USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kripto Para Haberleri

26 Mayıs 2021 16:08

Bitcoin'den kaçış zamanı mı?

Bitcoin, zirve noktası olan 64.000 bin dolardan, 31.000 dolara kadar gevşeme yaşadı. Bu durum yatırımcıları panikle satışa yöneltse de, uzmanlar ‘ayı sezonuna' henüz geçilmediğini düşünüyor.

Bitcoin'den kaçış zamanı mı?

Bitcoin ve altcoin'ler, geçtiğimiz hafta çok sert bir düşüş yaşadı. Bu düşüşün arkasında da tıpkı yükseliş zamanında olduğu gibi, Tesla CEO'su Elon Musk gösteriliyor. Musk'ın, Bitcoin hakkında olumsuz ifadeler kullanmasıyla sonrasında sert bir şekilde satış yiyen kripto paralar, Çin Devlet Konseyi'ne bağlı Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nin Bitcoin'e karşı aldığı kısıtlama kararıyla daha da sert panik satışlarına maruz kaldı.

Aslında uzun zamandır, soluksuz yükselen Bitcoin grafiğine bakıldığında bir düzeltmesi hareketi herkesçe bekleniyordu. Fakat ardı ardına gelen bu açıklamalar sonrasında 31.000 dolarlara kadar yaşanan geri çekilme, kısa süreli bir şok etkisi yarattı. Kısa süreli diyoruz, zira şu anda Bitcoin'in fiyatı 40.000 seviyesine ataklarda bulunuyor.

Risk algısı hala açık

19 Mayıs haftasında Bitcoin'in 4 saatte yaklaşık 41 bin dolardan 31 bine düşerken diğer coin'leri de beraberinde aşağı yönlü sarkıttığını dile getiren Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, toplam kripto para piyasası büyüklüğünün geçen hafta 1.5 trilyon dolara kadar gevşediğini ve henüz 10 Nisan'da 2 trilyonu, 7 Mayıs'ta 2.5 trilyonu geçtiğini hatırlatıyor. "Çin Devlet Konseyi'ne bağlı Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi, Bitcoin işlemleri ve madenciliğine yönelik kısıtlama kararını daha güçlü açıklayınca Bitcoin hosting'i yapan firmalar bunu durdurmaya başladı" diyen Kaya, 20 Mayıs'tan itibaren coin piyasasından kaçış olduğunu dile getiriyor. Ancak globalde de risk algısının hala açık olduğu görülüyor.

Tasarrufun yüzde 25'iyle işlem yapılmalı

Peki 64.000 dolarlardan çok hızlı bir şekilde 30.000 dolarlı seviyelere çekilen BTC sonrasında ayı sezonuna girdik diyebiliyor muyuz? Bu noktada sisteme ve geleceğine inanan kişiler için 20.000-30.000 dolar arasındaki fiyatların uzun yatırımcılar için uygun maliyet seviyeleri olduğunu söyleyen Albcoin Genel Müdürü Arif Şahin, yine de yatırımcılara önerilerinin toplam tasarruflarının yüzde 25'lik kısmı ile bu piyasaya yatırımda bulunmaları olacağının altını çiziyor. Zamanla volatilitenin azalmasına bağlı olarak sepetteki oran artırılabilir.

"Bu düşüş esnasında üründen çıkamamış insanlar ya sıcak para girişi ile ortalama maliyetlerini düşürecekler ya da beklemek durumunda kalacaklar. Çünkü bu seviyeler zarar kes noktalarının da hayli altında ve geç kalınmış durumunda. Bu dalgalanmanın da bize tekrar gösterdiği önemli başlıklar, hacim, giriş seviyesi ve zarar kes noktalarının çok iyi ayarlanması gerekliliği. Bunu da yapabilmek için oluşturulacak stratejinin finansal okuryazarlık gerektirdiği" diyen Şahin, tüm yatırımcıların bu denklemleri çok iyi kavrayarak işlemlerini bu çerçevede açmasının olmazsa olmaz bir gereklilik olduğunu alını çiziyor.

Ayı sezonu başladı mı?

Şu sıra volatilite yüzünden yatırım yapılıp yapılamayacağına dair net bir şey söylemek pek mümkün değil. Bu paralelde birçok kişinin düşüş daha sona ermeden alım yaptığına tanık olduğunu da aktaran Coinkolik.com Yönetici Editör Neşe Yavuz, ancak düşüşün sürdüğünü ve dip seviye gelindiğinde bu kişilerin pişmanlık yaşadığını hatırlatıyor. Daha sonra da yükseliş yaşansa da, bu dalgalanmaların bir süre daha yaşanabilmesi mümkün.

"Şu sıra belki dikkatli bir yatırımcıysanız ve grafik okuyabiliyorsanız, vur-kaç taktiği yapabilirsiniz. Uzun vadeci iseniz de bu düşüşler sizi çok etkilemeyebilir. Ben ayı sezonunda olduğumuzu düşünmüyorum. Zincir üstü (on-chain) veriler de bunu destekliyor. Yatırım tavsiyesi değil elbette, ama boğa sezonunun bir süre daha bizimle olacağını düşünüyorum" diyen Yavuz, etrafa çok fazla "shit coin" olarak tabir edilen kripto paralar olduğunu da hatırlatıyor. Bu "shit coin"ler de ciddi kazançlar sağlasa da büyük bir risk içeriyor.

Güçlü borsalara yönelin

Son dönemde kripto para borsalarına olan güvensizlik de Türkiye'nin gündemine oturmuş durumda. Bu bakımdan Türk yatırımcıları açısından bakıldığında da, bir şekilde yerli ya da yabancı bir firmaya güvenmeleri gerekiyor. Her iki açıdan da riskler teşkil eden bu durumun, yabancı firmalarda yaşanacak olumsuzluklarda yatırımcıları daha da zor durumda bırakabildiğini söyleyen Arif Şahin, bu nedenle firma seçimlerinde tavsiyelerinin yerli ve arkasında güçlü sermaye bulunan bilindik firmalara yatırım yapılması olduğunu aktarıyor. "Çünkü bizim gibi bu tip firmalar yeri belli olan bilançoları halka açık ve genellikle de arkalarında birçok firmanın bulunduğu holdingler. Bu firmalar her ne kadar regülasyon olmasa da bankaların uyduğu birçok yasayı baz aldıklarından daha güvenilir kılabiliyor" diyen Şahin, lisans verilecek firmaların ise güçlü sermaye şartları ve teknolojik yeterlilikte olmalarının son derece önem arz ettiğini belirtiyor.

Peki ne yapmalı?

Neşe Yavuz ise hali hazırda Türk kripto para borsalarına bir miktar da olsa şüpheyle yaklaşıldığını düşündüğünü belirtiyor. Bunun nedeni ise altyapı yetersizlikleri... Yani işlemlerin yavaş gerçekleşmesi, müşteri temsilcileriyle iletişim kuramama vb. gibi sorunlar. "Thodex ve Vebitcoin olaylarından sonra işin içine bir de "güvenlik" hususu girince, insanımız yerli kripto para borsalarımıza daha bir şüpheyle bakmaya başladı" diyen Yavuz, aslında kişisel önlemlerin alınmasıyla, bu tip durumlardan en az zararla kurtulabileceğini söylüyor. Yavuz bunun için şu maddeleri sıralıyor:

-Bütün kripto paralarınızı asla tek bir merkezi borsa üzerinde tutmayın. Birden fazla borsa kullanabilirsiniz. Bu şekilde bir bakıma riski azaltmış olursunuz.

-Uzun vadeli düşünenlerdenseniz, belli bir süre bozmayı düşünmediğiniz token'larınızı donanım cüzdanlarda saklayabilirsiniz. (Tabi bu donanım cüzdan konusunda da dikkatli seçim yapmak gerekiyor.)

-İyi bilinen borsalar dışında borsalara pek yönelmenizi tavsiye etmiyorum. Bu nedenle popüler ve görece daha az şikayet alan borsaları kullanmak daha güvenilir olacaktır.

EN ÇOK OKUNANLAR