USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Koronavirüs

10 Nisan 2020 21:04

OPEC ve müttefikleri günlük 10 milyon varil üretim kesintisine gidiyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefikleri kısaca OPEC+ arasında geçekleşen 9 saatlik toplantı sonrasında, Koronavirüs salgını nedeniyle günde 10 milyon varili çevrimdışı bırakacak kesintiler kabul edildi.

OPEC ve müttefikleri günlük 10 milyon varil üretim kesintisine gidiyor

İrem Sertbaş / [email protected]

Meksika'nın, dokuz saatten fazla süren maraton toplantı sonra kesintilerdeki payını kabul etmeyi reddetmesi üzerine birlikte bir engel oluştu. Suudi Arabistan ve Rusya liderliğindeki OPEC + 'ın diğer üyeleri, günün erken saatlerinde, Koronavirüs pandemisi nedeniyle ham petrolü, günde 10 milyon varili çevrimdışı bırakacak kesintiyi kabul etti. 

Meksika çatlağı 

Görüşmenin ardından, Meksika Enerji Sekreteri Rocío Nahle, attığı tweet'te ülkenin önümüzdeki iki ay boyunca günde 100 bin varil üretim azaltmaya istekli olacağını söyledi. Reuters'e göre OPEC + 'nın günde 400 bin varil kesim talep ettiği bildirildi. OPEC yaptığı açıklamada, yılın geri kalanında günde 8 milyon varile indirilmeden önce, Mayıs ve Haziran aylarında 10 milyon varil kesintisinin sürdürüleceğine vurgu yaptı. Açıklamaya göre, Ocak 2021'den başlayarak, kesintiler günde 6 milyon varile düşecek ve Nisan 2022'ye kadar sürecek.

Düşüş devam ediyor 

Potansiyel kesintinin rekor büyüklüğüne rağmen, yatırımcılar, Koronavirüs’ten görülmemiş talep kaybıyla mücadele etmenin hala yeterli olmayacağından korktuğu için petrol fiyatları Perşembe günü düştü.

OPEC + sonrası görünüm

Açıklamalara göre OPEC+ tarafında 10 milyon varillik kısıntı öngörülüyor. Nisan ayı baz alınacak olursa, Suudiler üretimi önceki aya göre 2.5 milyon varil/gün artırdığı için anlaşmayı 7.5 milyon varil olarak kabul edebiliriz. Eğer ki üyelerin belirttiği üzere yüzde 23’lük bir kesinti söz konusuysa bu kez 8.75 milyon varillik üretim yapması gerekiyor- ki bu da mart ayına göre sadece 1 milyon varil/gün kısıntı yapması anlamına geliyor.

Toplantıdan çıkan kararın yetersiz olmasının yanı sıra, G20 tarafına bel bağlandığı da görülüyor. Dolayısıyla G20 ülkeleri enerji bakanlarının gerçekleştireceği toplantı önemli olabilir. ABD tarafında ise piyasa koşullarına bağlı şekilde üretimin gerilemesi beklenecek. Ancak bunun da pek gerçekçi bir plan olmadığı söylenebilir, çünkü ABD üretimi oldukça esnek ve toparlanan fiyatlara kolayca uyum sağlayarak tekrar yükselebilir.

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR