USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kripto Para Haberleri

11 Mart 2021 14:55

Neler oluyor bu ekran kartlarına?

Şu aralar bu soru, tüm bilgisayar sahiplerinin aklında dönüp dolaşıyor. Çünkü özellikle son bir yılda ekran kartı fiyatları alıp başını gitti. Sadece bu da değil, büyük bir stok sorunu da söz konusu

Neler oluyor bu ekran kartlarına?

Eskiden olsa ekran kartı deyince herhangi bir oyunun açılıp açılmayacağı sorusuna yanıt arardık. Bugünse olay bambaşka bir boyut aldı. Son bir yılda ekran kartlarındaki fahiş fiyat artışlarının arkasında dolar kurunun yanında Bitcoin madenciliği (mining) geliyor... Böylesi bir madencilik, çok yüksek donanım gerektiriyor. Öyle ki kripto para madencileri, çoğu zaman 4-5 adet ekran kartını aynı anda satın alabiliyor. Bu da önlenemez bir stok sorununu beraberinde getiriyor.

BENZER DURUM 2017'DE DE YAŞANDI

İncehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen, "Benzerine 2017 yılının son aylarında rastladığımız Bitcoin ve Bitcoin madenciliği furyası geçtiğimiz yılın ekim ayı ile birlikte tekrar gündeme geldi. Bu hareketlenmenin yaşanmasında tabii ki dijital para birimlerinin fiyatlarında yaşanan ciddi artışın önemli bir etkisi oldu. Bir süredir Bitcoin madenciliğinde büyük önem taşıyan yüksek performansa sahip ekran kartlarına olan ilgiyi yakından takip ediyoruz. Pandemi, kasım ayı kampanyaları ve son olarak Bitcoin furyası, piyasadaki ekran kartı taleplerinin arzın çok daha üzerine çıkmasına neden oldu. Önümüzdeki dönemde de ekran kartlarına olan ilginin artmaya devam edeceğini öngörüyoruz" diyor.

Dijital para madenciliği işlemleri için hazırlanan bilgisayarların elde ettiği yüksek işlem gücü paralelinde tam randımanlı çalışabilmesi için bu sistemlerin güç kaynaklarından (PSU) beslenmesi gerekiyor. Bu besleme için de genellikle 750 W'den fazla güç sağlayan PSU'lar tercih ediliyor. 2020 son çeyrekte bu kategorideki PSU satışlarının da 2.7 kat artış gösterdiği görülüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR