USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kültür&Sanat

06 Aralık 2022 15:13

Sanatsal etkinlikleriyle şehirlerin 01 numarası: Adana

Sımsıcak bir Akdeniz kenti olan Adana; çok kültürlü tarihi, bereketli toprakları, zengin gastronomi potansiyelinin yanında; festivaller ve sanatsal etkinlikler şehri olarak da öne çıkıyor.

Sanatsal etkinlikleriyle şehirlerin 01 numarası: Adana
Haber / Ulaş Kökçe

Sahip oluğu kültürel miras zenginliğini, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasına borçlu olan Adana, her ayı ayrı yaşayan ve yaşatan şehir olarak da dikkat çekiyor... Toros Dağları ile Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin doğal güzelliklerine; bünyesinden birçok yazar, şair, sinemacı ve sanatçıyı yetiştiren yaratıcı bir şehir olma avantajı da eklendiğinde Adana, gidilmesi gerek bir rota oluyor.

YENİ YIL KONSERİ / TANGO AKŞAMI

Adana'da sahneye koyduğu programlarla dikkat çeken Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, 23 Aralık'ta 'İsmet İnönü'yü Anma Konseri' ile sanatseverler buluşacak. Senfoni Orkestrası ayrıca yeni yıl öncesi 29 Aralık gecesi özel bir konserle sanatseverleri karşılamaya hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesi Konser Salonu'nda gerçekleşecek 'Yeni Yıl Konseri / Tango Akşamı' adlı etkinliğe Orhan Şallıel şeflik edecek. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Devlet Konservatuvarı tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen 4üncü Uluslararası Adana Rhapsody Piyano Festivali ve Yarışması ise, 24-29 Ocak tarihleri arasında sanatseverleri bekliyor.

KEBAP VE ŞALGAM FESTİVALİ

Adana, tüm bir yıla yayılan gelenekselleşmiş 20'nin üzerinde festivaliyle de öne çıkıyor. Adana; geçtiğimiz aylarda 29'uncusu yapılan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali ve gastronomi zenginliğini yansıtan 6'ncı Uluslararası Adana Lezzet Festivali'nin yanı sıra kebap ve şalgamı da festivalleştirmeyi başaran bir kent. Kazancılar Çarşısı olarak bilinen Büyük Saat Kulesi'nin çevresinde tamamen halkın girişimleriyle yapılan Adana Kebap ve Şalgam Festivali, her yıl aralık ayının ikinci cumartesi gününde başlayıp pazar sabahına kadar sürüyor. Her yıl on binlerce yerli ve yabancı turisti Adana'da buluşturan Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın 11'incisi ise 25-30 Nisan 2023 tarihlerinde gerçekleşecek. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamındaki etkinlik, Türkiye'nin ilk ve tek karnavalı olarak öne çıkıyor.

25 BİN KİTAP 5 ASIRLIK HANDA

Adana'nın Seyhan İlçesi'ndeki 525 yıllık tarihi Tuz Han, '1881 Tuz Han' projesi kapsamında; kitap ve sanat tutkunlarının buluştuğu tarihi bir sanat merkezi haline getirildi. Tarih ve sanatın buluştuğu, kitap kokusunun tarihi dokuya karıştığı, kitap satışının olduğu ancak kar amacı gütmeyen 'Tuz Han 1881'; Adana'yı ziyarete gelenlere, sanatseverlere ve kitap dostlarına haftanın 7 günü hizmet veriyor. Şimdilik 25 bini aşkın kitaba ev sahipliği yapan bu tarihi handa hedef, 75 bin kitaba ulaşmak.

3 BİN 800 YILLIK MÜHÜR

Tepebağ Höyüğü'nde, yürütülen sezon kazılarında günümüzden 3 bin 800 yıl öncesine ait üzerinde aşk ve bereket tanrıçası İştar'ın yer aldığı mühür bulundu. Kentin ticari ve sosyal hayatına dair önemli bilgiler veren mühür ve yıl sonuna kadar devam edecek çalışmalarda çıkan eserlerle birlikte Adana Müzesi'nde özel bir bölümde sergilenmeye hazırlanıyor. Toplam 68 bin metrekare alana sahip olan ve geçen yıl 120 bin ziyaretçinin ilgi gösterdiği Yeni Adana Müzesi içinde Tarım ve Sanayi Müzesi kompleksinin de 2023'te hizmete girmesi planlanıyor. Adana'da ziyaret edilmesi gereken bir diğer önemli müze de Seyhan Belediyesi'nin hizmete açtığı Türkiye'nin ilk diş hekimliği müzesi olan İlter Uzel Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi. Müzede, Atatürk'e ait üst çene diş kalıbı, 150 yıllık dişçi koltuğu, Enver Paşaya ait altın dolgulu azı diş gibi nadide eserler yıl sonuna kadar ziyaretçilerini bekliyor.

GLADYATÖR MEZARLARINI GÖREBİLİRSİNİZ

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan, Adana'daki Anavarza Antik Kenti'nde Fatih Gülşen başkanlığında yürütülen kazılarda gladyatör mezarlarının izlerine ulaşıldı. Yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip Anavarza Antik Kenti'nde sezon kazıları 30 kişilik özel bir bilim ekibi tarafından yürütülüyor ve yılsonuna kadar ziyaretçilerini bekliyor. Ayrıca Anavarza ile ilgili 68 farklı konuda yazılmış bilimsel makaleler bir araya getirilerek bir antik kent için sıra dışı olarak tanımlanabilecek 'Anazarbos &Anavarza' kitabı aralık ayında raflarda yerini almaya hazırlanıyor.

TİYATROLAR ARALIK AYINDA DOPDOLU

Aralık ayı Adana'da tiyatrolarıyla da dolu dolu geçecek. 14 ve 27 Aralık'ta ünlü oyun yazarı Brecht'in 'Arturo Ui'nin Önlenebilir Yükselişi' adlı oyunu Büyükşehir Belediyesi Tiyatro salonunda seyircisini bekliyor olacak. Adana Devlet Tiyatrosu ise 'Komik Para' oyunu ile 27 Aralık'ta prömiyer yapacak. Sigmond Freud'un psikoseksüel gelişimini tamamlayamamış insanların birbirleriyle ilişkilerinin esprili bir şekilde sahneye taşınacağı 'Freud'un İnsanları' adlı oyun ise 21 Aralık'ta Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde izleyicisini bekliyor.

EN GÜNCEL SERGİLER

Çukurova bölgesini çağdaş sanatın birbirinden değerli isimleriyle buluşturan KUN Art Space Sanat Galerisi, 'Normalliğin Deliliği' adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Derya Yücel'in üstlendiği ve 12 farklı sanatçının resim, heykel, fotoğraf, video üretimlerinden oluşan sergi, 18 Aralık'a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Türkiye Jokey Kulübü'nün gelenekselleşmiş olan 'At, At Sevgisi ve At Yarışı' konulu resim yarışması ve serginin 11'incisi Adana'nın önemli sanat galerinden olan 75. Yıl Sanat Galerisi'nde 1-15 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek.

EN ÇOK OKUNANLAR