alışveriş, iş hayatı, sağlık, eğitim, eğlence, seyahat ve iletişim alanları...

ALIŞVERİŞTE TÜKETİM AZALACAK

Alışveriş tarafında tüketim azalmaya devam edecek. Önümüzdeki iki yıl içinde, ABD'de özel tüketimde yüzde 12'lik düşüş bekleniyor.

ŞİRKETLER NE YAPMALI?

McKinsey&Company Türkiye Ortağı İlke Bigan, yeni müşteri için markaların neler yapması gerektiğini Platin için sıraladı.

1-İNOVASYON SÜREÇLERİ YENİDEN TANIMLANMALI

Pandemi sürecinde yeni tüketici davranışları ortaya çıkarken, 'yeni normal'de lider olmak isteyen üreticilerin de inovasyon süreçlerini yeniden tanımlamaları ve inovatif ürün portföylerini yeniden tasarlamaları gerekiyor. McKinsey & Company olarak 2020'nin son çeyreğinde gerçekleştirdiğimiz bir ankete yanıt veren yöneticilerin yüzde 79'u, Covid-19 krizinin önümüzdeki beş yıl içinde müşterilerinin ihtiyaçları üzerinde kalıcı bir etkisinin olacağına inanıyor.

2-PAKETLENMİŞ TÜKETİCİ ÜRÜNLERİ MARKALARI, İNOVASYONLA YÜZDE 20'NİN ÜZERİNDE BÜYÜYEBİLİR

Kârlılığın temelinde önemli bir yeri olan inovasyonun değeri, zorlu dönemlerde daha fazla artıyor. Karşılaştırmalar, özellikle paketlenmiş tüketici ürünleri markalarının, inovasyona yatırım yaptıklarında sadece 5 yılda piyasa ortalamasının yüzde 20 üstünde performans sergilediğini gösteriyor.

3- ÜÇ KRİTİK AŞAMADA DOĞRU ADIMLARI ATMALARI GEREKİYOR

Şirketlerin, kârlı büyüyebilmeleri için 3 kritik aşamada doğru adımları atmaları gerektiğini düşünüyoruz.

Birincisi; tüketici harcamalarında ve tüketiminde, büyüme seviyelerinin ve alanlarının tahmin edilmesi. İkincisi; bu tahminlere bağlı olarak büyüme araçlarının dönüştürülmesi. Üçüncü ve son olarak da işletim modeli değişiklikleri ile büyümenin sürdürülmesi.

4- DÖRT ZORUNLU BAŞLIK ÖNE ÇIKIYOR

Şirketlerin, inovatif ürünler tasarlama süreçlerini güçlendirmeleri için dört zorunlu başlık öne çıkıyor. İnovatif çalışmalarda markaların sahip oldukları değerler, bir sıçrama tahtası olarak kullanılmalı. İkinci konu ise; tüketici davranış ve alışkanlıklarındaki değişimin dikkate alınarak inovasyon süreçlerinin yeniden tasarlanması. Doğrudan tüketiciye ulaşacak ürünlerin değerlendirme ve test süreçlerini hızlandırmak üçüncü zorunlu hareket. Son olarak, dijital dönüşümünün avantajlarından bu alanda da yararlanılması önem taşıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR